Polèmica en els Jocs

Kamila Valieva s’exhibeix a Pequín 2022, entre llàgrimes i dubtes

  • La jove patinadora russa acaba el programa curt en primera posició i s’impulsa cap a una medalla d’or que no rebrà.

  • La premsa del seu país defensa que va prendre per error una medicina receptada al seu avi amb problemes de cor.

Kamila Valieva s’exhibeix a Pequín 2022, entre llàgrimes i dubtes

AGENCIAS

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Llàgrimes als ulls i aplaudiments als pocs espectadors, drets, que felicitaven Kamila Valieva al Capital Indoor Stadium de Pequín. Així va acabar l’actuació. «¡Pobra criatura!», exclamava Javi Fernández, l’únic medallista olímpic espanyol de patinatge sobre gel, com a comentarista d’Eurosport. La jove patinadora russa, de 15 anys, una adolescent que estava cridada a sortir de Pequín 2022 com la reina dels Jocs Olímpics d’Hivern fins que l’embolic per un control antidopatge positiu l’ha posat al mig de la diana, plorava entre mirades de pena, estupor, enuig i fins i tot carinyo.

Valieva, malgrat un petit error a l’inici del seu programa, va demostrar que estava un patí per davant de totes les seves rivals. Arriba al programa lliure de demà (a partir de les 11 hores) com a líder de la classificació i màxima aspirant a una medalla d’or que no rebrà, ni la plata la seva companya de l’equip rus, o més ben dit del Comitè Olímpic Ruso (ROC), Anna Txerbakova, la campiona del món, ni el bronze la japonesa Kaori Sakamoto, que amb un programa exquisit va deixar fora del podi, almenys provisional, la tercera de les russes, Aleksandra Trusova, que va patir una caiguda, que li va restar punts, al començament de la seva actuació.

«Kamila em relaxa si la veig patinar», comentava Javi Fernández amb admiració. Sonava l’‘In Memoriam’ del pianista rus Kirill Richter i Kamila lliscava sobre el gel pequinès amb el seu vestit de color porpra i els seus patins blancs per començar a obsequiar els telespectadors repartits per tot el món i els pocs que la seguien des de la grada amb la seva col·lecció de salts triples, per descomptat amb el ‘triple axel’, que executava amb la relaxació que captivava Javi Fernández a la seva cabina televisiva.

Emocionava i el públic l’aplaudia en diverses fases del seu programa, el curt, una mica com una alfombra sobre el gel que ja l’ha col·locat en el camí d’una medalla d’or que, si l’arriba a rebre, amb el dopatge pel mig, tardarà uns quants mesos a penjar-se i amb molta lluita als despatxos. ¿Es va dopar? ¿Va prendre un medicament que realment no serveix per millorar gaire el rendiment? ¿Va ser un error, una confusió de pastilla o restes del medicament en algun got o vaixella de casa pel tractament del seu avi? ¿Rússia, que competeix sense bandera, torna a estar en l’epicentre de les sospites?

L’entrenament

Kamila, amb les seves sabatilles d’esport, escalfava els seus moviments als vestidors mentre competidores menys destres amb el patinatge artístic lliscaven sobre el gel com si fossin les teloneres del seu espectacle. No va ser l’última, quedaven encara tres patinadores per mostrar les seves habilitats, però ja ningú la va poder superar. Rebia la felicitació de la seva entrenadora, Eteri Tutberitze, una antiga patinadora, moscovita i a punt de fer 48 anys, que va viure gairebé una dècada als Estats Units, considerada la millor preparadora del món i que també és la tècnica de les altres dues patinadores olímpiques russes, a qui mostra el camí per ser estrelles del patinatge al Club Sambo de Moscou.

A Valieva no li van fallar els nervis. «És menor d’edat, ¿però que no hi hagi entrega de medalles? ¿què diran les seves rivals? Això no té cap ni peus», exclamava Javi Fernández, abans que la jove patinadora es posés en acció. Després es va entregar, dopatge o no al marge, amb la seva màgia sobre el gel.

La defensa russa

Des de Rússia es defensava que era a causa d’un error, una ingestió de restes de trimetazidina ja que el seu avi, amb problemes coronaris, utilitza la medicina. A Espanya, per exemple, es comercialitza en comprimits per al tractament de l’angina de pit amb les següents marques: Trimetazidina Cinfa, Davur, Pensa, Ratiopharm i Rimafar. Es desaconsella prendre-la per combatre el vertigen o els marejos (les patinadores fan moltes voltes sobre si mateixes) perquè pot provocar tremolor, ¿en persones joves, sanes i esportistes, també? Són les qüestions que estan en l’aire.

Notícies relacionades

Innocent o culpable, la patinadora a qui s’ha deixat competir per no tallar-li les ales amb una sanció precipitada als 15 anys, serà demà l’estrella per marxar de Pequín com una reina, sense medalla, de ben segur, ¿però sense corona?

Precedents

Hi ha precedents, esportistes que han sigut perdonats després de donar positiu i defensar que s’havien dopat per accident. Hi ha el cas, per exemple, de l’atleta rus Serguei Xubenkov, que va ser campió del món dels 110 metres tanques. Va defensar que el diürètic que havia aparegut a la seva orina, i que era un positiu com una catedral, es devia a les restes que li havien quedat a la boca després de mossegar les pastilles que prenia el seu fill de tres mesos perquè se les pogués empassar. El van creure i el gel no es va fondre sota els seus peus.