Pequín respon al boicot internacional en la inauguració els Jocs d’Hivern

  • Una esportista de la minoria uigur va ser una de les encarregades d’encendre el peveter d’una cita marcada per la pandèmia i el boicot diplomàtic pels abusos contra els drets humans a Xinjiang

Pequín respon al boicot internacional en la inauguració els Jocs d’Hivern

Fazry Ismail / Efe

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Amb missatges reiterats a la unitat i homenatges a la diversitat de la Xina, aquest divendres Pequín ha inaugurat els XXIV Jocs Olímpics d’Hivern en una cerimònia condicionada per la pandèmia i el boicot diplomàtic sobre els suposats abusos contra els drets humans a la regió de Xinjiang.

La resposta al boicot per part del Govern del país asiàtic va arribar literalment portada per la flama olímpica, ja que, al costat de l’atleta Zhao Jiawen, va ser l’esquiadora de fons Dinigeer Yilamujiang, de la minoria uigur de Xinjiang, qui va encendre el peveter olímpic.

Sota el lema ‘Junts per un futur compartit’, el president xinès, Xi Jinping, va declarar inaugurats els Jocs en presència d’un reduït nombre de dirigents internacionals, a causa tant de la pandèmia com d’aquest boicot, encapçalat pels Estats Units.

Ponts i no murs

Malgrat la controvèrsia creada en els prolegòmens dels Jocs, la cerimònia i els discursos que s’hi van pronunciar es van centrar en el valor de l’olimpisme per unir la humanitat i per «bastir ponts, en lloc d’aixecar murs», com va expressar el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach.

El secret de l’encarregat d’encendre el peveter amb el foc nascut a les llunyanes ruïnes d’Olímpia es va revelar quan els dos últims rellevistes, Dinigeeer i l’especialista en la combinada nòrdica Zhao, participants, tots dos en aquests Jocs, es van acostar a un gran floc de neu i li van clavar al cor la torxa encesa. Llavors el floc es va elevar i va quedar suspès al centre de l’estadi.

Tot i que s’havia anunciat una cerimònia de només cent minuts, la festa inaugural es va prolongar durant gairebé dues hores i mitja en la gèlida nit pequinesa, que va rebre els participants amb temperatures inferiors als cinc graus sota zero.

Sota la direcció artística del reconegut cineasta xinès Zhang Yimou, que també va portar la batuta de les cerimònies d’obertura i tancament dels Jocs de Pequín 2008, el centre de l’estadi es va convertir alternativament en una pista de gel o de neu per acollir diferents actuacions.

Un compte enrere de dos minuts i un espectacle de focs artificials van iniciar l’acte, una al·legoria del començament de la primavera, tal com marca el primer dia del calendari lunar xinès, que es va celebrar aquesta mateixa setmana.

Abans de la desfilada de les delegacions es va hissar la bandera xinesa, que va arribar fins al pal de mans d’un passadís humà format per nens i adults, que abillats amb vestits tradicionals, uniformes militars i professionals, van fer avançar l’ensenya amb l’única melodia de fons de la corneta entonada per un petit.

A la grada contemplaven l’espectacle, entre d’altres, els presidents de Rússia, Vladimir Putin; l’Argentina, Alberto Fernández; l’Equador, Guillermo Lasso; i Egipte, Abdel Fattah al-Sisi; el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, i el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Desfilada amb mascareta

Abrigats, amb uniformes de molts colors i amb les mascaretes que recorden que els Jocs es desenvoluparan en plena pandèmia, els esportistes dels 91 països participants a Pequín 2022 van desfilar durant més d’una hora per presentar-se davant el món abans de saltar a les pistes a lluitar per les medalles i la glòria olímpica.

Seguint el costum que va començar en els Jocs de Tòquio 2020 cada país va poder presentar dos abanderats, un home i una dona.

Grècia, país bressol de l’olimpisme, va obrir la desfilada i, com manen les normes, el va tancar la nombrosa delegació local. Fora d’això, les 91 delegacions participants van aparèixer pel Niu en funció de com s’escriuen els seus països en xinès, des de Turquia fins a Itàlia.

Van desfilar al capdavant dels seus equips il·lustres esportistes com la gran capitana de la selecció canadenca d’hoquei, Marie-Philip Poulin, dues vegades campiona olímpica i una subcampiona; o el finlandès Valtteri Filppula, guanyador de la Stanley Cup a l’NHL; també l’esquiador britànic Dave Ryding, que aquest any va estrenar el seu palmarès a la Copa de Món, o la francesa Tessa Worley, doble campiona del món d’eslàlom gegant.

Davant l’equip alemany van portar la bandera el pilot de bobsleigh Francesco Freidrich i la patinadora de velocitat Claudia Pechestein, que en aquests Jocs es convertirà en la primera dona en competir en vuit edicions d’hivern. Tenen, respectivament, dues i vuit medalles olímpiques.

Notícies relacionades

Davant els atletes reunits a l’estadi, Thomas Bach va assegurar que els Jocs de Pequín obriran «un nou capítol en la història de l’esport» i va cridar els dirigents mundials a «donar una oportunitat a la pau» i respectar la Treva Olímpica mentre duri la competició. «Vosaltres, esportistes olímpics, mostrareu com seria el món si tots ens respectéssim mútuament i amb les mateixes regles», va afirmar el dirigent olímpic. «Al nostre fràgil món, en què imperen la divisió, el conflicte i la desconfiança, nosaltres mostrem al món que sí, és possible ser rivals aferrissats i alhora viure en pau i amb respecte», va dir.

Tot i que algunes proves van començar fa dos dies per quadrar el calendari, les proves de medalla començaran aquest dissabte i es prolongaran fins al diumenge 20 de febrer.