Els Jocs de Tòquio

La nova onada de la natació demana pas: Jacoby, McKeown, Dean

El mallorquí Hugo González acaba sisè en la seva primera final olímpica, els 100 esquena

La nova onada de la natació demana pas: Jacoby, McKeown, Dean

Marko Djurica / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

L’australiana Ariarne Titmus va obrir el camí vencent Katie Ledecky en els 400 lliures i qüestionant el regnat de la nord-americana en aquests Jocs i la piscina de Tòquio s’està rendint a la nova onada de la natació mundial, amb tres nous campions penjant-se l’or en les primeres aparicions: la nord-americana Lydia Jacobs, de 17 anys, l’australiana Kaylee McKeown, de 20 anys i el britànic Thomas Dean, de 21.

Per al mallorquí Hugo González de Oliveira aquest dimarts va ser un dia que recordarà perquè, als seus 22 anys, va disputar la seva primera final olímpica: la dels 100 esquena, en la qual va lluitar pel podi i va deixar excel·lents sensacions amb la seva millor marca personal (52.78), que haurà de ratificar en la seva millor prova: els 200 estils, en la qual recentment va aconseguir el títol de campió d’Europa. «Me’n vaig amb bones sensacions després de millorar el meu temps en les sèries, en les semifinals i en la final», va apuntar.

Però va resultar encara més històrica per a la natació russa per l’or aconseguit per Evgeny Ryblov (51.98) i la plata del seu compatriota Kliment Kolesnikov (52.00) per destronar el nord-americà Ryan Murphy, plusmarquista mundial de la distància i or a Rio, que va ser tercer (52.19). És el primer títol en línia per a la natació russa des d’Atlanta-96.

També es va visualitzar el relleu en els 100 braça femení, una prova on la nord-americana Lilly King semblava clara favorita com a plusmarqusita mundial i defensora del títol a Rio, però que va guanyar la seva compatriota Lydia Jacoby, de 17 anys, una debutant en l’escenari olímpic. «Tenia aspiracions de medalles, però està clar que no esperava la victòria», va admetre.

Dues vegades Covid

El britànic Tom Dean, de 21 anys, va dominar la final dels 200 lliures, per davant del seu compatriota Duncan Scott, de 24 anys, en un doblet que mai havia tingut la natació britànica, i es va coronar en uns Jocs per als quals va estar a punt de no classificar-se després de contraure dues vegades la Covid en els últims 12 mesos, l’última el gener passat, quan les proves de selecció eren a l’abril. «Quan estava confinat al meu apartament, només ser als Jocs em semblava un objectiu a anys llum i mireu-me ara», va explicar.

Notícies relacionades

En els 100 esquena femení, una prova on el nivell ha portat a batre el record olímpic quatre vegades en dos dies, el triomf va ser per a un dels nous estendards de la natació australiana, Kaylee McKeown, de 20 anys amb 57.47 segons, a només dues dècima del rècord mundial que ella posseeix. El seu triomf se suma a la de la seva compatriota Ariarne Titmus en els 400, que avui intentarà ampliar a la final dels 200, per als quals arriba amb la millor marca de totes les participants, mentre Ledecky ho farà amb el tercer millor temps, necessitada de dosificar-se ja que avui també tindrà la final del 1.500.

El nord-americà Caeleb Dressel i l’australià Kyle Chalmers van obrir dimarts a la tarda un dels duels més esperats d’aquests Jocs, el que viuran en els 100 lliures, final que es disputarà dijous a la matinada. Dressel, doble campió del món de la distància, va acabar amb la segona millor marca (47.73) de les sèries, per darrere de l’italià Thomas Ceccon. Chalmers, campió olímpic a Rio, va firmar un temps de 47.33.