La cita olímpica hivernal

Pequín 2022: l’embolic rus per un ‘porro’

Pequín 2022: l’embolic rus per un ‘porro’

WANG Zhao / AFP

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Semblava que en l’esport d’alta competició només es parlava dels positius provocats per la covid-19. També feia la sensació que Rússia s’havia allunyat de qualsevol sospita de dopatge, purgats els seus pecats, els que els impedeixen acudir als Jocs, com ara Pequín 2022, sense la seva bandera i sense el dret a himne en cas d’una medalla d’or.

I tot va quedar en l’aire, potser només ha sigut un ensurt, quan es va ajornar dimarts a la nit (hora xinesa) la cerimònia de lliurament de medalles en la competició per equips de patinatge artístic, on els representants del Comitè Olímpic rus, així competeixen, havia aconseguit l’or, amb els nord-americans (segons), els japonesos (tercers) i els canadencs (quarts), a l’espera de si es decideix o no moure el podi. Una polèmica, suscitada aquest dimecres, i que va arribar fins al Kremlin, en plena crisi amb Ucraïna.

L’origen de tot l’embolic sembla estar darrere d’un ‘porro’ de marihuana. ¿Quan es va fumar? ¿Era major d’edat qui el va consumir? Les sospites recauen en un dels patinadors russos. La prova per equips es va celebrar entre divendres i dilluns i va incloure dos elements en cada una de les categories d’homes, dones, parelles i dansa sobre gel. L’actuació més destacada va ser la de la patinadora russa Kamila Valieva, de 15 anys, que es va convertir en la primera dona a fer un salt quàdruple en uns Jocs. 

Des del gener es considera com a no positiu, ja que no millora el rendiment, el consum de cànnabis fora de competició. En canvi, si el ‘porro’ es fuma en les 24 hores prèvies a la prova esportiva afectada, i apareix en un control antidopatge, llavors sí que s’estaria parlant de dopatge i l’afectat s’arriscaria a perdre els resultats i títols aconseguits. És el que ara sembla estar en estudi. El cànnabis es castiga per qüestions socials i pel mal exemple que suposa el seu consum.

La pregunta

Tot l’embolic es va originar quan un periodista de la web especialitzada en temes olímpics, ‘InsideTheGames’, va preguntar en conferència de premsa, a Pequín, què passava, què havia passat perquè es posposés l’entrega de medalles en la competició per equips de patinatge. «La situació ha sorgit amb molt poca antelació i requereix una consulta legal amb la Unió Internacional de Patinatge», va dir Mark Adams, portaveu del Comitè Olímpic Internacional (COI). 

Notícies relacionades

«Pot apostar el seu últim dòlar que farem tot el possible perquè aquesta situació es resolgui al més aviat possible. No puc donar-li més detalls», va afegir Adams en la seva resposta. I va ser ‘InsideTheGames’, la font que va alertar que el retard es devia a una investigació sobre l’aparició d’una substància recreativa i fins i tot es va permetre citar Valieva, la sensació russa, qui sent menor d’edat està «protegida» i no pot ser desqualificada.

‘The Guardian’ va assegurar que l’entrega de medalles es va cancel·lar a causa que «un patinador rus va donar positiu per una substància que no millorava el rendiment». «Esperem explicacions dels nostres funcionaris i del COI», va afirmar a Moscou el portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov. Tot un embolic.