JOCS PARALÍMPICS

Anastasia Pagonis, la ‘nena cega’ de TikTok que ningú volia entrenar

  • La nedadora nord-americana, de 17 anys, té la malaltia de Stargardt i competirà a Tòquio a la recerca de l’or en els Jocs Paralímpics inaugurats aquest dimarts

  • Referent de la discapacitat visual a Internet, l’esportista suma dos milions de seguidors a TikTok

Anastasia Pagonis, la ‘nena cega’ de TikTok que ningú volia entrenar

NHL.com

3
Es llegeix en minuts

Tenia 11 anys quan Anastasia Pagonis va començar a tenir problemes de lectura. També patia jugant a futbol a Long Island (EUA). Després d’alguns contratemps durant aquestes pràctiques, els seus pares van decidir portar-la a un especialista en oftalmologia de retina, que li va diagnosticar la malaltia de Stargardt. Aquesta patologia, que es basa en una degeneració precoç de la part responsable de la visió central, habitualment és diagnosticada en persones menors de 20 anys.

Afecta principalment la genètica de la retina i, a mesura que passaven els dies, Pagonis patia el deteriorament del seu sentit més preuat. Quan ja no va poder jugar al ‘soccer’ de forma segura, el seu metge li va recomanar nedar, ja que era un esport que no requeria contacte. Ella volia continuar superant-se i ara es troba a les portes de l’esdeveniment més important de la seva història.

A buscar l’or

Camí de Tòquio 2020 i entusiasmada amb els Jocs Paralímpics inaugurats aquest dimarts, la nedadora nord-americana de 17 anys ha deixat enrere les seves males experiències a la recerca de l’or olímpic, un assoliment pel qual mai va arribar a pensar que competiria.

«Quan salto a l’aigua, aquest és el meu lloc feliç. Allà és quan em sento lliure, perquè quan soc fora sempre he de dependre d’algú», comenta Pagonis sobre la natació. Serà una de les opcions de medalla del Team USA, que ja es troba a Tòquio: «Estic emocionada per l’experiència. Sent els meus primers Jocs, estic emocionada de ser en aquest entorn i espero obtenir l’or», va apuntar.

Danin i Radar, els seus dos pilars

La seva lluita per normalitzar la ceguesa no cessa des de poc després el seu diagnòstic. Al conèixer la notícia, Pagonis es va veure submergida en una depressió: no tenia ganes de saltar a la piscina i es preguntava quin sentit tenia continuar vivint. La seva única llum era Molly Burke, una ‘youtuber’ cega que la va ajudar a sentir-se menys sola.

Fins que el 2019 va conèixer Marc Danin, el seu únic valedor perquè ‘Tas’ (així l’anomenen a Amèrica) pogués continuar nedant. Ningú volia afrontar un repte tan complicat, però Danin va posar tot el seu esforç a comprendre l’experiència de la nedadora, que també va tenir un recolzament enorme en el seu gos Radar.

El preparador va descobrir que alguns entrenadors colpejaven els seus nedadors amb un pal amb punta d’escuma anomenat ‘tapper’, per indicar que s’estaven acostant al final de la piscina. També va començar a ensenyar-li a comptar les seves braçades i la seva respiració perquè pogués tenir una idea d’on era a la piscina. «Des del principi vaig pensar: ‘aquesta nena serà olímpica’», va dir Danin després de les primeres sessions. Ella el qualifica com «l’home més desinteressat del món».

La ‘influencer’ dels Jocs

És el mateix ‘tapper’ que utilitza Anastasia per a les xarxes socials. La nedadora és un referent de la lluita mediàtica contra la discapacitat visual. ’Tas’ compta amb 2 milions de seguidors a TikTok i 208.000 més a Instagram. Els seus vídeos serveixen d’inspiració a moltes altres persones que pateixen actes d’assetjament o discriminació. «Miro d’ensenyar-los sobre això i mostrar-los que podem fer el mateix que qualsevol altra persona, és només que potser hem de fer les coses de manera diferent o necessitem ajuda», reflexiona.

Notícies relacionades

«Mostraré a la gent que no estan soles», va dir Pagonis, que amb freqüència es burla de la seva discapacitat visual. «Tothom és molt ignorant quan es tracta de ceguesa. Creuen que cal mirar de certa manera, actuar de certa manera, ser de certa manera, i aquest no és el cas en absolut». Sovint escolta altres usuaris que viuen amb discapacitats i es mostra satisfeta de la seva influència sobre ells.

El seu nombre de seguidors a la plataforma ha crescut a mesura que començava la seva carrera en la natació. Després d’un llarg camí, en les proves de natació paralímpiques dels EUA del juny, Pagonis va trencar dues vegades el rècord mundial de 400 metres estil lliure femení S11 (cec o gairebé cec). Això la va portar als Jocs de Tòquio, on buscarà el seu triomf esportiu més gran, sense oblidar-se de la seva afinitat amb les xarxes i el món ‘influencer’.