4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«I tu, ¿què vols ser de gran?» ¿A qui no li han fet aquesta pregunta alguna vegada? Quan som petits, les respostes sempre van des d’astronauta fins a jugador de futbol, passant per cuiner i cantant. Ells han tingut sempre totes les opcions. Per a les nenes, en canvi, hi havia professions amb què ni tan sols podien somiar. Ara, per sort, això ha canviat i moltes de les nostres nenes poden imaginar-se cordant-se les botes abans de sortir a la gespa. Els avenços a nivell professional van amb pas ferm, tot i que lent, però a poc a poc es va armant una estructura que permeti a les nenes dedicar-se al futbol.

Per a això, cada vegada hi ha més avenços i un de fonamental per a la consolidació del futbol femení són els camps de tecnificació. Normalment, mitjançant iniciatives privades de jugadores o entrenadors, les més petites poden disfrutar d’un espai dedicat per a elles. «¿Què es necessita per ser futbolista?», pensen algunes de les nenes que s’han apuntat aquest any al Campus Internacional de Futbol Femení de Lluís Cortés, exentrenador del Barça amb el qual el conjunt blaugrana va aconseguir el seu únic triplet.

Amb seva base d’operacions a Salou (Tarragona), l’actual entrenador de la selecció femenina d’Ucraïna ha celebrat la primera edició del campus, que ha comptat amb 54 aprenents gràcies a la seva gran acollida. «És una bona possibilitat de donar l’oportunitat a noies de tot el món de viure una setmana com si fossin jugadores professionals, en instal·lacions professionals, en un hotel de quatre estrelles i que puguin també entrenar-se sota la metodologia que aquests últims anys hem estat aplicant al Barça i ara mateix a la selecció», relata Cortés.

«Abans hi havia campus que eren eminentment masculins, però no donaven l’opció que les nenes en formessin part. Ara hem guanyat especificitat i alhora professionalitat. És a dir, continues tenint opcions de campus més a nivell extraescolar. Us entretindrem i us posarem una pilota al mig. Ara comencem a tenir gent especialitzada en futbol femení que organitza aquests esdeveniments. O sigui, són entrenadors i entrenadores, futbolistes o exfutbolistes, i crec que ja busquen un producte més especialitzat per a les noies, no un producte genèric per a qualsevol futbolista, noi o noia», relata Juli García, entrenadora del campus amb àmplia experiència en l’etapa formativa de les futbolistes.

Més enllà de la pilota

Diferenciar el producte i adaptar-lo a les futbolistes. Aquí hi ha la clau. Les més de 50 nenes s’han dedicat una setmana sencera a ser futbolistes. A més dels coneixements tàctics i tècnics, una de les voluntats d’aquesta nova opció formativa per a les futures futbolistes és ensenyar com fer bé el conegut «entrenament invisible».

«Als campus, tradicionalment, es treballa molt l’estructura coordinativa, el nivell tècnic. Un dia la passada, un altre el xut. Nosaltres anem una mica més enllà i estem focalitzant els entrenaments des del vessant més cognitiu, des de la presa de decisions, que ja porta implícita les accions tècniques pròpies del futbol. Els estem explicant què hauríem de menjar, com s’alimenta una jugadora professional, per què és important el descans, per què és important tot el que envolta la futbolista, més enllà del joc», relata Cortés. «És important explicar a les jugadores quins són els hàbits que els poden afavorir per ser futbolistes professionals. Com cuidar-te no només com a futbolista, sinó com a esportista i com a persona. Que comencin a pensar què haurien de menjar, com haurien de descansar, quan haurien d’estirar o no estirar, o si haurien de fer algun protocol compensatori», afegeix García.

Futbol i TikTok

Cadascuna de les 54 futbolistes que han acudit al campus de Lluís Cortés té una història única. Per exemple, Marina Pedrero (14 anys) viu a Qatar i juga a l’Evolution Academy. «Vaig començar a jugar a futbol perquè el meu pare era entrenador i m’agradava. Anava a veure els seus entrenaments i partits i m’agradava l’esport», relata. Als set anys va començar a entrenar i ara és una de les pupil·les de Cortés. «El nivell d’Espanya comparat amb el nivell de Qatar és bastant millor, perquè hi ha més noies a qui els agrada el futbol, mentre que a Qatar no n’hi ha gaires».

Un altre cas és el de Neus Vidal, de la mateixa edat, que juga a Son Sardina (Palma de Mallorca) i que aquesta temporada ha guanyat la lliga sent l’únic equip femení de la categoria. «He après que ser una bona futbolista no és només al camp, sinó en tots els aspectes: el menjar, els temps de descans, com jugues, des de quin punt de vista veus tu el futbol. És a dir, una futbolista no és una futbolista només perquè pot ser molt bona al camp, sinó que tots els aspectes inclouen ser una bona futbolista. És una altra visió de futbol de la que tinc a Mallorca», explica.

Notícies relacionades

A més del futbol, les alumnes dediquen el seu temps lliure a altres activitats. Piscina, visita guiada al museu del Barça o TikTok. «Riem sempre, ens ho passem molt bé, fem ‘tiktoks’, una mica de tot», explica, somrient, Paula Ribes, també jugadora del campus.

Com Cortés, l’actual tècnic blaugrana Jonatan Giráldez i diverses jugadores culers com Aitana Bonmatí i Jana Fernández han preparat una setmana de futbol per a les més petites. Aprendre i divertir-se gràcies al futbol. Reproduir el que elles viuen en un dia a dia i amb el que les més petites ara ja poden somiar.