GIMNÀSTICA ARTÍSTICA

Simone Biles recupera el somriure i aconsegueix el bronze en barra d’equilibri

  • «Ha sigut una setmana molt llarga, han sigut cinc anys molt llargs. Apreciaré aquesta medalla durant molt temps»

  • S’acomiada de Tòquio amb la seva setena medalla olímpica després de renunciar als concursos per equips i individual i a la resta d’aparells per prioritzar la seva salut mental

Simone Biles recupera el somriure i aconsegueix el bronze en barra d’equilibri

REUTERS / MIKE BLAKE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que s’ha viscut aquest dimarts a Tòquio ha quedat ja marcat com un dels episodis per a la història dels Jocs. Simone Biles, la que havia de ser l’estrella de la cita olímpica i ha acaparat els focus després de llançar el missatge que la salut física i mental és abans que les medalles, ha tornat a competir. I ho ha fet amb un somriure i en barra d’equilibri, on s’ha emportat el bronze, la mateixa medalla que a Rio. Era igual el que fes, l’important era veure-la somriure de nou en el seu hàbitat natural.

«Ha sigut una setmana molt llarga, han sigut cinc anys molt llargs», ha sentenciat després de tornar a competir. «No esperava aconseguir una medalla. Només volia sortir i fer-ho per mi, i això és el que he fet (...) Aquest bronze és més especial que el de la barra d’equilibri a Rio. L’apreciaré durant molt temps».

Des que va fer un pas al costat a la final per equips i va explicar que renunciava al concurs complet per equips i individual per prioritzar la seva salut mental, hi havia la incertesa de saber si Simone tornaria a competir a Tòquio. Malgrat l’alegria que va generar la seva inscripció per a la final, fins a l’últim moment es va mantenir el dubte de si finalment pujaria a la barra. Després de la seva absència a les finals de salt, barres asimètriques i terra, ha tornat en un aparell en què és vigent campiona del món i va ser bronze a Rio. A la barra hi ha menys girs que a terra o salt, per la qual cosa hi ha menys impacte del problema de «pèrdua de figura», provocada per la pressió, una pèrdua de referència en l’espai, que la posa en perill en les acrobàcies.

Biles ha rebut una sonora ovació del pavelló japonès quan ha sortit a competir en tercer lloc. Ha clavat tots els girs transversals, en els quals no té problemes, a diferència dels longitudinals, i també la sortida, sent aclamada pels tècnics i gimnastes que havien pogut accedir per les restriccions de la Covid.

Notícies relacionades

Al baixar, entre crits de joia, s’ha fos en una forta abraçada amb la seva entrenadora, Aimee Boorman, i ha rebut les càlides felicitacions dels seus contrincants, començant per la xinesa Tang Xiging (que havia entrat en l’últim moment en substitució a la final de la romanesa Larissa Iordache). Els jutges han donat a Biles una puntuació de 14.000, cosa que li donava la segona posició després de l’asiàtica. Només Guan Chenchen, amb només 16 anys, les ha superat, amb la qual cosa Biles ha quedat tercera rere el doblet xinès. Era la seva segona medalla a Tòquio, després de la plata per equips, i la setena després dels quatre ors i el bronze de Rio. Els seus ulls han brillat per les llàgrimes d’emoció quan ha pujat al podi. Thomas Bach, president del COI, ha baixat a felicitar-la.

Després d’aquella setmana i cinc anys tan llargs, Biles podrà tornar a Texas per recuperar-se físicament i mentalment. Després dels seus primers Jocs, va estar dos anys sense competir. Un temps que va aprofitar per escriure la seva biografia, en què va explicar la difícil infància que va tenir: els serveis socials van prendre a la seva mare, ficada en problemes d’addiccions, la custòdia de Biles i els seus tres germans. Abans de tornar a competir, el gener del 2018, va explicar també que havia sigut víctima dels abusos de Larry Nassar, el metge de l’equip nord-americà de gimnàstica condemnat a dècades de presó per abusar d’almenys 265 nenes. L’any passat Simone va carregar contra la Federació per intentar evitar una investigació independent per castigar els que coneixien els abusos d’aquest depredador sexual. Una Federació a què ha donat la seva última medalla a Tòquio.

Hashimoto també guanya en barrra fixa