Mundial de Qatar

El Mundial de futbol celebrat a Qatar tindrà per primera vegada sis àrbitres dones

La FIFA ressalta la tasca d’aquestes professionals perquè han mostrat un rendiment de manera constant, un «factor determinant» per ser convocades per l’Organització

El Mundial de futbol celebrat a Qatar tindrà per primera vegada sis àrbitres dones
4
Es llegeix en minuts

La francesa Stephanie Frappart, la ruandesa Salima Mukasanga i la japonesa Yoshimi Yamashita, al costat de l’assistent brasilera Neuza Back, la mexicana Karen Díaz Medina i la nord-americana Kathryn Nesbitt, faran història a Qatar 2022, perquè serà la primera vegada que hi hagi àrbitres en una Copa del Món masculina, segons la relació de col·legiats anunciada per la FIFA.

Frappart, de 38 anys i internacional des del 2011, és la col·legiada més prestigiosa i reconeguda. Després de dirigir els més grans tornejos femenins, incloses finals de mundials, el 2019 es va convertir en la primera dona encarregada d’arbitrar la final de la Supercopa masculina (Liverpool-Chelsea) i el 2020 va ser la primera a dirigir un enfrontament de la Lliga de Campions (Juventus-Dinamo Kíiv)

També va ser la primera àrbitra en un partit de l’Eurocopa masculina al ser designada com a assistent del neerlandès Danny Makkelie en el Turquia-Itàlia que va obrir el torneig.

Mukasanga va ser la primera dona a dirigir un partit de la Copa de l’Àfrica aquest any (Zimbàbue-Guinea) després d’haver sigut la quarta col·legiada per al partit Guinea-Malawi, i Yamashita va dirigir aquest abril el partit Melbourne City-Jeonnam Dragons de la Champions asiàtica.

«Ens complau poder comptar per primera vegada en la història del Mundial amb les àrbitres Stéphanie Frappart (França), Salima Mukansanga (Ruanda) i Yoshimi Yamashita (Japó), juntament amb les assistents Neuza Back (Brasil), Karen Díaz Medina (Mèxic) i Kathryn Nesbitt (Estats Units). Amb aquests nomenaments culmina un llarg procés que va començar fa diversos anys amb la designació d’àrbitres en tornejos masculins juvenils i absoluts de la FIFA», va afirmar l’italià Pierluigi Collina, president de la Comissió d’Àrbitres de la FIFA.

«En aquest sentit, no ens cansarem de repetir que l’important és la qualitat i no el gènere», va advertir l’excol·legiat, que va apuntar que espera que «en el futur, el fet que hi hagi àrbitres d’elit en grans competicions masculines s’entengui com a una cosa normal i deixi de ser notícia».

«Es mereixen estar a la Copa Mundial de la FIFA perquè el seu rendiment és excel·lent de manera constant, i aquest és el factor determinant per a nosaltres», va assegurar Collina.

Mateu, únic espanyol

En total, han sigut designats per la Comissió d’Àrbitres de la FIFA 36 col·legiats, 69 assistents i 24 membres de l’equip arbitral de vídeo.

«Com sempre, hem anteposat la qualitat a totes les altres coses, i els col·legiats escollits tenen el màxim nivell mundial», va assegurar Collina, president de la Comissió d’Àrbitres de la FIFA, qui va afegir que Rússia «va tenir molt èxit, entre altres coses, per l’excel·lència de l’arbitratge» i que ho donaran «tot perquè encara sigui millor a Qatar».

Entre els principals, destaca la presència de tres dones i d’un sol representant de l’RFEF, el valencià Antonio Mateu Lahoz, que estarà assistits a les bandes per Roberto Díaz i Pau Cebrián.

Segons informa la FIFA, el projecte ‘Rumb a Qatar 2022’ va començar el 2019. Van analitzar més de mig centenar de trios arbitrals com a possibles candidats, que van ser sotmesos a una preparació intensa.

«La pandèmia va afectar les nostres activitats, sobretot el 2020 i principis del 2021. Per sort, encara faltava bastant per al Mundial i vam tenir prou temps per preparar els candidats. Hem anunciat els noms amb tanta antelació perquè volem treballar encara més amb els col·legiats nomenats per a la Copa Mundial de la FIFA i fer-los un seguiment en els pròxims mesos. El missatge està clar: no s’adormin sobre els llorers, continuïn esforçant-se i preparin-se amb molt rigor per al Mundial», va asseverar Collina.

El suís Massimo Busacca, director de la Subdivisió d’Arbitratge de la FIFA, va explicar que «gràcies a un programa innovador de seguiment i recolzament, els instructors d’àrbitres de la FIFA poden supervisar tots els col·legiats encara més de prop i amb més intensitat que abans».

«És un factor molt important, amb el qual esperem apreciar millores i avenços considerables de cara a la Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022. A més, hi haurà programes a mida, en particular quant a la salut i la condició física. Es controlarà cada col·legiat en els pròxims mesos i es farà una avaluació final dels aspectes tècnic, físic i mèdic poc abans del torneig, perquè estiguin en les millors condicions a l’inici del Mundial», va comentar.

Notícies relacionades

Els col·legiats seleccionats participaran al juny i al juliol en diversos seminaris (Asunción, Madrid i Doha), en els quals es revisaran i analitzaran vídeos de situacions reals de partit, i participaran en sessions pràctiques d’entrenament amb futbolistes, que es gravaran perquè els participants rebin comentaris immediats dels instructors.

«La preparació segueix estant centrada a protegir els futbolistes i la imatge del futbol, a dotar-lo de coherència i homogeneïtat, a llegir el partit des del punt de vista tècnic i tàctic i entendre la diversitat de mentalitats entre futbolistes i equips. No podem evitar tots els errors, però farem el possible per limitar-los al mínim», va assegurar.