CAMÍ DEL MUNDIAL DE QATAR

L’obra d’autor de Luis Enrique: 81 jugadors i 44 debutants

El seleccionador ha comptat amb un grup nodrit de jugadors en 36 partits, molts debutants. Un equip d’autor marcat per la meritocràcia i en el qual el Reial Madrid ha tingut poc visibilitat

L’obra d’autor de Luis Enrique: 81 jugadors i 44 debutants

REUTERS/Marcelo Del Pozo

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

El dia que Luis Enrique va entrar al vestidor del Barcelona va pronunciar una sentència que va retrunyir com un tro al Camp Nou: «Jo soc el líder d’aquest equip». Tenint en compte que a uns metres d’ell hi havia Lionel Messi, molts es van prendre aquella frase com un desafiament. Alguna cosa d’això hi havia. L’asturià va repetir la maniobra anys després a la Selecció: «Soc un líder, és evident, però que està fora de camp».

Luis Enrique va guanyar un triplet amb el Barcelona i ha portat Espanya a les semifinals de l’Eurocopa i a la final de la Nations League. Ara acaba de classificar la Selecció per disputar el Mundial de Qatar. I ho ha fet fidel a les seves senyes d’identitat com a entrenador. El seleccionador, que suma 36 partits, no ha repetit una alineació i ha comptat amb 81 jugadors, 44 dels quals debutants. Un nombre sorprenentment alt en 36 partits, si ho comparem amb els entrenadors que el precedeixen. Del Bosque va comptar amb més futbolistes, va arribar a 91, però en 114 partits (gairebé el triple). El va superar en 10 jugadors, però en 78 partits més. Només Camacho s’acosta a les xifres de l’asturià, al comptar amb 74 jugadors (set menys) en 44 partits (vuit més).

Meritocràcia i pocs madridistes

Això confirma que Lucho manté el seu segell com a seleccionador. Espanya s’ha convertit en una selecció d’autor, en la qual el tècnic elegeix els que estan en millor forma, independentment de variables com l’edat, experiència o equip. Només així s’explica l’aposta per Gavi, que va debutar amb Espanya amb 17 anys i 62 dies, després d’haver jugat només 275 minuts a Primera i 88 a Champions i no haver debutat ni tan sols amb la Sub-21.

 

Crida l’atenció el ball de jugadors en aquests 36 partits en els quals ha comptat a la porteria amb Arrizabalaga, De Gea, Álvaro Fernández i Josep (en l’amistós contra Lituània que van disputar els futbolistes de la Sub-21), Pau López, Robert Sánchez i Unai Simón. Dels 81 jugadors, només n’apareixen sis del Reial Madrid a la llista: els defenses Carvajal, Sergio Ramos, Nacho, el centrecampista Antonio Blanco i Isco, i el davanter Marco Asensio. A més hi ha noms com els de Reguilón (convocat sent jugador del Tottenham), Ceballos (a l’Arsenal), Brahim (al Milan) o Morata (ja a l’Atlètic i a la Juventus).

Columna vertebral

Notícies relacionades

Malgrat l’enorme rotació, s’endevina una columna vertebral que formen, en el dia d’avui, jugadors com Unai Simón (20 partits), Rodri (24), Busquets (23), Ferran Torres (22) o Morata (25). Precisament el jugador de la Juventus és el màxim golejador de l’era Luis Enrique amb 10 gols, i qui segellava el bitllet d’Espanya per a Qatar marcant el gol del triomf davant Suècia. «M’alegra que sigui Morata el que marqui el gol que tanca el cercle, em sembla genial que hagi sigut així. S’ho mereixia», reconeixia Luis Enrique elogiant el seu davanter, que en el mateix escenari va ser xiulat per la grada a l’Eurocopa. Lucho mostra el seu costat més vehement davant les crítiques, com aquells xiulets a Morata que van provocar la seva reacció més dràstica: «Jugaran Morata i 10 més». I així va ser, tot i que al següent partit el va enviar a la banqueta.

Ningú té segur el lloc amb Luis Enrique, on prioritza la idea i la forma dels jugadors. La meritocràcia mana en aquesta selecció d’autor que guanyarà o perdrà, però ho farà a la manera de Luis Enrique. Serà com digui ell o no serà. Holocaust caníbal o porta gran. Així és Lucho.