QUEIXALADA HISTÒRICA

25 anys del Holyfield-Tyson: d’arrencar-li el cartílag a vendre orelles cannàbiques

‘Iron Mike’, que atribueix a les drogues la seva acció caníbal, s’ha reconvertit en ‘showman’ i empresari de derivats de la marihuana

Després de retirar-se, tots dos han tornat a lluitar en l’últim any i mig, tot i que Evander va declinar l’oferta d’una revenja

25 anys del Holyfield-Tyson: d’arrencar-li el cartílag a vendre orelles cannàbiques

EFE

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de l’orella de Van Gogh (el pintor, no el grup), no n’hi ha hagut cap altra de tan cèlebre com la d’Evander Holyfield. Aquest dimarts es compleixen 25 anys de l’icònic combat en què Myke Tyson li va arrencar un tros de cartílag d’una queixalada.

«Estava furiós, vaig ser un soldat indisciplinat i vaig perdre la compostura. I li vaig mossegar l’orella», explicava sobre aquell episodi l’autor de la queixalada en la seva descarnada biografia, ‘Toda la verdad’. Barri conflictiu, pare desconegut, mare alcohòlica, abandonament escolar per començar a delinquir... La seva vida semblava ser una més de les condemnades a l’embornal del gueto fins que, als 13 anys el van enviar, per lladre, a un reformatori on un exboxejador professional va veure de seguida el seu potencial i el va portar a conèixer Cus d’Amato. «Aquest és el campió del món dels pesos pesants», van ser, després de veure’l, les primeres paraules del que seria el seu entrenador, el seu mentor, el pare que no va tenir.

Un vaticini que es va complir, ja que el va convertir en el campió més jove dels pesos pesants i en el boxejador més carismàtic des de la retirada de Muhammad Ali. Evander Holyfield, malgrat no tenir aquesta aura, s’havia forjat també una sòlida carrera professional. Després de passar per les categories de semipesant i creuer, va fer el salt als pesos pesants amb l’objectiu de destronar Tyson.

Tots dos es van conèixer ja en el llunyà 1984 en les eliminatòries dels EUA per als Jocs de Los Angeles-84. No va sortir com cap dels dos esperava, perquè Tyson no es va classificar per a la cita olímpica i Holyfield es va haver de conformar amb el bronze en semipesants després de perdre en semifinals contra el neozelandès Kevin Barry.

Després de seguir les seves carreres de reüll, Holyfield i Tyson van acordar veure’s per primera vegada cara a cara en un ring el 1990, en un combat pel títol, però, contra pronòstic, Mike Tyson va caure contra Buster Douglas. Una vegada Holyfield va aconseguir el cinturó, l’anhelat duel havia d’arribar a finals de 1991, però es va postergar de nou, ja que Tyson va ser detingut per violació. El 1996, un any després de sortir de la presó, van creuar finalment punys a Las Vegas. L’àrbitre va donar com a guanyador Holyfield després d’aturar la baralla en l’onzè assalt i Holyfield va acceptar una revenja l’any següent. Ni ell ni ningú podia imaginar el que passaria el 28 de juny de 1997.

«Van ser les drogues, em creia Déu»

Tot just va durar tres assalts. Fart dels cops de cap que li clavava el seu rival quan s’enganxaven, ‘Iron Mike’ va decidir mossegar-lo amb acarnissament fins a arrencar-li el cartílag interior. «Van ser les drogues. Només pensava en les drogues. Jo creia que era Déu, em sentia com Déu, però el que està fet, fet està. Jo no pensava en la boxa quan el vaig mossegar. No em preocupava la boxa. Està malament el que vaig fer, molt malament. Em vaig tornar boig», va explicar en una entrevista a ‘The Guardian’.

Passat el temps, les ferides literals i metafòriques han cicatritzat. El 2014 van fer fins i tot un anunci fent broma sobre això i Tyson ha comercialitzat les Tyson Bites, gominoles de cànnabis amb forma d’orella mossegada. De fet, en els últims anys Tyson ha creat un lucratiu negoci de cannàbics. Després de ser una de les raons que el van portar a la ruïna (el 2003 es va declarar en fallida després d’haver guanyat 300 milions de dòlars) ara les drogues han passat a ser la font de la seva nova fortuna. Segons afirmava ell mateix, Tyson Holistic (dedicat al negoci de la marihuana) guanya un milió de dòlars al mes. El mes passat va ser la gran estrella del festival Hippie Hill, on va estar fumant amb 65.000 fans de la marihuana.

Lluitar amb un ‘youtuber’ o en un avió

Però es resisteix a deixar de sortir als cartells pugilístics. Fa un any i mig, amb 54 i 15 després de la seva retirada, va tornar a boxejar en un digne combat davant Roy Jones Jr. Havia desitjat que la seva tornada fos davant Holyfield per rememorar aquell icònic combat, però Holyfield va declinar l’oferta i va preferir enfrontar-se el setembre passat, amb 58 anys, amb Vitor Belfort, que el va tombar en el primer assalt.

‘Iron Mike’, que farà aquest dijous 56 anys, podria tornar al ring aquest mateix any per enfrontar-se amb Jake Paul, un ‘youtuber’ de 25 anys. «El que Jake fa per a la boxa és sensacional, té 70 milions de seguidors, hi ha campions del món que no tenen tanta gent seguint-los», comentava Tyson a ‘Jimmy Kimmel Live!’

Notícies relacionades

En els últims anys, Tyson ha explotat la seva faceta de ‘showman’, tant a la televisió com al cine, des del cèlebre ‘cameo’ a ‘Ressaca a Las Vegas’ fins a ‘Undisputed truth’, l’adaptació cinematogràfica i en format monòleg que va fer de la seva autobiografia.

En els últims temps internet s’ha omplert de mems amb les seves frases lapidàries, com «tothom té un pla fins que li cau la primera hòstia» o «les xarxes socials us van fer sentir massa còmodes faltant al respecte a les persones i sense rebre cops de puny a la cara per haver-ho fet». Una teoria que va posar en pràctica el mes passat en un avió amb un passatger que no parava de molestar-lo mentre un altre el gravava.