La crua realitat del Barça: 1.350 milions de deute que no baixen i un aval de 6 milions

La crua realitat del Barça: 1.350 milions de deute que no baixen i un aval de 6 milions

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

El govern de Joan Laporta ho repeteix com si fos una lletania: «El Barcelona estava venut. Nosaltres l’hem salvat». Tot i que, una vegada assumit que l’herència rebuda del mandat de Josep Maria Bartomeu va deixar el club blaugrana a punt de la fallida tècnica i exposat a ser trossejat per bancs i fons d’inversió de tota mena, la junta directiva actual encara no ha sigut capaç de treure les pedres més pesants de la motxilla. De fet, el club blaugrana, segons el vicepresident econòmic Eduard Romeu, té el mateix deute brut de 1.350 milions d’euros bruts que fa dos anys. Una xifra monstruosa a què s’haurien d’afegir els 1.450 milions del finançament de l’Espai Barça. «Dir que el deute és de 2.800 milions d’euros és molt simplista», clamen els capatassos de l’entitat.

«És cert, no hem sigut capaços de reduir el deute. Baixarà quan puguem destinar els ingressos addicionals que tinguem al repagament», ha assumit Romeu en una trobada amb un reduït grup de periodistes a les oficines del Camp Nou, que resisteixen a la seva ubicació malgrat les obres de remodelació de l’estadi.

«Sembla que a algun candidat li anava bé que quedéssim novens a la classificació i també fora d’Europa. Però només cal veure les assistències que hem tingut aquesta temporada a l’estadi. Hem tornat a l’il·lusionar la gent», s’ha esplaiat Romeu en clara referència a l’expresidenciable Víctor Font, que fa uns dies va oferir un dur diagnòstic sobre la situació econòmica i institucional d’un club al qual encara li queda per resoldre les conseqüències del cas Negreira.

L’expedient del cas Negreira

De moment, la directiva del Barcelona entén que la UEFA acabarà permetent al primer equip blaugrana disputar la pròxima edició de la Champions malgrat l’expedient obert pel màxim organisme futbolístic continental. «No preveiem no jugar la Lliga de Campions. Però en el cas hipotètic que passés res, hauríem de ser imaginatius», va assumir el vicepresident econòmic blaugrana. De fet, a l’entitat fa temps que van planejar un sistema de disputa de bolos internacionals amb l’objectiu de calmar els inversors abans de la firma del finançament de l’Espai Barça.

El que sí que ha establert la junta de Laporta és un clar ordre de prioritats per reflotar el club. «Perquè el tren funcioni, la locomotora ha de funcionar. Si no, ens aturarem. I és el primer equip masculí el que té la clau», manté Romeu, cada vegada amb més pes a l’estructura institucional del club. Condicionat el Barcelona pel pla de viabilitat aprovat per LaLiga, s’ha compromès que la seva massa salarial sigui de 528 milions d’euros de cara a la temporada 2023-2024.

528 milions de massa salarial

«Quan nosaltres vam entrar la massa salarial era de 708 milions d’euros. Deixem-nos de tonteries», es va regirar el vicepresident econòmic barcelonista, que va procurar explicar que en l’objectiu dels 528 milions de massa salarial s’hi inclouen, a més de les despeses de les seccions en què el Barcelona està retallant, 51 milions d’euros que corresponen a l’herència del passat: Lenglet, Sergiño Dest, Samuel Umtiti, Collado i Gustavo Maia. «Nosaltres som un club que compleix amb els seus compromisos», asseguren al club blaugrana.

La junta directiva del Barcelona, en qualsevol cas, ha de presentar un aval de 6 milions d’euros per complir el pla de viabilitat i poder començar a regularitzar la situació dels no inscrits. «És un aval d’aquesta junta, no del Barça. Ens vam comprometre a fer uns deures que eren difícils d’assumir», argumenten al club.

Notícies relacionades

Romeu, en qualsevol cas, manté que el Barcelona estarà llavors en condicions de validar a partir de l’1 de juliol totes les renovacions que tenia pendents (a més de la de Gavi, la de Ronald Araujo, Marcos Alonso, Sergi Roberto i Iñaki Peña), però encara haurà d’esperar per poder inscriure les noves incorporacions. Ni l’excentral de l’Athletic Iñigo Martínez ni el capità del Manchester City Ilkay Gündogan han sigut anunciats encara com a futbolistes del Barcelona malgrat que s’ha arribat a acords amb tots dos.

L’àrea econòmica blaugrana mira de passar la tisora per on pot a risc que la fulla acabi tocant os. Així, al club ni tan sols saben com ompliran el buit que deixa BarçaTV, que acaba les emissions aquest mes. «Ens costava 14 milions d’euros i només n’ingressàvem dos. Ens haurem de reinventar. Ens sap molt greu», afirmen a l’entitat, que prou feina tindrà amb aconseguir que 20.000 dels socis es donin d’alta com a abonats en l’exili de Montjuïc.