JOCS PARALÍMPICS

Plata per a Miriam Martínez i Espanya ja suma 30 medalles

  • L’atleta Miriam Martínez avança cap al segon lloc mentre Marquès i Garrote repeteixen medalla de bronze

  • Jordi Morales i Álvaro Valera, en tennis de taula, van segellar el 30è metall per a Espanya en aquests Jocs de Tòquio

Plata per a Miriam Martínez i Espanya ja suma 30 medalles

Paralímpicos

4
Es llegeix en minuts

Ja són 30 les medalles que acumula l’expedició espanyola en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020. El bronze aconseguit per Morales-Valera, l’equip espanyol de tennis de taula, ha certificat aquesta històrica xifra que deixa Espanya a només una de les que va aconseguir a Rio 2016. En la jornada d’avui destaca la plata de Miriam Martínez, debutant en aquests Jocs, que es va proclamar subcampiona paralímpica a l’aconseguir pujar al segon esglaó en llançament de pes, classe F-36 d’esportistes amb paràlisi cerebral.

Miriam va patir fa dos anys un vessament cerebral per una malaltia autoimmune. Després d’aquest ensurt que li va canviar la vida, va deixar el futbol sala que practicava de manera semiprofessional i es va centrar en l’atletisme, on el seu creixement ha sigut molt ràpid. Va començar a practicar el llançament de pes amb plena dedicació a mitjans de 2020 i mig any després, al febrer, va aconseguir la mínima B a Dubai i al juny es va proclamar campiona d’Europa a Polònia.

A Tòquio, la victòria se la va emportar la russa Galina Lipatnikova amb un llançament d’11.03, allunyat del rècord del món que té l’alemanya Birgit Korber amb 11.79. La plata va ser per a Miriam amb un millor llançament de 9.62, superior als 9.50 de l’Europeu. El bronze va ser per a la xinesa Qing Wu, que es va quedar en 9.36.

La valenciana de 30 anys va recordar quan parlava amb el seu pare, aficionat a l’atletisme, i somiaven amb uns Jocs Paralímpics. «Això ens venia massa gran i avui només puc dir-li que ho hem aconseguit. Amb això crec que t’ho dic tot. Fa tres anys ni tan sols crèiem que ara tornaria a caminar. Quan vaig començar a fer-ho, somiava amb ser aquí. Sempre m’ha agradat l’esport, a ell també. Això és un somni, lluitar per un objectiu tan gran. Crec que avui he posat més el cor que cap altra cosa», va confessar.

La medalla de Miriam és la sisena en atletisme de la delegació espanyola després dels ors del llançador de pes Kim López, el migfondista Yassine Ouhdadi el-Ataby i els velocistes Gerard Descarrega i Adiaratou Iglesias, i la plata de Sara Martínez en salt de llargada.

Marquès, bronze en 200 estils

La nedadora barcelonina Núria Marquès va aconseguir la medalla de bronze en la prova de 200 metres estil individual, classe SM-9 de discapacitat física, i va sumar la seva segona medalla en els Jocs Paralímpics de Tòquio després de la plata als 100 metres esquena.

Marquès, de 22 anys, va arribar a la cita olímpica amb la tercera millor marca de l’any en aquesta distància. A la piscina del Centre Aquàtic de la ciutat nipona va accedir també amb el tercer millor temps de les sèries (2:38.79) i a la final va rebaixar aquesta marca fins a parar el cronòmetre en 2:35.66. L’or va ser per a la neozelandesa Sophie Pascoe i la plata per a l’hongaresa Zsofia Konkoly. En la mateixa carrera, la també barcelonina Sarai Gascón va acabar quarta, a dos segons de Núria, i s’emporta un diploma d’aquesta modalitat.

Garrote, bronze en ruta

El ciclista barceloní Sergio Garrote també es va penjar la seva segona medalla en els Jocs Paralímpics de Tòquio a l’aconseguir el bronze en la prova de ruta, classe H1-2, en el Circuit Internacional de Fuji. Garrote, que disputa els seus primers Jocs Paralímpics, va acabar tercer en la carrera de 52.8 quilòmetres amb un temps d’1:24.25, només superat pel francès Florian Jouanny, or, i l’italià Luca Mazzone, plata.

«No s’ha de menysprear cap metall en uns Jocs, però estic sorprès amb la victòria del francès, que no entrava a les meves travesses per ser favorit. M’he entregat en la mesura de tot el que tenia», va dir Garrote a l’acabar la prova.

Valera-Morales, bronze en tennis de taula

Notícies relacionades

Van arrodonir la jornada el sevillà Álvaro Valera i el català Jordi Morales, que van aconseguir la medalla de bronze en la prova per equips, classe 6-7 de discapacitat física, al perdre contrala Gran Bretanya en les semifinals de Tòquio. La parella espanyola, actual campiona d’Europa, va guanyar el partit de dobles contra William Bayley i Paul Karabardak (2-3) i va començar l’eliminatòria per davant. Després, en els dos partits individuals, Morales va perdre amb Bayley (3-0) i Valera amb Karabardak (3-2).

La parella va arribar a semifinals després d’eliminar en quarts de final Ibrahim Elhusseiny Hamadtou i Sayed Mohammed Youssef. Aquesta és la segona medalla en uns Jocs que guanyen junts Álvaro Valera i Jordi Morales després de la plata conquerida fa nou anys a Londres 2012. La final per equips de tennis de taula, classe 6-7, la disputaran la Xina, que va eliminar Alemanya, i la Gran Bretanya.