L’Aràbia Saudita sotmet Messi després de fer-lo més ric

L’Aràbia Saudita sotmet Messi després de fer-lo més ric

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

 Leo Messi va firmar, el mes de maig passat, un contracte estratosfèric (el diari ‘La Nación’ el va comparar amb el que va firmar David Beckham per ser Ambaixador Cultural de Qatar durant 10 anys per 200 milions de dòlars) amb el polèmic MBS, Mohammed bin Salman, el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, per convertir-se, en realitat ja ho és, en l’Ambaixador Turístic d’aquest ric país, que li va valer, com no podia ser d’altra manera, les crítiques per prestar-se a l’‘sportswashing’, un terme que van popularitzar organismes com Amnistia Internacional per descriure l’ús de l’esport per part d’alguns governs per legitimar règims acusats per greus violacions dels drets humans.

Messi va viatjar, aquell mes de maig, en companyia del seu germà Matías, per participar en diverses campanyes de turisme, anuncis i d’altres, i la seva visita va ser aprofitada per Ahmed al-Jatid, ministre de Turisme de l’Aràbia Saudita, per comunicar: «Em complau anunciar Leo Messi com a ambaixador turístic saudita». Un dels anuncis de ‘Visitsaudí’ mostra Messi en un iot al mar Roig amb la llegenda «Leo Messi vol que deixis anar les teves emocions i descobreixis l’inimaginable».

Messi (gairebé) no va jugar

És a dir, Messi debutava ahir davant el seu principal client, davant el país que el va convertir en gairebé, gairebé, milmilionari, i els seguidors futbolístics de Riad i altres ciutats de l’Aràbia Saudita van estar veient la sorprenent i merescuda victòria de la seva selecció mentre la televisió saudita intercalava anuncis de l’estrella argentina convidant el món a visitar l’Aràbia Saudita.

A Buenos Aires, on l’escola no va existir fins després de les nou del matí (el partit es va retransmetre a les set del matí) i l’entrada a les oficines es van retardar tant com van voler els seus empleats, la població, tota fanàtica de l’‘albiceleste’, va viure un dels pitjors desenganys de la seva vida, entre altres coses perquè Messi, ‘pecho frío’ en el seu dia, no es va presentar al partit i només va poder marcar el seu gol «gràcies a l’ajuda arbitral», com va reconèixer un dels comentaristes d’una de les moltes ràdios (Radiofusión, Radio Mitre, Radio Rivadavia...) que vaig estar escoltant al llarg de tot el partit.

Messi, que juga el seu cinquè Mundial i lidera una selecció que encadenava (fins ahir) 36 partits sense perdre, va caure contra l’Aràbia Saudita, una de les seleccions, teòricament, més febles d’aquesta Copa del Món. El seu partit, és cert, com el de tots els seus amics i col·legues, va ser horrible i va provocar la cridòria de bona part dels milers i milers d’argentins presents a l’estadi de Losail. «Estalviem durant tres anys per venir a Qatar i juguen així, ¡quina decepció!», lamentaven seguidors procedent de Pergamino, ciutat al nord de Buenos Aires.

«¡Un cop Mundial!», va titular l’esportiu i divertiu diari ‘Olé’ argentí. «Tothom espera que Leo Messi ho solucioni tot», va escriure ‘La Nación’, «però cada any que passa, materialment, la seva resposta física és menor. Scaloni també ha tingut els dubtes del primerenc i el seu capità no l’ha rescatat».

Notícies relacionades

L’Argentina es va paralitzar aquest dimarts i el país sencer va trigar un parell d’hores a posar-se en dansa. Expliquen que hi havia cues a les sis del matí a les fleques i que fins i tot a l’escola on va estudiar el seleccionador Lionel Scaloni, a la localitat de Pujato (província de Santa Fe), els nens es van citar dues hores abans de la classe per veure el partit junts. Tot això perquè, en el minut 113 amb 80 segons, l’últim, el comentarista de Radiofusión, cridés, desconsolat «si l’Argentina no ha tingut ni una idea durant tot el partit, durant 113 minuts, no crec que ara en tingui cap, ni tan sols en l’últim segon».

Tot, absolutament tot el consol d’un país, es va centrar ahir en el fet, incontestable, d’altra banda, i així ho van vociferar a totes les ràdios, televisions i publicacions del país, que Espanya, campiona a Sud-àfrica, també va perdre (0-1) contra Suïssa en el partit del seu debut. Fins i tot per als moments més durs de la vida de l’Argentina, la Mare Pàtria serveix de consol. Això sí, o debuta Messi, o torna Messi, o reneix Messi, o aquesta dada servirà de poc. De res.