Polèmica a Pequín 2022

Kamila Valieva, patinant sota sospita i sense medalla

  • L’esportista, de 15 anys, la nova diva del patinatge, podrà competir malgrat haver donat positiu abans dels Jocs.

  • Si hi ha sanció arribarà en uns mesos i no esquitxarà la capital xinesa, segons decisió del TAS.

Kamila Valieva, patinant sota sospita i sense medalla
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) té la seva seu habitual a Lausana com el Comitè Olímpic Internacional (COI) però quan hi ha Jocs, com passa ara amb Pequín 2022, trasllada la seva sala de judici fins a la ciutat organitzadora del gran esdeveniment olímpic. Es tracta d’intentar no paralitzar la competició en la mesura possible. I ben cert que aquest dilluns, en el polèmic cas que envolta la patinadora russa Kamila Valieva, la gran sensació hivernal, ho han aconseguit ja que l’esportista, de 15 anys, serà l’atracció del programa curt al palau de gel de la capital xinesa a partir de les 10 del matí d’aquest dimarts, per Eurosport.

Ella aspira a l’or, que no es penjarà per decisió del TAS per si després l’hi treuen per sanció. Ella va convertir els seus companys russos en campions per equips. I ells s’han quedat, de moment, sense rebre la distinció. I Valieva, sota el pretext de ser adolescent i competir com a atleta protegida, es convertirà aquest dimarts en la primera olímpica, almenys aspirant a la victòria, que lluita per un or després de donar positiu. El dia de Nadal va passar un control antidopatge que després va descobrir la presència d’un medicament prohibit, trimetazidina, un fàrmac per tractar algunes angines de pit i que es va posar en la llista negra després d’aparèixer en mostres d’esportistes de països de l’Europa Oriental.

«Impedir a l’esportista participar en els Jocs li causaria un prejudici irreparable», va indicar aquest dilluns el TAS en un comunicat després de decidir en contra del COI i de l’AMA (Agència Mundial Antidopatge), que demanaven, a priori, la desqualificació de la jove patinadora.

La família olímpica

Notícies relacionades

Curiosament, el TAS és un tribunal creat pel COI, igual com l’AMA; és a dir, formen part de la mateixa família. Són comptadíssims els casos en els quals els jutges decideixen a favor d’esportistes, sobretot quan el dopatge és la causa de les seves deliberacions i molt menys quan el COI exigeix un càstig, com passa ara.

La màxima institució olímpica, presidida per Thomas Bach, amb la decisió del TAS de permetre competir aquest dimarts Valieva –desatenent les queixes d’adversaris com els Estats Units, que vol l’or rus de patinatge per equips– deixa qualsevol deliberació i possible sanció de Valieva per després dels Jocs; fins i tot poden passar diversos mesos, entre recursos i una nova audiència del TAS, però permet a Pequín 2022 passar de puntetes sobre el dopatge i, sobretot, mantenir la competició el menys alterada possible. De fet, les rivals per a l’or de Valieva són companyes d’equip. Tot queda a casa.