• Oyarzabal i el mateix Mir segellen en la pròrroga la passada a semifinals, en què el rival serà el Japó o Nova Zelanda

Reuters / Amr Abdallah Dalsh

4
José María Expósito

En un entretingut partit amb un final d’infart amb Rafa Mir com a heroi, la selecció masculina espanyola de futbol ha derrotat aquest dissabte la Costa d’Ivori (4-2) en els quarts de final dels Jocs de Tòquio-2020 i s’ha ficat de ple en la lluita per les medalles. Dimarts que ve (10.00 hores) l’equip de Luis de la Fuente es mesurarà en semifinals contra el guanyador del Japó-Nova Zelanda, amb l’ànim de tornar a una final que ha disputat dues vegades amb sort dispar: or a Barcelona-92 i plata a Sydney-2000.

Dues vegades ha hagut de remuntar Espanya contra l’equip ivorià, que es va avançar aviat amb un gol de Bailly. Dani Olmo va empatar en la primera meitat, però, malgrat el domini espanyol el marcador no es va moure fins a l’últim minut, i ho va fer amb el gol de Max Gradel, que semblava acabar amb el somni espanyol. Però llavors va sortir Rafa Mir de la banqueta i en la seva primera intervenció, en el minut 93, va enviar el partit a la pròrroga. Una bogeria. Unes mans de Bailly a l’àrea van permetre Oyarzabal marcar de penal i en el tram final de la pròrroga Rafa Mir va firmar dos gols més per deixar Espanya molt a prop del podi.

Lesió de Mingueza

El partit va començar tort per a Espanya, que als 8 minuts va perdre Mingueza, que va recaure de la seva lesió i va obligar De la Fuente a alinear Vallejo de lateral, atesa la baixa per sanció d’Óscar Gil. En ple ajust de posicions, Costa d’Ivori va botar el córner i Bailly va ser més llest que Pau Torres i Eric García, que no van detectar la seva arribada. El seu xut atropellat i amb poca força va sorprendre Unai Simón, que no va tenir temps de reaccionar.

Per primera vegada Espanya es veia per sota al marcador en aquests Jocs Olímpics. De fet, ‘la Rojita’ havia encadenat 14 partits amb 0-0 al descans. El gol del central del Manchester United va trastocar tots els plans, però Espanya no es va enfonsar. La Costa d’Ivori va cedir la pilota però, a diferència de rivals anteriors, no renunciava a l’atac. El seu pla era una pressió alta i, després de recuperar, enviar pilotes llargues a l’incombustible Max Gradel (33 anys).

Unai Simón es va haver de lluir en diversos xuts ivorians, però a canvi Espanya també trobava buits en la defensa africana. Especialment per l’esquerra, on Dani Olmo va recuperar la seva millor versió en una gran associació amb Miranda. L’empat, no obstant, va néixer per la dreta, en un centre de Mikel Merino al segon pal que el lateral Wilfried Singo va voler deixar amb el pit al seu porter. Però va fer curt i Olmo, que va tenir fe en l’error, va poder afusellar per anotar l’1-1 (m. 30).

Un gol anul·lat a Oyarzabal a punt del descans hauria fet justícia als millors minuts d’Espanya, però el davanter de la Real estava en clar fora de joc al rebre l’assistència de Miranda. I tot just tornar dels vestidors, Asensio va disparar al travesser després que un astut Merino robés la pilota al porter. Pedri, poc participatiu en la primera meitat, va créixer en les albors de la segona, però a poc a poc el partit va anar perdent manxa, segons l’opció de la pròrroga agafava força.

Final de bogeria

Oyarzabal va estar a punt de sentenciar en el minut 89, després de rebre una gran passada de Olmo, però el porter Ira va poder repel·lir el seu xut. A Espanya se li va escapar de les mans el bitllet a semifinals, que va agafar la Costa d’Ivori a l’acció següent, una incursió de l’infatigable Gradel per l’esquerra culminada per un tret que Vallejo va tocar just per despistar Unai Simón (m. 90).

El somni olímpic semblava esvair-se per a ‘la Rojita’, però llavors va aparèixer un heroi amb el 9 a l’esquena. Rafa Mir va entrar al camp i a la primera va marcar l’empat (m. 93). La defensa ivoriana no va saber aclarir una pilota penjada, que va tornar a botar a l’àrea mentre tres saguers la miraven, esperant que un altre l’aclarís. Aquest altre va ser Rafa Mir, que a la mitja volta va connectar una fuetada d’esperança per a Espanya.

Si el partit va començar difícil per a Espanya, la pròrroga ho va fer sobre rodes, després que Bailly cometés mans a l’àrea a l’intentar aclarir a l’estil de Superman un centre que mirava de rematar Pau Torres. El col·legiat veneçolà no va assenyalar res, però els jugadors espanyols el van envoltar immediatament exigint la revisió i el VAR els va donar la raó. Oyarzabal, amb un tir ras, va posar Espanya per primera vegada per davant en tot el partit (m. 97).

Rafa Mir i Oyarzabal van poder repetir i sentenciar el duel a l’inici de la segona meitat del temps extra, però la clau era resistir fins al final i evitar una tanda de penals imprevisible. Excepte alguna acció aïllada, Espanya va saber aguantar la possessió prou per evitar que els ivorians s’acostessin amb opcions reals a l’àrea d’Unai Simón. En un contraatac, Rafa Mir va aconseguir dos gols més per segellar un triple en una actuació sensacional. La selecció ja és a semifinals. Queden dos partits. Una victòria assegura medalla; dues, l’anhelat or.