Cas Negreira

Negreira va duplicar el sou dels seus empleats quan el Barça va doblar els seus pagaments

El 2018 les dues empleades de Dasnil 95 SL van cobrar 150.000 euros en total | La filla de Negreira, María Luisa, figura com a apoderada de la societat, segons el registre mercantil

Negreira va duplicar el sou dels seus empleats quan el Barça va doblar els seus pagaments
3
Es llegeix en minuts

Dasnil 95 SL, l’empresa familiar de José María Enríquez Negreira, ex número dos dels àrbitres espanyols, va aprofitar que el FC Barcelona de Josep Maria Bartomeu havia doblat els seus pagaments el 2016 per duplicar el sou dels seus dos empleats fins a arribar a pagar-los 150.000 euros a l’any en total.

A partir del 2019, l’any posterior a la jubilació del llavors vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres i l’any en què el Barça va deixar de pagar a l’empresa, no va tornar a destinar-se un sol euro a personal, segons demostren els registres mercantils a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica. Bartomeu, que ha concedit una entrevista a l’Abc, assegura que l’excol·legiat li va trucar llavors dient-li «que jugàvem amb els diners de la seva família».

Des del 2011, l’empresa d’Enríquez Negreira, en la qual figuren com a apoderats Javier i María Luisa, els seus dos fills, no ha tingut mai més de dues persones contractades de manera fixa alhora.

De mitjana, cadascun dels empleats li ha costat a l’empresa 47.500 euros a l’any (prop de 700.000 euros en total en vuit anys), tot i que hi ha importants diferències en les despeses en personal en els diferents exercicis que coincideixen amb l’augment del que pagava el Barça pels serveis de l’empresa.

Si el 2011 els dos treballadors de la companyia tot just costaven a Dasnil 48.505 euros a l’any entre tots dos, aquesta xifra es va incrementar significativament en molt poc temps, i va arribar fins i tot a multiplicar-se per tres respecte al 2018.

A partir del 2016, primer any complet en què Josep Maria Bartomeu figura com a president, la retribució de l’empresa d’Enríquez Negreira pels serveis prestats al Barça va passar de 300.000 euros a 567.000. Tant aquell any com els dos següents, precisament els que la cadena SER va apuntar en un primer moment que està sent investigat per la Fiscalia de Barcelona, la partida destinada a despeses de personal es va duplicar respecte al 2015.

De 150.000 euros en personal, a zero

Si el 2015 Dasnil 95 va destinar 60.548,3 euros a pagar el sou dels seus dos treballadors, el 2016 van ser 122.635 euros; el 2017, 122.148 euros i el 2018 es van arribar als 150.265 euros. A partir del 2019, moment en què el Futbol Club Barcelona havia tallat llaços amb l’exvicepresident dels àrbitres, l’empresa dels Enríquez va deixar de tenir empleats i va passar a pagar zero euros en nòmines.

En una entrevista amb l’Abc, l’expresident blaugrana Josep Maria Bartomeu ha explicat que «el març i l’abril del 2018, quan vam posar fi a la relació que el Barça mantenia amb la seva empresa, em va trucar dient-me que jugàvem amb els diners de la seva família». Aquesta no va ser, però, l’única comunicació.

Segons ha revelat El Mundo, Enríquez Negreira va amenaçar a principis del 2019 el Barcelona que si no continuaven pagant-li les quantitats acordades «donaria publicitat, sense miraments, a totes les irregularitats» que havia «conegut i viscut de primera mà en relació amb el club». Bartomeu, que reconeix que va rebre aquest burofax, assegura que no li va fer «ni cas» i que el va remetre als serveis jurídics de l’entitat.

«La meva sorpresa ha sigut majúscula. Després de tot aquest temps junts, m’ho prenc com un insult personal absolutament injustificat», diu el burofax d’Enríquez Negreira enviat a Bartomeu i la seva directiva. «Tinc la ferma intenció de cursar denúncia davant els jutjats, cosa que de ben segur portarà conseqüències negatives. Fins ara no he iniciat aquestes actuacions per a, justament, evitar greus conseqüències, alimentant l’esperança d’arribar a una deguda entesa amb la meva pretensió. No crec que un altre escàndol afavoreixi el club».

Una altra empresa seva va prestar serveis al Girona FC

Dasnil 95 no és, no obstant, l’única de les seves empreses relacionades amb un club de futbol. El Girona FC va contractar el 2010 per portar a terme tasques de «mental coach» Soccercam SL, una empresa de la qual també és apoderat José María Enríquez Negreira

Notícies relacionades

Durant l’any i tres mesos en què va estar treballant per al conjunt gironí, una de les empreses de l’ex número dos dels àrbitres espanyols va facturar al club almenys 55.000 euros més IVA, despeses de desplaçament i primes. Les tasques de coaching, segons va avançar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, les va realitzar Javier Enríquez, fill de l’ex número dos dels àrbitres que consta com a soci de Soccercam al Registre mercantil.

Temes