Els Jocs Paralímpics mantindran viva la flama de Tòquio

Els Jocs Paralímpics mantindran viva la flama de Tòquio

Olympics

2
Es llegeix en minuts

4.400 esportistes d’uns 170 països seran aquests dies el principal reclam dels Jocs Paralímpics, que s’estrenen aquest dimarts, 24 d’agost, a Tòquio després de la disputa dels Jocs Olímpics del 2020, ajornades per la pandèmia. Un total de 540 esdeveniments distribuïts en 22 esports diferents mantindran, una vegada més, la flama encesa d’un Estadi Olímpic buit, i faran vibrar l’aficionat darrere de les pantalles fins a la clausura del 5 de setembre. Després el testimoni passarà a París, seu organitzadora del 2024.

Els abanderats espanyols, que per primera vegada acudiran en parella a la cerimònia (13h, RTVE), seran la nedadora Michelle Alonso i el ciclista Ricardo Ten, dos grans exemples de superació. «Estic molt contenta per ser abanderada. Em fa molta il·lusió que hagin pensat en mi i estic molt emocionada amb la cerimònia», comenta Alonso. Serà la primera olímpica amb discapacitat intel·lectual que lidera l’expedició espanyola en l’acte inaugural.

Ella és fundadora del Midayu, el club de natació en què també competeix la múltiple medallista Teresa Perales, guanyadora de 26 metalls (7 ors, 9 plates i 10 bronzes) des de Sidney-2000. La saragossana, de 45 anys, afronta aquests Jocs acabada de recuperar d’una lesió en l’últim Europeu i té al cap batre el rècord de 28 medalles olímpiques de Michael Phelps.

«Ha sigut un any molt difícil amb la pandèmia, l’ajornament dels Jocs i les lesions. Les expectatives són estar a les finals. Començarem des de baix i el més important és no descartar res. El camí és ser allà, lluitar per tot, i guanyar medalla o el que arribi», comenta Perales. La natació és el segon esport amb més representació espanyola, amb 27 esportistes, només per darrere de l’atletisme (29). En aquesta edició el bàdminton i el taekwondo faran el seu debut olímpic, i reemplaçaran la vela i el futbol sala.

Aquests esportistes ens deixen sempre grans històries darrere de les càmeres. Com la que va patir el velocista Jean-Baptiste Alaize, que amb tres anys de vida va perdre la mare i la cama dreta al ser atacat amb un matxet en la Guerra Civil de Burundi. 

Alaize va estrenar l’any passat un documental anomenat ‘Rising Phoenix’que segueix les inspiradores històries de superació de nou paralímpics. «Vull demostrar que la violència i l’odi no m’han aportat res, ni em satisfà ferir i matar la gent que no m’agrada», va comentar després de rebre dos Emmys esportius.

Notícies relacionades

Al llargmetratge també hi apareix l’atleta britànic Jonnie Peacock, guanyador de dos ors, el 2012 i 2016, que recentment també es va reivindicar contra la desigualtat. «Als paralímpics se’ls paguen 500 lliures esterlines, mentre que els olímpics en reben 30.000, això hauria de ser il·legal», va declarar a The Sun

Aquest any, la seva lluita de superació contra els actes discriminatoris no podrà ser recompensada amb els aplaudiments del públic del Japó, que, com ja va passar amb els passats Jocs, no podrà acudir a les grades de Tòquio-2020. Els organitzadors han informat fins ara de 74 casos de Covid-19 relacionats amb l’esdeveniment, principalment entre personal dels Jocs. L’estat d’alarma vigent no permetia l’assistència d’aficionats, i així ho va anunciar fa pocs dies el Comitè Internacional Paralímpic.