Semifinal contra Dinamarca

Espanya buscarà la medalla en el Mundial d’handbol després d’una victòria heroica contra Noruega

• L’equip de Jordi Ribera va empatar en l’últim segon del temps reglamentari i Pérez de Vargas va salvar l’equip al final de la segona pròrroga (35-36)

Reuters

4
José Carlos Sorribes

L’exitosa trajectòria de la selecció espanyola d’handbol és plena d’actuacions que mereixen el qualificatiu d’heroiques. Però probablement cap està a l’altura de l’aconseguida aquesta tarda a Gdansk en el Mundial d’handbol al superar Noruega per 35-36 i després de dues pròrrogues. L’equip de Jordi Ribera va despatxar un brutal exercici de supervivència contra un rival que va semblar sempre convençut de la seva superioritat. Va esquivar França com pretenia en l’encreuament de quarts, però mai va imaginar una resistència tan enverinada d’un oponent. Els ‘Hispans’ ja estan en la lluita per les medalles, on aquest divendres els espera Dinamarca, un rival de categoria que va atropellar Hongria (40-23) en la seva eliminatòria.

El partit va ser un mal de queixal per Espanya, però ni així va donar mai el braç a tòrcer. Noruega va arrencar a tota velocitat contra un rival que semblava engarrotat, sobretot en defensa. Temps mort de Jordi Ribera i reset per tornar a començar un altre partit. A poc a poc, la selecció es va posar les piles amb una millora darrere i un punyal en atac anomenat Alex Dujshebaev. El partit va entrar en una dimensió titànica. Noruega, amb la seva estrella Sagosen ofuscada, vivia de la feina de dos extrems (Barthold i Bjornsen) que treien or cada cop que la pilota arribava a les seves mans. Bergerud, el porter noruec, també va posar el candau a la seva porteria.

Mal percentatge en penals

Gol amunt, gol avall, el partit va arribar al descans amb avantatge de Noruega per 13-12. No va canviar gens el guió en la segona part, quan Espanya a més va acusar un dia de mals percentatges en els penals. Va arribar a fallar quatre dels seus primers cinc llançaments. Ni el canvi de llançador va canviar la tònica. Això sí, la figura de Gonzalo Pérez de Vargas va començar a deixar empremta en la segona part abans del seu apoteòsic tancament.

El partit va entrar en l’últim minut amb avantatge noruec (25-24) i Bergerud va aturar un llançament d’Alex Dujshebaev. Quedaven 20 segons i Noruega va recuperar la pilota. Tenia el partit a les seves mans, però ni es va acostar a l’àrea espanyola i els àrbitres van xiular joc passiu. No hi havia temps per res, tret d’un miracle. El del gol de Dani Dujshebaev amb el marcador ja en vermell. De bogeria.

El partit va anar a la pròrroga. I tot va seguir igual, cop a cop, amb dos equips que actuaven com a boxejadors que arraconen el seu adversari i li claven un pal rere l’altre. Però Espanya mai va fer un pas enrere. Va tenir la seva opció en la primera pròrroga quan va entrar en l’últim minut amb avantatge (28-29), però no va poder ni ampliar-la ni mantenir-la. Un altre cop 10 minuts més que no van canviar res, i la fe dels espanyols continuava infrangible. El veteraníssim Joan Cañellas i Adrià Figueras van demanar torn, com un superb Ángel Fernández a l’extrem per acompanyar els Dujshebaev, motors d’Espanya. Darrere tots es trencaven la cara, tot i que Noruega continuava trobant un filó en els extrems. Com ho va fer en l’acció decisiva.

Bjornsen havia convertit tots els seus llançaments des de la banda dreta. Però el desè l’hi va treure Gonzalo Pérez de Vargas. Increïble. Braços amunt dels ‘Hispans’ per celebrar el miracle. Els àrbitres van revisar la jugada i no van veure res punible a favor de Noruega. Espanya era semifinalista del Mundial de Polònia i Suècia.

Fitxa tècnica

34 - Noruega: Bergerud; Bjornsen (9), Rod (2), O’Sullivan (4), Sagosen (3, 2p), Barthold (8, 2p) i Overby (2) –equip inicial–, Saeveras (p.s.), Aga Eck (-), Overjordet (-), Gullerud (1), Johannessen (-), Reinkind (3), Grondahl (2), Gulliksen (-) i Blonz (-)

35 - Espanya: Pérez de Vargas; Solé (3, 1p), Dani Dujshebaev (5), Gedeón Guardiola (-), Peciña (-), Casado (-) i Ángel Fernández (8) –equip inicial–, Corrales (p.s.), Maqueda (-), Alex Dujshebaev (7), Figueras (5, 1p), Serdio (1), Cañellas (5), Valera (-), Sánchez-Migallón (-) i Odriozola (1)

Marcador cada cinc minuts: 3-2, 6-3, 7-6, 9-9, 12-11 i 13-12 (descans); 16-15, 18-17, 20-20, 22-22, 24-24 i 25-25 (final); 27-27 (descans 1a pròrroga), 29-29 (final 1a pròrroga), 32-32 (descans 2a pròrroga), 34-35 (final 2a pròrroga)