BÀSQUET

Magic Johnson: 30 anys d’un anunci que va canviar la història de la sida

  • «Si hagués sabut el que sé avui, no m’hauria retirat», assegurava el base dels Lakers

  • «Va demostrar que malgrat ser portador del virus es podia continuar jugant», explica Andrés Jiménez, que va jugar contra ell quan va tornar amb el Dream Team

  • «Ell i Rock Hudson van marcar els dos grans punts d’inflexió en la lluita contra la sida», sentencia el doctor Bonaventura Clotet

zentauroepp39089652 generico barcelona 92170628182302

zentauroepp39089652 generico barcelona 92170628182302 / SUSAN RAGAN

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 7 de novembre de 1991 el món de l’esport va quedar en xoc quan Magic Johnson va anunciar que es retirava perquè era portador del virus del VIH. «Si hagués sabut el que sé avui, no m’hauria retirat. Però no ho sabia. Ningú ho sabia. Així que només em quedava aguantar», explicaria temps després. «Fins aleshores pensava que el més dur que havia fet en la meva vida era jugar davant Jordan o Bird, però aquell dia vaig començar la lluita de la meva vida». Un dels millors jugadors de tots els temps va aprofitar la seva projecció pública per convertir-se en portaveu de la lluita contra la sida. El genial base dels Lakers va contribuir a desestigmatitzar-la al disputar els Jocs Olímpics de Barcelona-92 l’any següent.

Magic havia visitat Barcelona el 1990 per anotar la primera cistella del Palau Sant Jordi i va aprofitar per entrenar-se amb el Barça. A l’equip blaugrana hi havia, entre d’altres, Andrés Jiménez. L’exbarcelonista es va quedar de pedra a l’escoltar l’anunci del mite de l’NBA. «Va ser un impacte molt fort, en aquell moment no es coneixia l’abast d’aquesta malaltia. Al no conèixer el cas molta gent va tenir molta por del contagi –comenta ‘Jimix’–. A nivell de bàsquet es van posar mesures de no compartir begudes i hi havia certa histèria i por del que podia passar. Al principi no se sabia com es contagiava. Gràcies a Magic, la majoria de la gent va descobrir que et contagiaves no per parlar o jugar amb una persona o per tocar la seva suor, sinó per relacions sexuals». 

Primer partit oficial a Badalona

Després del seu anunci, Magic va disputar tres mesos després l’All-Star de 1992, però el primer partit oficial després de la seva retirada va ser a l’Olímpic de Badalona. Que tornés a jugar i, a més, al gran aparador olímpic amb el Dream Team, va ser un missatge potentíssim. «Va servir per tranquil·litzar molt esportistes que podien tenir un cert risc d’estar una situació com aquesta. Va demostrar que malgrat ser portador del virus es podia continuar jugant. Va ser molt important que fos una figura tan carismàtica i que ho gestionés tan bé», comenta Jiménez, que va anotar 23 punts en el duel amb el Dream Team, en el qual Magic es va mostrar a Badalona tan jovial com dos anys abans.

Després de la glòria olímpica, Magic va arribar a fer la pretemporada amb els Lakers, però va penjar les vambes de nou davant els dubtes que jugadors com Karl Malone van expressar públicament i privadament i al veure el que passava al patir una esgarrapada en un amistós contra els Cavaliers. «Vaig poder veure la por als seus rostres. Era suficient». Però quatre anys després va tornar a les pistes. «És moment de tornar. Vull que el meu fill i la meva filla em vegin jugar. No me’n vaig anar com volia anar-me’n i aquest és el motiu de la meva tornada».

Torno quatre anys després

El febrer de 1996, amb 36 anys i uns quilos de més, va tenir un retorn de pel·lícula: el base va passar a jugar d’ala pivot, rememorant aquell primer anell que va guanyar, sent un ‘rookie’ de 20 anys, decidint a la pintura com a pivot improvisat davant la lesió de Kareem Abdul-Jabbar. Amb 36 anys, en una edat en la qual la majoria de jugadors es retiraven i en una posició que no era la seva, va fer una mitjana de 14,6 punts, 6,9 assistències i 5,7 rebots en 36 partits. Però més enllà dels números, va demostrar que ni ser portador del VIH ni l’edat li havien arrabassat la màgia.

Un estigma que encara perviu

Notícies relacionades

«Hi va haver dos punts d’inflexió en la lluita contra la sida: quan Rock Hudson surt doblement de l’armari dient que tenia sida i que era gai i quan Magic anuncia que s’ha contagiat per via heterosexual», sentencia Bonaventura Clotet, president i fundador de la Fundació Lluita contra la Sida. «Va servir per visibilitzar i normalitzar. Va ajudar a difondre les vies de transmissió d’aquesta malaltia. Ni suor, ni alè ni aire, tot i que molta gent no volgués jugar amb ell i el rebutgés».

Un dels referents mundials en la lluita contra aquesta malaltia explica com la «ignorància i la por es vehiculen a través de l’estigma i la distància». «Ha sigut i continua sent una malaltia molt estigmatitzada. Encara hi ha molta gent que no ho comunica per por de l’estigma. Afortunadament, l’esperança de vida és normal si es comença el tractament molt precoçment, i amb només una píndola ja es pot cronificar», comenta Clotet. 30 anys després de l’anunci de Magic hi ha 1,2 milions de contagis i 800.000 morts anuals, sobretot a l’Àfrica subsahariana per la falta d’ús de preservatius, que es podrien prevenir amb «teràpies de preexposició». «El dia que tothom es tracti amb el tractament correcte no hi haurà més creixement d’infeccions».

Temes:

Sida