Actualitat blanc-i-blava

L’Espanyol es retroba amb Quique Sánchez Flores

  • L’equip periquito visita un Getafe dirigit pel tècnic madrileny, la primera gran aposta de Chen Yansheng.

  • Va arribar el 2016 i va ser acomiadat l’abril de 2018 amb l’equip cinquè per baix i un vestidor dolgut.

L’Espanyol es retroba amb Quique Sánchez Flores

EFE / Miguel Ángel Molina

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Quique Sánchez Flores (Madrid, 56 anys) torna a creuar-se aquest diumenge al camí de l’Espanyol. L’extècnic blanc-i-blau dirigeix un Getafe que va substituir Míchel per un altre director amb passat merengue. Serà un pols contra el passat, una tarda contra un entrenador que va viure una sortida volcànica del club periquito el 20 d’abril de 2018.

Aquell divendres al vespre es van precipitar els esdeveniments. L’equip havia completat un nou ridícul 48 hores abans davant l’Eibar (0-1) i a Chen Yansheng se li va acabar la paciència. Aquell tècnic que el va enlluernar el 2016 per davant de Míchel i de Paco Jémez ja tenia el crèdit esgotat.

Promeses incomplertes

Quique va ser l’elegit per l’empresari xinès per pilotar un somni: jugar la Champions en un termini de tres anys. El projecte va entusiasmar el tècnic i l’equip va competir a bon nivell en la primera temporada, en la qual va acabar vuitè, amb reforços com Diego López, David López, Jurado, Álvaro Vázquez i Baptistao.

Tot es va torçar durant el segon curs. És cert que no es van complir les promeses i la plantilla no es va reforçar com volia Quique, però la seva actitud davant l’adversitat tampoc va ser la més adequada. Ancorat en un discurs repetitiu i pesat, amb constants al·lusions a la frustració, l’ansietat i el desengany, va ser incapaç d’aixecar un equip que anava cinquè per la cua amb un punt dels 15 últims abans de ser acomiadat juntament amb el director esportiu Jordi Lardín.

«Potser no donem per a més»

Les seves declaracions després de caure a Getafe dies abans de la seva marxa van assentar malement al vestidor. Aquell «potser no donem per a més», similar a l’«és el que hi ha» que va condemnar Koeman fa poc, va ser l’inici del final. Cinc dies després, la cúpula va fer fora Quique i va cedir el testimoni a David Gallego, llavors al final, que va tancar la temporada amb molt bona nota.

«L’Espanyol és un equip que porto dins. Tinc gent, no només jugadors, que han estat a prop de mi. Van ser dos anys molt importants»

Quique Sánchez Flores / Entrenador del Getafe

És cert que la permanència no corria perill, però el desgast ja era inaguantable. La decisió potser va arribar tard. Al gener Quique ja va estar a punt de marxar a l’Stoke City. Llavors va proclamar el seu compromís amb el club, però només va sumar dues victòries en els 15 següents partits.

Liquidat el seu contracte va arribar el moment de criticar el club per un «projecte fantasma» que no es va correspondre amb el que li van prometre, però ningú el va acabar trobant a faltar. Entre les seves millors decisions destaca el debut de Marc Roca, Melendo i Aarón Martín, del planter, tot i que també va deixar escapar Joan Jordán, que triomfa ara al Sevilla.

«Cor gran i mentalitat ambiciosa»

Notícies relacionades

«L’Espanyol és un equip que porto dins. Tinc gent, no només jugadors, que ha estat a prop de mi. Van ser dos anys molt importants», va apuntar Quique aquest dissabte. El Xangai Shenhua de China i el Watford, on ja havia estat en la temporada 2015-16, van ser les seves següents experiències.

Ara intenta aixecar el cuer de la Lliga. «Necessitem un cor gran i una mentalitat ambiciosa per guanyar l’Espanyol. Les dinàmiques només canvien amb victòries. El que justifica l’entrenament són els triomfs, perquè un entrena per competir i per guanyar», va afegir el tècnic en una de les seves clàssiques reflexions.