Conflicte amb Rússia

Xakhtar Donetsk, un equip sense casa per la guerra a Ucraïna

  • El conjunt ucraïnès juga a l’exili des del 2014, quan va esclatar el conflicte bèl·lic

  • El Donbass Arena, un majestuós estadi de cinc estrelles, va patir els bombardejos.

Xakhtar Donetsk, un equip sense casa per la guerra a Ucraïna

UEFA

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

A finals de juny del 2012 Donetsk es va convertir en la ciutat talismà d’Espanya, que va superar França i Portugal a l’Eurocopa en el majestuós Donbass Arena camí de la final davant Itàlia a Kíev. La selecció va abandonar la fresca de la primera fase a Gdansk per instal·lar-se a la calorosa ciutat ucraïnesa. Pels seus carrers disfrutaven els seguidors de ‘la Roja’ i les gresques duraven fins a altes hores. Una dècada després, poc o res queda d’allò. 

La guerra a l’est d’Ucraïna va deixar sense casa el Xhakhtar, que disputa els seus partits europeus a l’estadi olímpic de Kíev, a 750 quilòmetres de la seva llar. L’últim es va produir davant el Sheriff el desembre passat en el tancament de la fase de grups de la Champions.

Camp de batalla

El 2 de maig del 2014 va ser l’inici del final. En aquella data el club ucraïnès va jugar el seu últim partit com a local a l’estadi que havia acollit durant cinc anys l’equip. La pilota i la gespa van deixar pas a un camp de batalla per a un conflicte que viu la màxima tensió després que Rússia reconegués aquest dilluns la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. En un discurs televisat, el president Vladímir Putin va anunciar la mesura. 

El Reial Madrid, per exemple, va visitar el Xakhtar el 19 d’octubre passat a la Champions. Va jugar a Kíev. La conca del Donbass, limítrofa amb Rússia, es va alçar en armes el 2014. Els grups prorussos es van llançar a la recerca de la independència unilateral d’Ucraïna i van obrir una batalla eterna que es prolonga fins aquests dies. 

Líder de la Lliga

Notícies relacionades

El Xakhtar es va veure obligat a abandonar el seu estadi el 2014. Ni tan sols els intents de Rinat Akhmétov, president del club miner i la persona més rica del país amb una fortuna superior als 6.000 milions d’euros, van servir per retirar les armes. Més aviat al contrari. Els bombardejos van augmentar, la guerra es va viure a les entranyes del recinte i el preciós estadi de cinc estrelles va quedar destruït. 

En els últims anys l’equip ha anat vagant, jugant en diverses seus. De Donetsk a Lviv, de Lviv a Khàrkiv, de Khàrkiv a Kíev. El 13 vegades campió de Lliga i de Copa suma vuit anys en l’exili. Tot i que a la Champions va acabar últim de grup, a la Lliga manté un notable nivell i lidera el campionat amb tres punts més que el Dinamo.