Golf

Europa s’aferra a l’esperit de Seve en el pols amb els EUA a la Ryder Cup

Jon Rahm lidera al conjunt europeu, que compta amb la presència de Sergio García i defensarà a Whistling Straits, a Wisconsin, el títol aconseguit fa tres anys a París

Europa s’aferra a l’esperit de Seve en el pols amb els EUA a la Ryder Cup

Erik Lesser / Efe

5
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Europa es prepara per defensar a partir d’aquest divendres i fins diumenge als EUA el títol de la Ryder Cup, en l’edició ajornada l’any passat a causa de la pandèmia. Jon Rahm, número u del rànquing mundial, i Sergio García seran dos dels 12 integrants de l’equip que capitanejarà Padraig Harrington per afrontar una de les competicions més mediàtiques a escala global que hi ha avui dia en l’esport, amb una audiència potencial de més de 600 milions d’espectadors. A la Ryder no hi ha diners en joc, només la tradició, l’orgull i el prestigi del vencedor. Amb aquests valors, curiosament, ha aconseguit edificar un veritable sentiment europeu com no s’ha aconseguit en altres disciplines.

Serà en un escenari més que exigent, el camp de golf de Whistling Straits, a Wisconsin, fuetejat pel vent a les vores del llac Michigan, on Europa intentarà retenir el títol aconseguit fa tres anys a París 2018 amb una de les seves victòries més folgades (17,5 a 10,5 punts). El repte és d’altura. D’una banda no és gens fàcil guanyar en territori enemic, amb el mateix ambient a les grades que podria trobar-se en un estadi de futbol, lluny de l’esperit de ‘fair play’ que regeix en el golf i que en la seva última aparició a Hazeltine (Minnesota) el 2016 va arribar al fanatisme. Europa només ho ha aconseguit en quatre ocasions en tota la història. Però, per damunt de tot, és perquè els Estats Units acudiran a aquesta cita amb vuit jugadors al top 10 del rànquing mundial dels seus 12 integrants: Dustin Johnson (2), Collin Morikawa (3), Patrick Cantlay (4), Xander Schauffele (5), Justin Thomas (6), Bryson DeChambeau (7), Tony Finau (9), Brooks Koepka (10).

Europa, que ha aconseguit imposar-se en quatre de les últimes cinc edicions, haurà de jugar la carta de l’experiència, amb 168 partits de Ryder entre els seus integrants davant els 49 disputats pels jugadors capitanejats per Steve Stricker, que comptarà amb sis debutants a les seves files davant tres dels europeus. Rahm és l’únic top 10 europeu (1) i Vicktor Hovland, Rory McIlrroy i Tyrrel Hatton els altre tres que figuren al Top 20. 

Seve com a referència

Per entendre les raons que expliquen aquesta unió i la química que funciona a l’equip europeu cal remetre’s de forma obligada a la figura del malaguanyat Seve Ballesteros. La Ryder en els seus inicis era una competició sense gairebé interès entre els EUA i la Gran Bretanya en els seus inicis. Va ser l’afany de Seve a obrir les portes als jugadors europeus el que va canviar de forma radical la visió del torneig i el va convertir en un esdeveniment de primer ordre mundial. I el seu esperit, es manté.

Els jugadors nord-americans revisen una de de les zones del camp en la jornada d’entrenament

/ Tanne Marry / Efe

«Tot va començar amb Seve als anys 80. Va ser el que va pressionar perquè la Ryder es convertís en una competició continental més enllà de la Gran Bretanya i Irlanda. Seve va aconseguir d’aquesta manera legitimar l’European tour», explicava a principis d’aquesta setmana Padraig Harrington, sobre els mèrits d’un jugador que va acumular cinc victòries en aquest torneig.

«Jugar i guanyar la Ryder era la manera de dir que Europa mereixia un lloc en el golf mundial. Si mirem als grans jugadors que vam tenir als anys 80, molts van arribar per Seve i tots ells van aconseguir portar Europa a una posició molt més forta en el golf mundial. Seve ens va liderar en això. Som aquí per jugar per l’European tour», va afegir el capità europeu, que haurà de decidir en aquestes pròximes hores les parelles que competiran en els dos primers dies, divendres i dissabte, en les modalitats de ‘foursomes’ (cada parella juga una bola amb cops alterns ) i ‘fourball’ (cada jugador de la parella juga la seva bola i puntua la millor). Diumenge seran els 12 partits individuals.

Vídeo motivacional 

 La motivació és una de les armes que ha utilitzat Padraig Harrington amb els jugadors que representaran Europa aquest cap de setmana. El capità europeu va intentar impressionar-los fent-los veure l’especial que és representar l’equip i per a això es va valer dels números, com el fet que 570 persones han estat en l’espai però només 164 jugadors arribaran a incloure’s entre els integrants de la Ryder amb el debut del noruec Viktor Hovland, l’irlandès Shane Lowry i l’austríac Bernd Wiesberger.

 «Quan penses que 580 persones han anat a l’espai i 5.870 han ascendit a l’Everest, és increïble que hi hagi tan pocs jugadors que han jugat la Ryder», reflexiona Harrington en el vídeo que va penjar en el seu compte de Twitter i que va projectar per als seus jugadors res més aterrar a Whistling Straits.

Notícies relacionades

«L’esperit de l’equip europeu no és una cosa que calgui treballar, està allà», assegura l’anglès Lee Westwood, un dels referents de l’equip europeu, que ha estat en set dels triomfs d’Europa en la seva carrera, només un més que Sergio García, el jugador que acumula més punts guanyats en la història de la Ryder (25,5 punts) i dels que millor han recollit l’herència dels històrics Ballesteros, Olazábal, Langer, Faldo, Montgomerie o Woosnam, els que han aconseguit que aquesta cita hagi calat amb tanta força en els aficionats a un costat i altre de l’Atlàntic.

«No hi ha res que em faci més feliç que jugar la Ryder, és un torneig únic», assegura el castellonenc Sergio García, que reconeix que li agradaria formar parella en aquesta edició amb Jon Rahm, una opció en la qual tots dos estarien d’acord. «Jo estaria encantant, però tot dependrà de com ho vegin el capità i els seus ajudants. L’important serà ajudar l’equip, junts o separats», explica.