Formació i esport

La vida més enllà de la pilota

  • Vicente Moreno, tècnic de l’Espanyol, encapçala una campanya de conscienciació educativa destinada al futbol base

  • Només el 0,2% dels joves federats arriben a ser professionals. Els experts insisteixen en la necessitat de buscar inquietuds i «tenir un pla b».

La vida més enllà de la pilota

EFE

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Les estadístiques són contundents. Només el 0,2% dels joves federats arriben a ser futbolistes professionals. Dit d’una altra manera: només 1 de cada 500 arriba a l’elit. Viure de l’esport rei mai ha sigut fàcil i moltes vegades es generen falses expectatives que acaben sent traumàtiques. Una bona formació des de la base és imprescindible per adaptar-se a les circumstàncies i entendre que sempre hi ha vida més enllà de la pilota.

«Educació i esport juguen el mateix partit». Aquest és el resum de la campanya sobre conscienciació educativa impulsada per l’agència Promoesport, que té seu en 15 països i representa més de 360 jugadors. El 99,8% dels joves no aconsegueixen guanyar-se la vida amb el futbol, de manera que han de seguir el seu camí amb altres inquietuds que ajudin a completar la seva trajectòria.

Els valors

La iniciativa promou la formació acadèmica i els valors entre els jugadors de les categories inferiors a fi de trobar el seu propòsit personal i professional realitzant diverses activitats, compaginant la pràctica esportiva amb la formació.

Vicente Moreno, tècnic de l’Espanyol, és un dels abanderats del projecte, que també compta amb la participació del comentarista Alberto Edjogo i Jacinto Elá, orientador educatiu i elegit millor futbolista sub 14 del món el 1996 després de guanyar un torneig amb els infantils de l’Espanyol.

Els somnis i la realitat

Després va jugar al Southampton, però es va retirar als 26 anys. «Guanyava molts diners a la Premier, però em sobrava temps. No jugava, no tenia els amics, la família... Després d’entrenar, el que em va salvar la vida van ser els llibres, aprendre anglès... M’ajudava a desconnectar, a recordar que a part de futbolista era una altra cosa. És més important la meva vida que el futbol», reflexiona l’exjugador, que insta els joves a «buscar inquietuds» més enllà de la pilota.

La campanya insisteix a distingir entre els somnis i la realitat. Aquest 0,2% pesa molt i obliga a tenir un pla b. «Jo miro cap enrere i recordo els companys dels clubs on em vaig formar, com el València i el Llevant. D’aquells futbolistes amb 15 o 16 anys, només un o dos van arribar a Primera. Sempre tindràs aquest dubte. Si no ets un dels elegits, ¿què faràs amb la teva vida?», apunta Vicente Moreno, convençut de «mai és tard» per iniciar una formació.

«Sempre tindràs aquest dubte. Si no ets un dels elegits, ¿què faràs amb la teva vida? Mai és tard per formar-se. És més fàcil que et toqui la loteria que arribar a ser jugador d’elit»

Vicente Moreno / Entrenador de l’Espanyol

«És important que no només se n’adoni l’implicat, sinó també la gent del seu voltant. L’han d’ajudar a tenir altres inquietuds que no siguin el futbol. Segurament és més fàcil que et toqui la loteria que arribar a ser jugador d’elit».

La frustració

Notícies relacionades

Al tècnic de Massanassa li agrada recordar els seus inicis. Al costat del seu poble hi ha l’escola de futbol en la qual es va formar. «Per allà passen cada any uns 300 jugadors. L’estadística diu que, en aquests últims 35 anys, només he passat jo per Primera. Quan els pares em pregunten si veig els seus fills en l’elit, no vull ser aixafaguitarres, però els dic que no ‘per pura estadística’, explica Moreno.

El tècnic blanc-i-blau va completar els cursos d’entrenador en el tram final de la seva etapa de futbolista, «un sacrifici» que va valer la pena. La frustració no només arriba quan el jugador es queda pel camí, sinó també quan acaba la seva trajectòria sense un futur clar. «Vaig llegir en una revista a Anglaterra que 3 de cada 5 futbolistes de la Premier s’arruïnen 5 anys després de retirar-se. Això és perquè no tenen prou formació», conclou.