Obert d’Austràlia

Un inesgotable Nadal entreveu a Austràlia el seu 21è Grand Slam

  • El tennista balear lluitarà aquest diumenge pel títol amb el rus Medvédev, número 2 mundial i favorit de sortida. 

Un inesgotable Nadal entreveu a Austràlia el seu 21è Grand Slam

AFP

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

«Em sento viu de nou». Aquesta sensació és per a Rafael Nadal molt més important que aquest 21 Grand Slam que podria aconseguir si guanya el seu segon títol en l’Open d’Austràlia. Ho deia feliç i amb orgull després de vèncer Mateo Berrettini per 6-3, 6-2, 3-6 i 6-3. A les portes de la història. Si es converteix en el més gran de tots els grans, davant la possibilitat de trencar el rècord de 20 Grand Slams que comparteix amb Roger Federer i Novak Djokovic. 

No és habitual veure Nadal llançar la raqueta contra el terra. Aquest divendres va prendre aquesta llicència a la Rod Laver Arena. Tenia motius. Un mes i mig enrere no sabia si podria tornar a jugar a tennis per aquesta lesió a l’escafoide del seu peu esquerre que arrossega des del 2005 i que el va apartar del circuit des de l’agost de l’any passat.

«Rafa és un animal. El que està fent és una bogeria», destacava admirat John McEnroe a Eurosport, valorant la tornada de l’espanyol a les pistes després de la seva lesió. 

Victòria 500 en ràpida

Davant Berrettini va sumar la seva victòria 500 en pista dura (en terra en té 462). I ho va fer amb una exhibició. Imposant-se a un rival que s’havia atrevit a dir que «estava segur de poder guanyar-lo». Però 2 hores i 55 minuts després, el finalista de Wimbledon de l’any passat i número 7 mundial va marxar capbaix als vestidors admetent que encara ha «d’aprendre molt de Nadal».

«Rafa és un animal. El que està fent és una bogeria»

John McEnroe / Extennista

A la pista, l’actual número 5 mundial el va dominar de forma implacable, el va assetjar contra les cordes, colpejant-lo al revés i sense deixar reaccionar el tennista italià, al qual de poc li va servir la seva poderosa sacada (14 ‘aces’ i 5 jocs en blanc) per plantar-li cara. Només va poder fer-ho en el tercer set. Però Nadal no estava disposat a cap sorpresa. En joc hi havia la final.

Els pitjors dies

Després de sis mesos sense jugar, Nadal es presentava a Melbourne amb poques expectatives d’arribar molt lluny en el torneig que va guanyar el 2009. «Hi ha hagut dies en els quals podia entrenar 20 minuts, uns altres 45 i molts altres en els quals no podia ni anar a pista. No diré que em mereixo aquest premi, però crec que he treballat molt dur i això ha sigut clau per donar-me l’oportunitat de tornar», explicava el tennista balear.

«No diré que em mereixo aquest premi però he treballat molt dur per donar-me l’oportunitat»

Rafael Nadal

Nadal serà aquest diumenge (09.30 hores, Eurosport) a la Rod Laver Arena per lluitar pel títol davant Daniïl Medvédev (2 mundial), que va derrotar Stefanos Tsitsipas (4) per 7-6 (5), 4-6, 6-4 i 6-1. Serà la seva 29a final de Grand Slam des que conquistés el primer el 2005. Una longevitat rècord. Ni més ni menys que 17 anys entre la victòria de Roland Garros i la final de diumenge. Federer tenia l’anterior rècord amb 16 anys entre el 2003 i el 2019.

Disfrutar del tennis

Als seus 35 anys, Nadal, presenta la seva candidatura davant Medvédev, el rival més dur que podia esperar, després que Novak Djokovic, que s’havia de creuar en semifinals amb ell, fos expulsat d’Austràlia. El tennista moscovita, de 25 anys, arriba en gran forma després de guanyar 18 dels seus últims 20 partits, tot i que Nadal l’ha vençut en tres de les quatre vegades que s’han creuat, entre les quals la final de l’Obert dels Estats Units el 2019, quan va disputar la seva primera final d’un Grand Slam. «Aquell partit va ser èpic. Vaig aprendre molt i em servirà per preparar-me de cara a la final amb Rafa».

Davant Tsitsipas, el tennista rus va portar a col·lació tot el potencial del seu joc dominador. Medvédev es va imposar en una batalla en la qual va anar de menys a més, en la qual va passar de guanyar un disputat ‘tie-break’ (7-5) en el primer set a cedir només un joc a l’última mànega. Amb 13 ‘aces’, 11 jocs guanyats en blanc amb un 86% amb la primera sacada i 39 cops guanyadors. 

Records d’infància

Notícies relacionades

Medvédev, finalista l’any passat davant un Djokovic que el va esborrar de la pista, recordava quan en la seva infància, amb 10 anys, picava la pilota contra una paret imaginant que jugava contra Nadal, Federer o Djokovic. «Ara tinc l’oportunitat d’enfrontar-m’hi en una pista de veritat. Són molt forts, ¿eh? És molt complicat arribar a la final, i sempre els tinc allà esperant-me», deia el rus, conscient que s’haurà de preparar molt bé per «donar el màxim i guanyar».

Una opinió que no compartia Toni Nadal que, en una entrevista a Eurosport, des de Manacor, es mostrava segur de la victòria del seu nebot. «Poques vegades em defrauda Rafa i aquesta vegada crec que aixecarà el títol», va afirmar.

Temes:

Rafa Nadal