denúncia de la fiscalia

Cas Negreira: aquests són els delictes i les penes a què s’enfronten Bartomeu, Rosell, Grau, Soler i Negreira

  • Els cinc denunciats s’enfronten als delictes de corrupció, falsedat i administració deslleial, que poden sumar penes màximes de fins a 10 anys de presó, mentre que al Barça se li pot imposar una multa

Josep Maria Bartomeu.

Josep Maria Bartomeu. / ALBERT GEA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquests són els delictes que la fiscalia imputa a cada un dels denunciats pel cas Negreira de presumpta corrupció en què està implicat del FC Barcelona, dos expresidents del club, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu; dos exexecutius blaugrana, Òscar Grau i Albert Soler, i qui va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. Els delictes imputats no són els mateixos a tots i van des de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, a administració deslleial i falsedat en document mercantil. Les penes si el procés arriba a judici serien com a màxim (i molt improbable) de fins a 10 anys de presó. Al Barça se li podria imposar una multa o suspensió de les activitats durant uns anys, tot i que cap de les parts creu que es pugui arribar a aquest últim extrem.

Els delictes són aquests:

Un delicte continuat de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu: Castiga el directiu, administrador, empleat o col·laborador d’una empresa que, «per si o per persona interposada, rebi, sol·liciti o accepti un benefici o avantatge no justificats» o «oferiment o promesa d’obtenir-lo». La pena prevista és de sis mesos a quatre anys de presó, inhabilitació i multa. La mateixa condemna es pot interposar a qui «prometi, ofereixi o concedeixi a directius» un benefici o «avantatge no justificats».

Aquest precepte del Codi Penal és aplicable a executius d’una entitat esportiva, així com als esportistes i àrbitres o jutges en conductes que tinguin com a finalitat predeterminar o alterar «de manera deliberada i fraudulenta el resultat d’una prova, partit o competició» d’«especial rellevància econòmica o esportiva». En aquest cas concret, s’aplica també un precepte que agreuja la pena perquè s’ha comès en una competició esportiva oficial d’àmbit estatal qualificada com a professional o en una competició esportiva internacional.

Delicte de falsedat en document mercantil: El Codi Penal castiga el delicte de falsedat que la fiscalia imputa (392.1) amb penes de presó de sis mesos a tres anys i multa a qui el cometi en document públic, oficial o mercantil. Això sí, sempre que s’alteri un document en algun dels seus elements o requisits de caràcter essencial i se simuli perquè indueixi a error sobre la seva autenticitat, entre altres aspectes.

Delicte d’administració deslleial: El Codi Penal considera culpable d’aquest delicte a qui «tenint facultats per administrar un patrimoni aliè» les «infringeixin excedint-se en el seu exercici i, d’aquesta manera, causin un perjudici al patrimoni administrat» (FC Barcelona). La pena és de sis mesos a tres anys de presó.

Aquestes són les possibles penes:

José Enríquez Negreira: Se li atribueix undelicte continuat de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu i un altre de continuat de falsedat en document mercantil. Fins a set anys de presó.

Josep Maria Bartomeu: Els mateixos que a Negreira. Se li atribueix el delicte de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, falsedat i administració deslleial. Fins a deu anys de presó.

Sandro Rosell: L’acusació li atribueix corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu i administració deslleial. Fins a set anys de presó.

Òscar Grau: corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental. Fins a deu anys de presó.

Notícies relacionades

Albert Soler: corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental. Fins a deu anys de presó.

FC Barcelona: Com a persona jurídica se li imputa el delicte de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu. Una persona jurídica és penalment responsable quan els delictes es cometen pel seu compte o en el seu nom, pels seus representants legals i administradors. Se’ls pot imposar multes i, fins i tot, la seva dissolució, i perdre els seus drets. O la suspensió de les activitats de la societat per un període no superior a cinc anys. D’entrada, la fiscalia no pensa arribar a aquest extrem.