Es va refugiar a Polònia

L’atleta que va fugir de Bielorússia subhasta una medalla a Ebay

La jove ha decidit vendre el seu guardó per ajudar esportistes dissidents al seu país

L’atleta que va fugir de Bielorússia subhasta una medalla a Ebay

REUTERS

3
Es llegeix en minuts

La velocista bielorussa Krystsina Tsimanouskaia, que va abandonar els Jocs Olímpics de Tòquio per pressions del govern del seu país, va subhastar aquest dilluns una medalla esportiva que va aconseguir en els 100 metres llisos dels Jocs Europeus de 2019. Així, aquest dijous, en una entrevista a Al Jazeera –un mitjà de comunicació àrab–, l’esportista ha afirmat que va prendre la decisió per ajudar els atletes que es troben en la mateixa situació i necessiten suport i que els diners es destinarien a la Fundació Solidaritat Esportiva Bielorussa. D’aquesta manera, a les 12.00 GMT de dilluns, les licitacions al portal de subhastes Ebay ja havien elevat el preu de l’obsequi als 21.000 dòlars (17.889,16 euros).

El perquè de la venda

L’atleta, de 24 anys, ha afirmat que quan estava a Tòquio, els seus entrenadors li van demanar que corregués una carrera de distància addicional, el relleu 4x400m, perquè havien descartat altres membres de l’equip, ja que no s’havien sotmès a suficients controls de dopatge. «Vaig intentar parlar-ho amb els entrenadors, però em van ignorar. En aquell moment vaig sentir que era una falta de respecte envers mi i el meu dur treball. Les emocions em van controlar i vaig parlar sobre això al meu Instagram».

Segons explica ella en l’entrevista, els entrenadors es van adonar de l’error i la repercussió que podria significar, llavors van decidir parlar amb ella i tallar el problema des de l’arrel. «Van venir a la meva habitació i em van dir que tenien una ordre de treure’m dels Jocs Olímpics, que no em deixaven competir en els 200 metres, que havia de tornar a casa i afirmar que estava lesionada perquè no em castiguessin». Per tant, segons ha explicat: «Aquell dia, el meu entrenador em va comentar que tenia 40 minuts per fer les maletes i tornar a casa».

El Comitè Olímpic de Bielorússia va afirmar que els entrenadors van retirar Tsimanouskaia dels Jocs per consell dels metges sobre el seu estat emocional i psicològic, fet que l’atleta va negar en tot moment.

A Bielorússia

Krystsina Tsimanouskaia no va dubtar a contactar amb els seus familiars i amics per explicar-los la seva situació. Però quan va parlar amb la seva àvia, li va explicar les barbaritats que estaven dient sobre l’atleta: «Va veure a la televisió el que deien sobre mi: que tenia problemes de salut mental, entre altres coses. Però, igualment, [en aquell moment] tenia decidit tornar Minsk». Quan l’esportista estava de camí a l’aeroport, la seva àvia li va tornar a trucar per avisar-la que no estava fora de perill si tornava al seu país.

Notícies relacionades

Al final, amb ajuda de la policia japonesa, va aconseguir no volar fins a Minsk i evitar els oficials bielorussos. Per tant, va acabar trobant refugi a l’ambaixada polonesa, on li van proporcionar un visat humanitari com a ajuda. «Ara mateix estic fora de perill, a Polònia. El meu marit està amb mi i el país està fent tot el possible perquè continuï la meva carrera esportiva aquí», ha afirmat.

Però l’atleta no abaixa el cap davant la situació: «L’esport em fa forta a mi i al meu caràcter cada dia. Perquè he d’entrenar cada dia, llavors, en situacions complicades, l’esport em dona una raó per no desistir», ha afirmat Tsimanouskaia. També ha explicat que sent llàstima, però que «haurien de treure-li el dret a Bielorússia de participar als Jocs Olímpics sota la seva bandera». «No m’agrada veure així el meu país, però he d’admetre que tot és culpa del govern. I la reacció de la comunitat global és totalment merescuda».