Esquí extrem

Max Palm manté l’idil·li amb Baqueira i repeteix victòria en el Freeride World Tour

Abel Moga acaba en setena posició malgrat fer un agosarat ‘backflip’ i Aymar Navarro es conforma acabant desè

Max Palm manté l’idil·li amb Baqueira i repeteix victòria en el Freeride World Tour

FWT / J. Bernard

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

El ‘rider’ Max Palm manté un idil·li amb el Tuc de Bacivèr de Baqueira-Beret més fort i intens que el que tenen els esquiadors locals, Aymar Navarro, Abel Moga i Elisabet Marina. El suec de 20 anys va escollir la cara oest de la muntanya per guanyar aquest diumenge la primera prova del Freeride World Tour 2023, en què Moga no va poder repetir el podi de l’any passat i va ser setè, malgrat fer un agosarat ‘backflip’. Navarro, que va optar per una línia més conservadora, tot i que menys atractiva, va acabar desè. En categoria femenina, Marina va caure a la secció de les roques, però va debutar en el mundial amb una novena posició.

Com l’any passat, el Baqueira-Beret Pro va obrir el FTW23. Com també va passar llavors, Palm es va tornar a asseure al tron d’esquís. El ‘rider’ no només va buscar i trobar una línia estreta i arriscada, sinó que la va completar amb tres figures ben definides. Això sí, en lloc de repetir la proesa del 2022, quan va fer un doble mortal cap enrere, una maniobra mai vista abans en el mundial, aquest cop es va conformar amb una volta de 360 graus d’esquena. En va tenir prou per rebre 86.33 punts per part del jurat i una efusiva aclamació del públic aranès.

Bojos pel ‘freeride’

Els aficionats es van bolcar amb l’esdeveniment. En aquest sentit, Navarro va assegurar que «des de dalt semblava un estadi de futbol». Anaven amb un equip, el dels esquiadors locals, per qui van reservar les principals ovacions. Des dels 2.644 metres d’alçada del Bacivèr, Moga va optar per llançar-se per una de les zones més escarpades de la cara oest i rubricar-la amb un ‘backflip’ amb les cames mig obertes.

Això va confondre el jurat. ¿Va ser una dosi més de dificultat o una mera pèrdua de control? Van revisar les imatges durant més de cinc minuts, una cosa que va impacientar tothom. Amb resignació, Moga va acceptar els 72.67 atorgats, ja que el tribunal es va decantar per afirmar que es tractava d’un error. «La neu estava complicada i he comès errors», va comentar sobre l’allau que hi va haver a la zona de competició abans que comencessin les proves d’esquí i ‘snowboard’. I és que la cara oest és molt versàtil, però té un hàndicap: li toca el sol des de primera hora del matí.

La neu, un rival més

Navarro, que unes hores abans havia anunciat que aquest serà el seu últim any en el FWT, era conscient que «el resultat era secundari» i va optar per disfrutar del Bacivèr per última vegada. Per això, va preferir ficar-se per la cara nord de la muntanya, on no toca el sol i la neu es manté més fresca, per disfrutar.

Notícies relacionades

Eli Marina va acabar contenta la seva primera participació en el FWT. «Tenia clara la línia i he atacat», va explicar. Tanmateix, no va delectar amb cap acrobàcia majestuosa amb orígens en la gimnàstica artística. A més, aquesta bravura tan captivadora li va costar una lleu caiguda i, per tant, punts, però es va refer. «He sabut mantenir la calma», va afegir, alhora que també va apuntar el mal estat de la neu. En la seva categoria, la victòria va ser per a Addison Rafford, mentre que Michael Mawn va repetir èxit en aquesta cita i Kaitie Anderson va debutar amb victòria en ‘snowboard’.

La següent parada del FWT és l’Ordino Arcalís Pro, a Andorra, on Navarro, Moga i Marina tindran una nova oportunitat per mostrar perquè el ‘freeride’ patri s’ha guanyat un lloc en l’elit de l’esquí extrem.

Temes:

Esquí