Atletisme

478 atletes de tot el món compleixen sanció per dopatge

  • La federació internacional ha actualitzat amb el nou any la llista de sancionats, on figuren quatre espanyols, entre els quals Josephine Onyia, castigada de per vida.

  • Kenya, potència mundial en les proves de fons, està amenaçada, amb els Jocs de París en l’horitzó, per l’increment de casos, amb 57 dopats a la taula.

478 atletes de tot el món compleixen sanció per dopatge

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un total de 478 atletes de tot el món compleixen en l’actualitat sanció per dopatge, segons l’última actualització, coincidint amb l’arribada del 2023, que ha fet la World Athetics, la Federació Internacional d’Atletisme (antiga IAAF). Novament són els representants russos, amb 82 sancionats, la majoria producte de les reanàlisis efectuades des dels Jocs de Londres 2012, els que encapçalen la llista negra que demostra que, malgrat que ja no es parli tant de dopatge com en altres èpoques, la lluita contra les substàncies prohibides continua. Un total de 478 atletes de tot el món compleixen en l’actualitat sanció per dopatge, segons l’última actualització, coincidint amb l’arribada del 2023, que ha fet la World Athetics, la Federació Internacional d’Atletisme (antiga IAAF). Novament són els representants russos, amb 82 sancionats, la majoria producte de les reanàlisis efectuades des dels Jocs de Londres 2012, els que encapçalen la llista negra que demostra que, malgrat que ja no es parli tant de dopatge com en altres èpoques, la lluita contra les substàncies prohibides continua.

Des de la pandèmia, l’actualitat mediàtica ha estat més pendent dels positius per covid-19, que han provocat l’absència, abandonament o renúncia de milers d’esportistes de totes les especialitats. Tanmateix, el degoteig de positius i les sospites de dopatges massius segueix castigant alguns esports, principalment l’atletisme.

La situació a Kenya

En la llista de sancionats destaca la presència d’atletes de l’Índia, malgrat no ser una de les grans potències mundials, amb 66 esportistes del país asiàtic suspesos. Però sí que crida l’atenció, pel poder en proves de fons, la presència de representants kenyans, amb 57 sancionats, entre homes i dones. La World Athletics va arribar a amenaçar l’any passat la federació de Kenya amb una expulsió immediata de totes les competicions per l’increment de casos. El compromís de les autoritats esportives kenyanes de lluitar contra aquesta xacra no sembla, per ara, que hagi aportat resultats i les queixes d’altres països podrien arribar a provocar una decisió dràstica de cara al 2024, any olímpic, amb la cita de París.

Perquè hi ha noms molt il·lustres entre els castigats de Kenya. Així, entre d’altres, apareixen Jemima Sumgong, or olímpic en la marató de Rio-2016; Wilson Kipsang, explusmarquista mundial també de marató, Asbel Kiprop, tricampió del món de 1.500 i or a Rio, i l’excampió del món de la mateixa distància Elijah Manongoi. Es tracta d’un degoteig que no para, ja que pocs dies abans de Nadal es van conèixer més sancions; entre les quals les de Mark Otieno Odhiambo, subcampió de món en el relleu 4x200 i Alice Kepkemboi Kimutai, que el 6 de novembre va guanyar la marató de Porto.

Quatre casos a Espanya

Espanya no està al marge de les sancions, tot i que en l’actualitat només hi ha quatre atletes que compleixen càstig. Un és la famosa Josephine Onyia, castigada de per vida per tres violacions del codi antidopatge des del 2015, però que continua apareixent a la llista negra. Els altres tres són atletes de perfil baix; entre els quals Alberto Revuelta, un veterà de 48 anys, habitual de les carreres populars i que acostuma a fer bones marques com va fer el 2017 en la marató de Sevilla, quan va ser el primer espanyol a travessar la meta. Arrossega un càstig de quatre anys des del 2016 que s’ha anat ajornant per les apel·lacions presentades per l’esportista. Estarà castigat fins a l’agost del 2025.

Notícies relacionades

Sorprèn el baix nombre de sancionats nord-americans, només nou, igual que passa amb França, una altra de les grans potències mundials, que només té vuit atletes castigats per dopatge. En canvi, el Marroc és la quarta federació amb més nombre d’atletes inhabilitats, un total de 27.

Precisament, l’Agència Estatal Antidopatge espanyola, ha expressat diverses vegades la seva preocupació pels viatges al nord de l’Àfrica d’alguns atletes locals d’origen marroquí, ja que allà és molt difícil la localització fora de la competició amb controls per sorpresa, la principal via per enxampar els presumptes tramposos. A l’Àfrica, a més, només hi ha un laboratori habilitat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), que és a Sud-àfrica, a l’altra punta del continent.