denúncia de la fiscalia
Cas Negreira: aquests són els delictes i les penes a què s’enfronten Bartomeu, Rosell, Grau, Soler i Negreira
Els cinc denunciats s’enfronten als delictes de corrupció, falsedat i administració deslleial, que poden sumar penes màximes de fins a 10 anys de presó, mentre que al Barça se li pot imposar una multa

Josep Maria Bartomeu. /
Aquests són els delictes que la fiscalia imputa a cada un dels denunciats pel cas Negreira de presumpta corrupció en què està implicat del FC Barcelona, dos expresidents del club, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu; dos exexecutius blaugrana, Òscar Grau i Albert Soler, i qui va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira. Els delictes imputats no són els mateixos a tots i van des de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, a administració deslleial i falsedat en document mercantil. Les penes si el procés arriba a judici serien com a màxim (i molt improbable) de fins a 10 anys de presó. Al Barça se li podria imposar una multa o suspensió de les activitats durant uns anys, tot i que cap de les parts creu que es pugui arribar a aquest últim extrem.
Els delictes són aquests:
Un delicte continuat de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu: Castiga el directiu, administrador, empleat o col·laborador d’una empresa que, «per si o per persona interposada, rebi, sol·liciti o accepti un benefici o avantatge no justificats» o «oferiment o promesa d’obtenir-lo». La pena prevista és de sis mesos a quatre anys de presó, inhabilitació i multa. La mateixa condemna es pot interposar a qui «prometi, ofereixi o concedeixi a directius» un benefici o «avantatge no justificats».
Aquest precepte del Codi Penal és aplicable a executius d’una entitat esportiva, així com als esportistes i àrbitres o jutges en conductes que tinguin com a finalitat predeterminar o alterar «de manera deliberada i fraudulenta el resultat d’una prova, partit o competició» d’«especial rellevància econòmica o esportiva». En aquest cas concret, s’aplica també un precepte que agreuja la pena perquè s’ha comès en una competició esportiva oficial d’àmbit estatal qualificada com a professional o en una competició esportiva internacional.
Delicte de falsedat en document mercantil: El Codi Penal castiga el delicte de falsedat que la fiscalia imputa (392.1) amb penes de presó de sis mesos a tres anys i multa a qui el cometi en document públic, oficial o mercantil. Això sí, sempre que s’alteri un document en algun dels seus elements o requisits de caràcter essencial i se simuli perquè indueixi a error sobre la seva autenticitat, entre altres aspectes.
Delicte d’administració deslleial: El Codi Penal considera culpable d’aquest delicte a qui «tenint facultats per administrar un patrimoni aliè» les «infringeixin excedint-se en el seu exercici i, d’aquesta manera, causin un perjudici al patrimoni administrat» (FC Barcelona). La pena és de sis mesos a tres anys de presó.
Aquestes són les possibles penes:
José Enríquez Negreira: Se li atribueix undelicte continuat de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu i un altre de continuat de falsedat en document mercantil. Fins a set anys de presó.
Josep Maria Bartomeu: Els mateixos que a Negreira. Se li atribueix el delicte de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, falsedat i administració deslleial. Fins a deu anys de presó.
Sandro Rosell: L’acusació li atribueix corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu i administració deslleial. Fins a set anys de presó.
Òscar Grau: corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental. Fins a deu anys de presó.
Notícies relacionadesAlbert Soler: corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu, administració deslleial i falsedat documental. Fins a deu anys de presó.
FC Barcelona: Com a persona jurídica se li imputa el delicte de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu. Una persona jurídica és penalment responsable quan els delictes es cometen pel seu compte o en el seu nom, pels seus representants legals i administradors. Se’ls pot imposar multes i, fins i tot, la seva dissolució, i perdre els seus drets. O la suspensió de les activitats de la societat per un període no superior a cinc anys. D’entrada, la fiscalia no pensa arribar a aquest extrem.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- Nou pontificat Lleó XIV presenta el seu projecte de papat amb el repte implícit d’impulsar l’Església dels EUA
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- Emergència a la costa Tornada a les mascaretes als municipis confinats pel núvol de clor: «Hi havia una oloreta de piscina que flipes»
- Escalada bèl·lica Trump anuncia que l’Índia i el Pakistan han firmat un alto el foc «immediat»