EL XOU DE L’ESTRELLA DE LA GIMNÀSTICA

Nit de noies amb Simone Biles

 

  • Lluny de la pressió de la competició, la gimnasta ha passejat amb altres companyes de l’elit el Gold Over America Tour per 32 ciutats dels EUA

  • Més espectacle que esport i amb focus en missatges d’empoderament i salut mental, fa les delícies del predominant públic infantil

Nit de noies amb Simone Biles
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els nord-americans tenen un talent innegable per envoltar l’esport d’espectacle, o transformar-lo en un. Allà hi ha les ‘cheerleaders’, el concert en el descans de la Superbowl, qualsevol partit del que sigui o ‘troupes’ com els Harlem Globetotters. Gold Over America Tour segueix aquesta tradició, però va més enllà. Perquè la gira liderada per la gimnasta Simone Biles que aquesta tardor ha recorregut més de tres desenes de ciutats dels Estats Units, i que dissabte en la seva penúltima parada va recalar a Brooklyn, és un exercici d’empoderament, una celebració del benestar mental i de la cura d’un mateix, un espectacle semblant a un concert pop molt més lleuger en exhibició esportiva que en música, balls o vídeos però que conquereix el públic infantil a qui clarament va dirigit.

 La gira estava planejada des del 2019, quan Biles la va pensar com una alternativa «totalment diferent» als ‘tours’ que sol organitzar després dels Jocs Olímpics la federació nord-americana de gimnàstica, però ha arribat en un moment oportú per als fans i per a l’esportista. S’ha produït quan el pitjor de la pandèmia ha passat i amb les vacunes o les mascaretes es pot satisfer la gana per l’entreteniment. I ha arribat després d’aquests jocs de Tòquio sense públic en els quals Biles va posar la seva salut mental per davant de les expectatives pròpies o alienes i es va retirar de la competició per equips després de trobar-se el que va anomenar «els dimonis del cap» (tot i que va tornar per sumar al seu inigualat medaller un bronze en barra d’equilibri).

Missatge d’inspiració

L’espectacle dona l’oportunitat a la gimnasta de 24 anys d’allunyar-se de qualsevol pressió i dedicar-se, abans que res, a la diversió i a llançar aquest missatge d’inspiració a noves generacions i de cura d’un mateix, al qual ara dedica bona part dels seus esforços (s’acaba de sumar com a «consellera d’impacte» a una aplicació que presta atenció de salut mental remota). I tot i que al cartell i a terra, a la barra d’equilibri i a les asimètriques que es despleguen hi ha talent esportiu a doll, ja que l’espectacle compta amb les medallistes olímpiques Jade Carey, MyKayla Skinner, Jordan Chiles i Grace McCallum, amb les campiones mundials Chellsie Memmel i Morgan Hurd i altres gimnastes d’elit com Laurie Hernandez, Katelyn Ohashi, la francesa Melanie De Jesus dos Santos i la canadenca Ellie Black, Biles és l’imant.

La texana, que recentment ha reconegut que està «encara espantada de la gimnàstica», modera les seves piruetes i ha admès també que és estrany veure com companyes fan el que ella solia fer. Però és a ella sens dubte és a qui ha anat a veure Avvy, una nena negra d’11 anys que, com la seva ídol, també ha trobat en la gimnàstica la seva passió. Està ja, segons explica orgullosa, «en el nivell 4» i fins i tot pot presumir d’haver guanyat ja alguna competició. «Els entrenadors van dir que sortís a divertir-me, ho vaig fer i vaig guanyar», diu.

100 dòlars per cap

Per a la mare de la petita, Cassandra Patterson, no hi va haver dubtes sobre desemborsar els gairebé 100 dòlars per cap per entrada per a uns seients a la grada intermèdia del Barclays, no els més barats però tampoc els més cars. Perquè veu que «Simone és una inspiració per a les nenes negres, especialment en un esport predominantment blanc». I creu que deixa també molts ensenyaments als adults. «Moltes vegades els pares pressionem i pressionem, però és millor de vegades dir-los que convé parar», reflexiona, abans d’aplaudir també Biles per com ha denunciat públicament, incloent en el seu recent testimoni al Congrés, els abusos sexuals a què la va sotmetre Larry Nassar i l’encobriment del sistema i la federació.

Tot i que les grades són plenes de nenes, entregades a una banda sonora on no falten BTS, Dua Lipa o Katy Perry i on sonen cançons com ‘Love myself’, ‘Don’t you worry about a thing’ o ‘Girls just wanna have fun’ hi ha també joves adultes com Clara i Agustina, dues argentines de 27 i 22 anys respectivament, grans admiradores de la gimnàstica. Per a elles l’espectacle és una mica massa això, i tot i que en diversos moments han pogut comprovar «el nivell al·lucinant» de les gimnastes, sumen una llista de laments, tot i que matisats per la seva comprensió que l’objectiu és inspirar el públic infantil: «No pots prestar atenció a tot», «les ballarines estan de més», «no és esport sinó espectacle».

La millor de sempre

Notícies relacionades

Tot acaba amb un grup de nenes els pares de les quals han pagat extra sortint a l’escenari amb les esportistes i després, sota una pluja de confetti daurat, l’adeu.  I es queda en l’aire la sensació d’haver viscut «una nit especial» per a petites com Lily Draper, que als set anys està eufòrica, i no només per haver-se passat amb molt la seva hora habitual de ficar-se al llit. «Avui ha sigut una nit de noies», exclama. «¡No bro power!» ¿Què li ha agradat més? «El mallot de Wonder Woman».

El públic comença a sortir, tot i que encara es fan cues per comprar marxandatge, incloent aquests mallots plens de brillantor i un peluix d’una cabra amb banyes i peülles daurades, aquesta GOAT que és l’acrònim del nom del Tour però també del que és Biles gairebé sense discussió: the Greatest of All Time, la millor de tots els temps.

Temes:

Simone Biles