FUTBOL

Fernando Santos, nou seleccionador de Lewandowski a Polònia

Fernando Santos, nou seleccionador de Lewandowski a Polònia
3
Es llegeix en minuts
EFE

El portuguès Fernando Santos, tècnic de l’equip nacional lusità fins que va caure en els quarts de final del Mundial de Qatar-2022, ha sigut presentat aquest dimarts com a nou seleccionador de Polònia, càrrec en el qual relleva Czeslaw Michniewicz, amb l’esperança de trobar l’estabilitat.

El preparador lisboeta, de 68 anys, es va expressar en el seu idioma durant la presentació i es va mostrar partidari de la «feina dura» i la comunicació amb la plantilla i va aclarir que «sense jugadors no hi ha entrenador i viceversa».

Precisament la seva habilitat per treure la millor de les grans individualitats va ser un dels factors que més van valorar els polonesos per posar-lo al capdavant de la selecció, una dada que va reconèixer el mateix Santos.

La defensa és la base

«Afortunadament, sempre he entrenat grans jugadors», va explicar Santos. «Cada un té la seva pròpia mentalitat i personalitat i el seleccionador ha de saber combinar-les». Però va aclarir: «Durant els entrenaments, jo hi estic a càrrec, els jugadors han de respectar-ho i sempre ho han fet».

L’èmfasi en la defensa, una de les senyes d’identitat del portuguès, continuarà sent important en la seva etapa polonesa. «Si no posem bons fonaments i construïm una casa sòlida, la casa s’esfondrarà. I la defensa n’és la base», va explicar.

Tot i que va prometre instal·lar-se a Varsòvia i «ser un polonès més», Santos no tornarà a Polònia fins al febrer, quan ho farà acompanyat pel seu equip tècnic, i el 24 de març tindrà el seu debut oficial contra la República Txeca en el primer partit classificatori per a l’Eurocopa del 2024.

Des d’aquell moment, tots els esforços se centraran a aconseguir la classificació per a l’Eurocopa de l’any que ve, que es disputarà a Alemanya, tal com va indicar el president de la Federació polonesa, Cezary Kulesza.

«El contracte amb Santos té dos cicles: el primer va fins a l’Eurocopa-2024 i el segon, fins a la Copa del Món-2026. És el millor per a les dues parts», va explicar el president.

La relació amb Lewandowski

Al contrari del que va passar amb el seu antecessor en el càrrec, Czesław Michniewicz, la bona comunicació amb la plantilla, la premsa i l’afició no semblen que seran un problema amb l’arribada de Santos, que està acostumat acceptar crítiques i ventilar-les al terreny de joc.

En una clara al·lusió al descontentament de Robert Lewandowski durant la gestió de Michniewicz, Santos va remarcar que mirarà que no torni a donar-se aquest problema i va prometre «tornar la passió, l’alegria» a la «família» formada pels jugadors i va assegurar que «els clubs treballen més l’aspecte físic» dels futbolistes, però «en la selecció són encara més importants les qüestions mentals» i emocionals.

Notícies relacionades

Santos ve de portar les regnes de la selecció lusitana durant els últims vuit anys i els seus èxits més grans van ser el títol de l’Eurocopa el 2016 i la Lliga de les Nacions del 2019, però el fiasco sofert amb la derrota a Qatar contra el Marroc i la decisió d’asseure Cristiano Ronaldo a la banqueta van acabar per decidir el seu nou rumb professional.

«Vull fer a Polònia el que vaig fer a Grècia i Portugal. Vull deixar un llegat, alguna cosa per al futur [...] vull establir les bases per a una nova selecció, centrant-me també en les seleccions juvenils», va declarar el portuguès.