Sorpresa a Tòquio

Simone Biles es retira de la final per equips de gimnàstica i està en dubte la seva continuïtat en els Jocs

La gran estrella d’aquests Jocs de Tòquio va competir en la primera rotació i després va ser substituïda sense que n’hagi transcendit el motiu

Simone Biles es retira de la final per equips de gimnàstica i està en dubte la seva continuïtat en els Jocs

Mike Blake / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Simone Biles s’ha retirat de la final per equips de gimnàstica artística de Tòquio. L’atleta de 24 anys, cridada a ser una de les grans estrelles d’aquests Jocs, va participar en la primera rotació del concurs final, la de salt, però després del seu exercici ha passat a la reserva de l’equip nord-americà i ja no ha competit en la prova de les barres asimètriques.

No ha transcendit si la baixa de Biles és per una lesió –arrossegava algunes molèsties físiques al taló– o per la pressió que està vivint des que es va iniciar la competició, convertida en el focus d’atenció d’aquests Jocs Olímpics i en la principal figura internacional després de la retirada d’Usain Bolt i Michael Phelps després de Rio.

La Federació de gimnàstica nord-americana va fer públic un anunci després de la substitució de Biles per sortir del pas, tot i que deixa totes les hipòtesis obertes. «Simone s’ha retirat de la competició per equips a causa d’un problema mèdic. Serà assessorada diàriament per determinar la seva alta mèdica per a futures competicions», es recull en el comunicat.

La versió de l’NBC

La hipòtesi sobre l’ansietat, en canvi, va ser difosa pels comentaristes de l’NBC, la cadena nord-americana que retransmet els Jocs. «No està relacionat amb una lesió», va afirmar la televisió americana, citant un comentari del seleccionador Tom Forster. «És un problema mental que Simone està tenint».

L’actuació de Biles en la classificació per equips ja va estar marcada per alguns errors impropis d’una gimnasta que ha dominat amb mà de ferro en l’última dècada i que abans de Tòquio ja estava considerada la millor gimnasta de tots els temps. Els EUA es van classificar sense problemes, tot i que amb la segona millor marca (170,562) darrere de l’equip de Comitè Olímpic Rus (ROC), que va acabar amb 171,629 punts.

Notícies relacionades

En el seu compte d’Instagram, Biles va deixar hores després un missatge preocupant sobre el seu estat d’ànim davant la cita olímpica. «No ha sigut un dia fàcil per a mi. De veritat sento que porto de vegades el pes del món sobre les meves espatlles. Sé que de vegades sembla que la pressió no m’afecta, però de vegades és dur, hahaha. Els Jocs no són una broma, però estic contenta que la meva família pugui estar amb mi virtualment, això significa molt».

En la seva breu intervenció en la final de conjunts, els EUA i l’equip rus van compartir aparell en la rotació i van començar pel salt, una de les especialitats de Biles. Però la quíntuple medallista de Rio va deixar una de les seves pitjors puntuacions en anys (13,766), lluny dels 14.900 que va fer en la classificació, i la pitjor de les tres gimnastes nord-americanes.