FWT 2023

Les acrobàcies s’apoderen del Freeride World Tour mentre Valentin Rainer balla a Andorra

El ‘rider’ català Abel Moga pateix una aparatosa caiguda en l’Ordino Arcalís Pro i se’n va del Pirineu sense les finals del campionat assegurades

  • Vídeo | L’esgarrifosa caiguda d’Abel Moga en el Freeride World Tour d’Andorra

Les acrobàcies s’apoderen del Freeride World Tour mentre Valentin Rainer balla a Andorra

Freeride World Tour / D. Daher

2
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

El Freeride World Tour és un adolescent en comparació amb els campionats de les disciplines clàssiques de l’esquí, que s’acosten al segle de vida. Potser per això té una vivor que atrapa, que a més es condimenta amb un rutilant inici de mundial: els ‘riders’ no només tenen un alt nivell competitiu i dibuixen unes línies d’extrema dificultat, sinó que banyen amb acrobàcies les rondes que planxen. Les figures, més pròpies del ’freestyle’, s’han apoderat del FWT 23. Es va veure en la prova inaugural de Baqueira-Beret i es va confirmar aquest dijous en l’Ordino Arcarlís de Pro (Andorra). L’austríac Valentin Rainer va brodar dos ‘backflip’ i dos 360º en una elegant baixada per guanyar la segona competició de la temporada. Menys sort va tenir el ‘rider’ espanyol Abel Moga, que a més de quedar-se sol en el torneig amb l’abrupta retirada d’Aymar Navarro després de sortir ovacionat de la Vall d’Aran, va patir una aparatosa caiguda a la zona tècnica i rocosa del Pic de les Planes.

La prova andorrana del FWT 23 estava prevista per dissabte, però el sol i les temperatures a l’alça van propiciar que s’avancés a dijous i, a més, a primera hora del matí. Tanmateix, l’intent per tenir les millors condicions possibles va ser debades a causa del vessant sud de la muntanya i la neu es va transformar abans que el primer ‘rider’ es llancés des del cim de 2.729 metres.

Un podi repartit per 2,77 punts

Malgrat aquest element en contra, els esquiadors van aprofitar la versatilitat i el llarg recorregut de la cara escollida per desplegar un recital de trucs. De fet, el podi es va repartir amb tot just 2,77 punts de diferència. El jurat va donar 91 punts a Rainer i les seves figures i un menys al nord-americà Ross Tester, que hi va posar velocitat i control per ser segon. El suís Maxim Chaboz va acabar tercer (88,33) a l’atrevir-se amb un doble 360º i un doble mortal cap enrere, una maniobra mai vista en el mundial fins que Max Palm la va aconseguir fer l’any passat.

Moga es juga al Canadà passar a la final de Verbier

Notícies relacionades

Amb la caiguda d’Andorra i el setè lloc aconseguit en el Tuc de Bacivèr de Baqueira, Moga se’n va del Pirineu sense assegurar-se el pas a la finalíssima del mundial, la Xtreme Verbier. Per aconseguir-ho, haurà d’acabar entre els 11 millors ‘freeriders’ en les tres primeres proves de l’any. Per tant, l’esquiador de la Vall d’Aran, que ara és el 14è de la taula general, es juga la temporada en la pròxima cita, la Kicking Horse Golden BC Pro, que se celebra del 17 al 22 de febrer al Canadà.

En la categoria femenina d’esquí, la victòria va ser per a Justine Dufour-Lapointe. En snowboard, els guanyadors van ser el francès Ludovic Guillot-Diat i la canadenca Katie Anderson, que també es va adjudicar Baqueira, l’escenari del seu debut en l’elit.

Temes:

Esquí