Espanya guanya, es col·loca líder i acaricia ja el Mundial 2022

• Als de Luis Enrique els val amb un empat davant Suècia a Sevilla per ser líders de grup i classificar-se directes per al Mundial

@sefutbol

4
Fermín de la Calle

Espanya va guanyar Grècia, amb un solitari gol de penal de Sarabia i poca cosa més, especialment en una segona part espantosa. Un triomf que va portar una recompensa inesperada, el liderat, després de la derrota de Suècia a Geòrgia (2-0), el que fa que amb un empat a Sevilla davant els escandinaus estiguin classificats directament per al Mundial 2022.

Van començar les bones notícies per a Espanya abans de començar el partit amb el triomf de Geòrgia. Deia el seleccionador que no li agradava que no es juguessin alhora els dos partits, però va voler el destí que l’inconvenient es convertís en un avantatge. Perquè si ja el partit tenia l’al·licient de guanyar per arribar a Sevilla amb la possibilitat d’arrabassar el liderat els escandinaus, ara el triomf davant els hel·lens tenia el premi del liderat. Una injecció de motivació per als jugadors, per més que no fes falta per la transcendència del xoc.

I quan van saltar al camp, els de Luis Enrique van descobrir que eren molt superiors als temuts grecs. Van manejar amb la cautela lògica els primers minuts, però Grècia deixava molt a desitjar, especialment a l’hora d’armar joc en atac. No arribaven a l’àrea d’Unai Simón i això va anar donant ales a Espanya. Havia apostat Luis Enrique per Raúl de Tomás i Sarabia per acompanyar Morata a dalt, mentre que Rodri era l’elegit per assentar la medul·lar amb l’experiència de Koke i l’atreviment de Gavi. L’espanyolista es va oferir i va estar molt actiu en el partit, i el jove Gavi va tornar a mostrar millor perfil que al Barcelona, amb un Rodri encertat.

Sorpreses a l’onze

Va poder complicar-se el partit als 20 minuts, quan va marcar el grec Masouras, però estava avançat i es va anul·lar. Va respondre Espanya amb una rematada d’RDT dos minuts després que se’n va anar creuada. Però només quatre minuts després Íñigo Martínez va ser objecte de penal, la qual cosa era, al mateix temps, una de bona i una mala notícia. Els últims cinc penals van ser fallats, però en aquesta ocasió Sarabia va agafar la pilota amb decisió. I l’extrem va enganyar Vlachodimos amb un xut ras i creuat que va posar per davant els espanyols. Hauria d’haver sentenciat Morata abans del final de la primera part, però el seu xut, després d’una jugada elèctrica en l’àrea, va acabar enganxant a l’espatlla del porter hel·lè.

Luis Enrique va apostar per mantenir el bloc en la segona meitat, mentre el seleccionador hel·lè canviava de parella de davanters, malgrat que els atacants estaven abandonats per la incapacitat del seu migcamp. Passaven els minuts i Unai Simón continuava sent un espectador més en el partit. El seleccionador espanyol demanava que es mossegués a dalt, més mirant d’aconseguir el segon gol i segellar la victòria, tan merescuda com a transcendent per al grup. La indolència dels grecs havia contagiat els espanyols, que sestejaven i relaxaven la seva pressió en l’àrea rival. Va arribar Grècia en el minut 50 en un córner més simbòlic que preocupant, però això va servir a Luis Enrique per activar canvis i ficar nervi al davant amb Rodrigo i Dani Olmo. Se n’anaven Sarabia i RDT, que havia sigut el més incisiu del triplet atacant.

Espanya, endormiscada

Grècia estava molt lluny de ser un equip ferotge com el que s’esperava, ni tan sols el rival aspre que va ser quan van dominar el futbol continental amb el seu forrellat i la seva solidaritat. Aquest equip ni és directe en el seu futbol d’atac ni juga amb el ganivet entre les dents. Fornals va suplir un Morata carrincló i Busquets va blindar la medul·lar, muntant un trivot amb Rodri i Koke, a l’entrar per un Gavi que se’n va anar marejat. Espanya es conformava amb poc, mirant d’assegurar el triomf davant un equip estèril com el grec. Però els hel·lens, amb els canvis, intentaven augmentar la intensitat, cosa que provocava el rugir d’una grada que també estava lluny de ser un infern.

La segona part era de digestió complicada, sense ocasions per la falta de qualitat local i la falta d’ambició visitant. Luis Enrique va apostar per defensar-se amb la pilota als peus i el trivot va aportar certa tranquil·litat. No obstant, l’exigua renda deixava certa sensació d’inquietud a la banqueta espanyola, en la qual l’asturià no deixava d’interactuar amb els seus jugadors. El transcórrer dels minuts justificava l’angoixa del tècnic davant la passivitat dels seus jugadors. Espanya va jugar amb foc davant un equip infinitament menor, però va aconseguir l’objectiu marcat. Victòria i liderat inesperat. Ara només fa falta empatar amb els suecs per segellar el bitllet per al Mundial. Luis Enrique pot seguir estant ‘happy’.

FITXA: GRÈCIA 0– ESPANYA 1