Atletisme

L’any en blanc de l’atleta Sara Gallego: «M’he passat molts dies plorant»

La plusmarquista espanyola de 400 no ha pogut competir en tota la temporada per una greu lesió de turmell

Sara Gallego fulmina el rècord d’Espanya de 400 metres tanques

L’any en blanc de l’atleta Sara Gallego: «M’he passat molts dies plorant»

Ángel García Martos

5
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Quarta d’Europa, semifinalista en el Mundial, rècord d’Espanya en la seva prova, els 400 tanques, amb 54.34 segons... Va ser el 2022 el gran any de Sara Gallego (Barcelona, 2000), una jove convertida en una de les estrelles de l’atletisme espanyol. I el 2023 havia de seguir pel mateix camí amb la mirada posada en el Mundial de Budapest del mes vinent. Però tot es va torçar per una lesió de turmell en un entrenament al març.

El que semblava només un esquinç amagava una cosa molt pitjor: una ruptura completa del lligament i un edema ossi. Mentre els millors atletes espanyols esgoten la seva posada a punt i busquen les mínimes per al Mundial, ella es veu obligada avui a veure-ho des de lluny, fora del tartan, perquè s’ha passat aquests tres últims mesos fent només bicicleta, gimnàs i natació. Sara Gallego travessa el túnel més fosc per a un esportista d’elit: el de no poder competir ni gairebé entrenar-se.

«No volia perdre temps en la meva preparació, i als cinc dies estava corrent. Però em molestava més del normal, no podia empènyer. Em feia mal simplement al recolzar»

Ha viscut aquest temps en un vaivé d’emocions, amb moltes llàgrimes al principi i ara amb la il·lusió de tornar al setembre a la normalitat. I és que el repàs del comunicat mèdic d’aquesta negra temporada resulta amarg. «Primer vaig tenir una petita ruptura de l’iíquio a Sabadell, que em va deixar fora de la pista coberta. Després va arribar la torçada, un bona torçada, fent un exercici de mobilitat de tanques en un entrenament aquí, al CAR», recorda asseguda al costat de la pista d’atletisme del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat.

«Sara, potser no arribem al Mundial»

Semblava un esquinç a simple vista, però era una impressió equivocada com va comprovar ràpidament. «Vaig pensar que tenia pressa, no volia perdre temps en la meva preparació, i als cinc dies estava corrent. Però em molestava més del normal, no podia empènyer. Em feia mal simplement al recolzar». La inevitable ressonància va revelar la dura realitat i l’objectiu de Budapest va passar a ser una negra ombra. «El meu físio és molt realista i em va dir: ‘Sara, potser no arribem al Mundial’».

Allà es van apagar tots els llums per a l’atleta barcelonina i va caure en l’inevitable desconsol que acompanya una lesió d’aquest abast. «M’he passat molts dies plorant. Vaig tenir una setmana molt dura, de molta frustració. Estava amb les crosses i la fèrula i no podia ni dormir perquè em molestava. Em vaig posar a plorar, cansada de no poder ni caminar, ni de quedar amb les meves amigues, no podia fer cap pla. Per tirar endavant et recolzes en la teva família, en les teves amigues i intentes desconnectar una mica de l’atletisme».

«L’entrenament em dona pau mental i estabilitat. I no em genera estrès la competició, al contrari, me’l genera no poder fer-ho»

Va estar gairebé un mes amb les crosses i aquesta fèrula a la cama, substituïda després per una bota. El que més li va costar, explica, va ser acceptar la realitat de la lesió. «¿Qui es perd una temporada per un esquinç?, pensava. No tenia tan mal aspecte», recorda d’aquells primers dies. La recuperació va passar després per diverses fases i sempre amb la prudència com a patró. «Primer vaig començar amb la bici i el gimnàs, però l’edema no millorava i ho vam deixar, per fer només piscina».

Allà es va trobar en un medi, l’aquàtic, en el qual se sentia una estranya. «No m’agradava gens la piscina, pensava que no estava feta per a això, el meu cos no flota. Era horrible, no aguantava gens. A poc a poc li he anat agafant el gust i ara arribo a nedar 45 minuts, vaig fent piscines i exercicis de tècnica sota de l’aigua».

Unes rutines que no s’assemblen en res a les que l’han portat aquests anys a ser la reina del ‘quatre’ tanques a Espanya. «Entrenament tres-quatre hores al matí, i algun dia, pocs, arribo a doblar. A la tarda no et pots ni moure. Però l’entrenament em dona pau mental i estabilitat. No em genera estrès la competició, al contrari, me’l genera no poder fer-ho».

En el seu cas aquelles tardes ‘lliures’ li van permetre acabar a la UPF Administració i Direcció d’Empreses i treballa actualment cinc hores en una ‘start-up’ que col·labora amb Google. «Em donen molta flexibilitat i saben, per exemple, que el meu objectiu són els Jocs de París i si ens n’anem a una concentració a Sud-àfrica em permetran teletreballar o fins i tot no fer-ho». Aquests són els seus plans per a quan aquesta torçada de turmell que l’ha deixat en blanc aquest any ja quedi en el record.

De la salutació amb McLaughlin a la humilitat de Bol

Sara Gallego ha coincidit en la pista amb les dues grans dels 400 tanques: la nord-americana Sydney McLaughlin, plusmarquista mundial, i l’holandesa Femke Bol. Són dos mons. Amb la primera va disputar una sèrie del Mundial i el seu tarannà altiu va quedar clar al final de la prova. Amb prou feines va mirar les seves rivals. «Vaig anar jo a saludar-la, perquè sempre li dones la mà a les altres, i ella em va mirar com dient què vens a fer». Amb l’holandesa de cames interminables ja va coincidir en l’Europeu sub-20 de Boras (Suècia) fa quatre anys. «Ella va guanyar i jo vaig acabar tercera. Vaig veure que era superhumil, ens va guanyar per un munt, però era molt simpàtica, molt normal».


Aquesta jove de 23 anys ha sigut sempre un talent precoç. Va començar als 6 a practicar atletisme i ben aviat va perdre la por a passar tanques, com sí que tenien altres nens i nenes. Quan va entrar a l’ISS-l’Hospitalet el seu entrenador de llavors, el finat Armando Álvarez, va veure que estava destinada als 400 metres tanques. «Em va dir: ‘Sara, és la teva prova, si vens i t’hi dediques, et faig campiona d’Espanya». La següent temporada ja es va complir el pronòstic, i en la categoria absoluta, quan encara no havia complert 17 anys.


Així avui comenta amb humor com són els instants previs a una carrera en els diferents entorns en els quals competeix. «A la zona de convocatòria d’un Campionat d’Espanya tot són bromes, en la d’un Europeu hi ha bastant silenci, tot i que alguna rival et somriu, i en la d’un Mundial hi ha un tensió increïble, totes estem superconcentrades. Et jugues en un minut la feina de quatre anys». Ara espera afegir a aquesta llista la dels Jocs Olímpics, un dels seus grans somnis.

Notícies relacionades

,

 

Temes:

Atletisme