El partit del Camp Nou

La contracrònica del Barça-Madrid de Copa: Messi, bronca i naufragi

  • La crònica del Barça-Madrid

La contracrònica del Barça-Madrid de Copa: Messi, bronca i naufragi

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El doblet de Lliga i Copa, que semblava tan a prop després del triomf al Bernabéu, es va esfumar amb una nit nefasta al Camp Nou. El pòquer del Madrid va silenciar un Camp Nou que va començar corejant el nom de Messi, es va animar amb la baralla entre Vinícius i Gavi recolzant l’andalús i va acabar desconsolat amb la golejada de l’equip d’Ancelotti, que va recuperar la seva clàssica fórmula de l’èxit: les parades de Courtois, el desequilibri del brasiler i la màgia de Benzema.

La tàctica

Després d’imposar-se en els tres últims clàssics de la Supercopa, la Copa i la Lliga, Xavi tenia bastant clara la fórmula de l’èxit per sumar el quatre triomf seguit contra el seu gran rival, una cosa que no passava des del 2011. A ningú li va sorprendre la disposició tàctica del tècnic, que va tornar al 4-4-2 amb la posició de Gavi com a quart migcampista arrencant des de la banda esquerra. Enrere va quedar el 4-3-3 d’Elx, amb Ferran i Ansu Fati com extrems. 

La baixes de quatre pilars, com De Jong, Pedri, Dembélé i Christensen no deixaven gaire marge de maniobra a Xavi, que va apostar per Marcos Alonso a l’eix de la defensa al costat d’un gris Kounde. Araujo es va situar al lateral dret, la seva clàssica demarcació quan té davant Vinícius, que aquest cop li va guanyar la partida.

Al Madrid, mentrestant, Ancelotti va buscar anar un pas més enllà, amb Nacho i Tchouaméni com a sacrificats. Va col·locar Camavinga al lateral esquerre i va apostar per un plantejament més ofensiu que de costum, amb Kroos i Valverde a la sala de màquines i Modric per davant, un 4-2-3-1. Benzema, secundat per Vini i Rodrygo, va recuperar la seva millor versió a dalt i Courtois va tancar amb pany i forrellat.

El debat

Si hi havia cap dubte sobre el sentiment de l’afició culer respecte a la possible tornada de Messi al Barça va quedar resolt en el minut 10 del partit d’aquest dimecres, quan la grada va esclatar recordant el fill pròdig que ja no hi és i que xiulen a París. Durant les hores prèvies havia corregut per les xarxes la consigna de corejar el nom de l’astre de Rosario i les 94.902 ànimes que van rebentar l’estadi no van faltar a la cita. 

Joan Laporta sap que bona part de la culerada vol que l’estrella torni. El president ja ha obert el pla per a una complicada tornada en què intervenen massa parts: l’economia malmesa del club, les traves que posarà el PSG i l’oferta marejadora que Leo té des de l’Aràbia Saudita. Després de la imatge d’aquest dimecres, amb la inoperància total en atac exhibida per Raphinha, Lewandowski i Ferran Torres, augmentaran les ganes de recuperar Messi.

Marcatge a...

Són jugadors de sang calenta i ho van demostrar durant el clàssic. La primera escalfada del partit s’havia viscut al quart d’hora amb el cabreig de Xavi després d’una possible falta de Vinícius sobre Kessie, que va enfurismar el tècnic. Va veure la groga, però va ser només un avançament del moment més tens. 

Una falta de Gavi sobre Vinícius va acabar en una bronca amb l’andalús i el brasiler com a protagonistes. El migcampista va agafar la pilota i l’extrem se’n va anar contra ell amb males maneres. El va agafar per darrere per recriminar-li l’acció i tots dos es van encarar. Busquets i Camavinga van intentar apaivagar la cosa mentre l’àrbitre resolia el duel amb una groga per a cada un. Gavi va ser aclamat pel Camp Nou i Vinícius va seguir amb el seu xou de joc i protestes fins a ser substituït.

Un mal dia per a...

Notícies relacionades

Uns quants blaugranes podrien passar per aquesta secció, començant per Lewandowski, l’astre polonès que havia de decidir partits com el d’aquest dimecres, però que mai va donar senyals de vida. Tampoc va oferir gran cosa Raphinha i la defensa va ser caòtica, començant per Kounde. No obstant, el pal serà per a Kessie, el migcampista africà que havia completat un partit correcte fins a l’ingenu penal sobre Vinícius que va suposar el tercer del Madrid i un cop letal per al Barça.

Pot ser que Xavi ja ho tingués decidit per endavant però no va tenir contemplacions. Just després d’aquesta nefasta acció, l’ivorià va deixar el seu lloc a Ansu Fati. Kessie va abandonar el camp amb un 92% d’encert en les passades, 40 tocs de pilota, 1 falta comesa i 1 de patida i 5 pilotes perdudes.