Jocs Paralímpics

Els dos atletes afganesos participants als Paralímpics no atendran els mitjans

La decisió es pren «per motius de seguretat i pel seu benestar»

Els dos atletes afganesos participants als Paralímpics no atendran els mitjans
2
Es llegeix en minuts

Els dos atletes afganesos que van ser evacuats del seu país i van arribar a Tòquio en la vigília per participar als Jocs Paralímpics no atendran els mitjans durant la competició «per motius de seguretat i pel seu benestar», segons va anunciar el Comitè Paralímpic Internacional (CPI).

La taekwondista Zakia Khudadadi i l’atleta Hossain Rasouli van arribar en la vigília a la capital nipona procedents de França, on van viatjar dilluns passat des de l’Afganistan després de ser evacuats del país en «una operació global» que va comptar amb la col·laboració dels Governs de França i el Regne Unit, entre altres països, i de diverses ONG, segons el CPI.

L’evacuació dels atletes i el seu trasllat a Tòquio «ha sigut una de les situacions més complexes» que ha hagut de gestionar el Comitè Paralímpic Internacional, segons ha dit avui el portaveu d’aquest organisme, Craig Spence, en una roda de premsa celebrada aquest diumenge a Tòquio.

El CPI havia descartat anteriorment la participació dels dos atletes a Tòquio a causa de la complicada situació a l’Afganistan després de la presa del poder dels talibans, i en la cerimònia d’obertura dels Paralímpics de dimarts passat, va fer desfilar la bandera afganesa sense cap esportista d’aquest país «en senyal de solidaritat».

Els paratletes han pogut viatjar finalment a Tòquio «després d’haver expressat de forma contínua el seu desig de participar als Paralímpics», i després d’haver rebut assistència a França i continuats amb la seva preparació esportiva en aquest país.

Amb l’objectiu de «protegir la integritat física i mental dels atletes», el CPI ha decidit que els atletes «no parlaran als mitjans durant els Paralímpics», ni tan sols en zona mixta després de les competicions, en contra del que és habitual en aquests esdeveniments.

A més, els dos esportistes han manifestat que no volen parlar amb els periodistes, segons Spence, que, no obstant, va assenyalar que «atendran als seus desitjos» si canviessin d’opinió en els pròxims dies.

«L’últim que volen en aquests moments és que els facin múltiples preguntes sobre què està passant o sobre el seu futur, i nosaltres hem de respectar els seus desitjos», va dir el portaveu del CPI.

A la seva arribada a la Vila Paralímpica de Tòquio dissabte a la nit, i després de passar pels tests de coronavirus protocol·laris per a totes els arribats al Japó, els dos atletes van ser rebuts pel president del CPI, Andrew Parsons, i la presidenta del Consell d’Atletes del CPI, Chelsey Gotell.

La reunió va ser «extremament emocional» i va donar lloc a «moltes llàgrimes» entre els participants, va dir Spence, que va afegir que els atletes van ser rebuts de forma també emotiva pels esportistes internacionals a la Vila Paralímpica.

Els dos atletes «van expressar la seva enorme gratitud per ser a Tòquio i per l’oportunitat de poder competir», i la seva presència als Paralímpics «envia un fort missatge d’esperança a tothom», segons el portaveu.

Notícies relacionades

L’atleta Rasouli, l’especialitat del qual són els 100 metres, ha optat per competir en el salt de llargada, que se celebrarà a l’Estadi Olímpic de Tòquio aquest dimarts, i a causa que la prova de velocitat ja va tenir lloc, va explicar Spence.

La taekwondista Zakia Khudadadi, per la seva banda, competirà en la categoria K44 inferior a 49 quilos dijous.