Prèvia de la final de la Champions

Liverpool - Reial Madrid: Del heavy metal de Klopp a la música clàssica d’Ancelotti

Jürgen Klopp intentarà imposar el seu exitós estil, el ‘Gegenpressing’, contra el seu amic Ancelotti, que li té presa la mida i només ha perdut un partit dels últims sis en què s’ha enfrontat al Liverpool del tècnic alemany. 

aguasch46331645 soccer football   premier league   wolverhampton wanderers v181222180738

aguasch46331645 soccer football premier league wolverhampton wanderers v181222180738 / CARL RECINE

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

A Wolfgang Frank el consideraven un «gandul de l’àrea» durant la seva etapa de davanter. Tanmateix, quan va penjar les botes i va seure a les banquetes, es va revelar com un excel·lent tàctic, gran motivador, creatiu i amb visió de futur. Arribant a deixar un llegat al Mainz, on va inspirar alguns dels seus jugadors perquè seguissin el seu camí com entrenador. Entre aquests destaquen Jürgen Klopp i Thomas Tuchel, tècnic del Chelsea. Frank va aplicar al Mainz, equip que lluitava per no baixar, els principis del Milan d’Arrigo Sacchi, amb el seu futbol pressionant que reduïa els espais al rival.

 

Quan Klopp, davanter malcarat reconvertit a central, es va fer càrrec del Mainz, va portar fins a l’extrem les lliçons de Frank. Va imposar un model de joc que va batejar amb el nom de ‘Gegenpressing’, que en alemany es podria traduir per ‘contrapressionar’. Una tàctica que ha portat a l’excel·lència en les seves etapes al Borussia de Dortmund i el Liverpool. L’essència de la proposta és anar a pressionar el rival amb una intensitat gairebé suïcida quan la pilota és a camp de l’oponent. Aquest ímpetu innegociable exigeix que tot l’equip surti a caçar en manada, el que implica que els primers a mossegar són els seus davanters. Si a més proposes un sistema amb tres a dalt, hi ha moltes possibilitats de robar la pilota en una zona compromesa per al rival. Klopp té clar que «aquest sistema et permet recuperar la pilota més a prop de la porteria contrària. Ets a un només una passada de generar una oportunitat clara. No hi ha creador de joc al món tan bo com una bona situació de Gegenpressing».

 

‘Gegenpressing’

‘Gegenpressing’Si al Mainz va començar a construir el model, a Dortmund el va utilitzar per portar el Borussia a la final de la Champions. Aquest equip practicava, com ell mateix va dir, el «heavy metal football». Una proposta que li va permetre guanyar-li dues lligues al poderós Bayern. Mentre Jürgen Kloop elevava el Gegenpressing als altars tàctics del futbol, un altre tècnic alemany, Julian Nagelsmann, avui entrenador del Bayern, experimentava en el mateix sentit amb el Hoffenheim. Una cosa que va aprendre de Ralf Rangnick, el tècnic de l’United aquesta temporada, que va implantar el futbol de pressió al ‘Hoff’ i el Leipzig.

 

Klopp va voler anar un pas més enllà i portar al límit la seva idea de joc a Anfield. Afirma que «si els teus jugadors corren més i més ràpid que els rivals, llavors hi haurà un moment que aquest caos governarà el talent. I nosaltres tenim els jugadors talentosos que més corren». L’alemany celebra el caos, treure els partits de la zona de confort del rival. «Perquè si perds el control, tot és emoció i passió, i en aquest moment el partit es redueix a fins a quin vols una cosa». I pocs demostren la gana d’aquest Liverpool.

 

A Klopp li agrada portar al límit els seus jugadors. Durant una pretemporada a Suècia els va recloure en un llac, sense llum ni aigua corrent, i van estar dies menjant el que trobaven a la natura. Es tracta de portar els partits al caire de l’abisme i sobreviure. I quan el cos és al límit, els ensenya a prendre decisions. Per això va reclutar el surfista alemany Sebastian Steudtner, que treballa amb els jugadors com mantenir la calma en situacions de pressió. I fins i tot es recolza en la neurocirurgia per preparar els penals i les pilotes aturades.

 

El problema és que aquest dissabte s’enfronta a Carlo Ancelotti. Ni més ni menys que el migcampista que donava equilibri al dibuix del Milan de Sacchi, en què es va fixar Wolfgang Frank per perfilar el seu estil. Sense saber-ho, l’Ancelotti jugador el va inspirar en la creació d’aquest Gegenpressing. Si el futbol de Jürgen Klopp és heavy metal, el de Carletto és simfònic. Tot i que a l’italià li agrada el rock i la música italiana, el seu Madrid és una filharmònica amb un migcamp que afinen Modric, Kroos i Casemiro. I a dalt, al solista Benzema l’acompanyen el violí de Vinícius i el tambor de Rodrygo.

Vell murri

Notícies relacionades

Vell murriTot és més natural i harmònic al Madrid. «¿Què li diré a Modric? Ha jugat cinc finals i jo només dues. Serà ell qui m’hagi d’aconsellar a mi», apuntava divertit Ancelotti. Durant aquests anys Carlo Ancelotti i Jürgen Klopp han teixit una amistat basada en l’admiració, sobretot després de coincidir a Liverpool, on Carletto va arribar per entrenar l’Everton. Es coneixen massa bé. Potser per això Klopp preferia Guardiola a la final. Dels deu partits entre equips de Klopp i Ancelotti, l’italià n’ha guanyat quatre i l’alemany tres (dels sis últims, només un). «Carlo és un vell murri», advertia recelós Klopp. Preguntin-li a Sacchi. O a Wolfgang Frank.