PERFIL

Així és Luis de la Fuente, el substitut de Luis Enrique com a seleccionador espanyol

2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Un tècnic de la federació. Ni Marcelino, ni Robert Martínez, tot just dimitit de la selecció belga, ni Quique Sánchez Flores. Luis Rubiales, el president de la federació espanyola de futbol, va mirar cap avall, va descobrir la figura amable i conciliadora de Luis de la Fuente, actual seleccionador sub 21 (per les seves mans han passat gairebé el 80% dels jugadors que ara són a l’absoluta), i li va conferir l’enorme responsabilitat de ser el tècnic que succeeix Luis Enrique. Ni més. Ni menys.

Té 61 anys i fa gairebé una dècada que treballa a Las Rozas, ciutat esportiva de la FEF. Encarna el mateix trànsit que van tenir en el seu dia Luis Suárez i Iñaki Sáez (de la sub 21 a l’absoluta) sense oblidar l’experiència de Vicente Miera (seleccionador que va aconseguir l’or olímpic a Barcelona-92 i després va seure a la banqueta més discutida del país). De La Rioja. Va néixer a Haro (21 de juny 1961). Lateral esquerrà que va entrar a Lezama ascendint de les categories inferiors fins que va debutar amb el primer equip de l’Athletic (octubre 1980), on va estar set temporades i va conquerir la Lliga (1983-1984) en què la gavarra solcava la ria de Bilbao. Després va marxar al Sevilla (quatre anys, dos de titular; dos, no) abans de retornar al vell San Mamés, penúltim pas de la seva retirada que es va donar a l’Alabès (1994), que jugava llavors a Segona B.

Efímer pas pel futbol professional

A partir d’allà, va desfer el camí inicial com a entrenador tenint els seus primers passos al Portugalete i l’Aurrera de Vitòria abans de tornar al Sevilla per assumir la direcció de l’equip juvenil. Mateix càrrec que va ostentar a l’Athletic, on va arribar a ser entrenador del Bilbao Athletic (2009-2011), pròleg del seu efímer pas pel futbol professional vist des de la banqueta. Amb prou feines va durar nou jornades a l’Alabès, de Segona B. Tot i que, en realitat, va estar 11 partits a la banqueta alabesa, amb un pobre balanç (quatre victòries, tres empats i quatre derrotes), que el van condemnar a l’acomiadament l’octubre del 2011. Allà va acabar el seu pas per l’elit fins que un parell d’anys més tard va trobar lloc a l’estructura de la federació.

Notícies relacionades

Tornava, per tant, Luis de la Fuente a la seva tasca amb els joves, on és un veritable especialista com acrediten els seus èxits: campió d’Europa amb la selecció sub 19 (2015), campió d’Europa amb la selecció sub 21 (2019) i medalla de plata olímpica en els Jocs Olímpics de Tòquio (2021). Allà ha modelat la base de la selecció que ha conduït Luis Enrique.

El tècnic de La Rioja ho ha fet des d’una posició afable, allunyat del volcànic esperit que caracteritza l’entrenador asturià. De tracte pròxim amb la premsa de Madrid, al contrari que Luis Enrique, amb un missatge conciliador ha construït la seva carrera federativa allunyat dels focus. El 2013 va arribar a la banqueta de la sub 19; el 2018 va suplir Albert Celades a la sub 21 i el 2022 puja al cim. És el nou seleccionador d’Espanya. El tècnic que ve després de Luis Enrique.