Acrònim ‘enigmàtic’

¿Què és ROC i per què Rússia competeix sota aquestes sigles als Jocs Olímpics de Tòquio 2021?

Taekwondo - Men’s Welterweight 68-80kg - Gold medal match

Taekwondo - Men’s Welterweight 68-80kg - Gold medal match / MURAD SEZER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Qualsevol aficionat a l’esport s’emportarà dues sorpreses quan consulti el medaller dels Jocs Olímpics de Tòquio 2021. D’una banda, no hi apareix Rússia per cap costat, i a més, hi ha un país identificat amb les sigles ROC. Llavors, ¿què passa, què significa aquest acrònim? ROC correspon a la denominació de Russian Olympic Comittee (Comitè Olímpic Rus) i són les sigles sota les quals competeixen els esportistes russos, ja que el país eslau no pot utilitzar el seu veritable nom per un cas de dopatge a gran escala.

Aquesta prohibició fa que els atletes russos competeixin amb una altra bandera (blanca amb cèrcols olímpics sota unes flames amb els colors russos i una inscripció en ciríl·lic), un altre himne (‘El concert per a piano número 1’, una de les obres més conegudes de Txaikovski) i altres colors.

¿Per què aquest càstig? Tot s’origina per un cas de dopatge suposadament organitzat per les autoritats russes, destapat a l’informe del doctor Richard McLaren. Tot i que Rússia encara nega les acusacions, va ser sancionada el 2019 per l’Agència Mundial Antidopatge el 2019 a quatre anys, tot i que el desembre del 2020 el TAS va reduir a la meitat la sanció.

Informe demolidor

Segons aquest informe, més de 1.000 esportistes russos de 30 disciplines es van veure involucrats o es van beneficiar de pràctiques de dopatge d’Estat a Rússia entre el 2011 i el 2015.

Notícies relacionades

L’informe, encarregat a McLaren per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), involucra quatre medallistes olímpics als Jocs de Sotxi 2014 i cinc de Londres 2012, en un «encobriment que va evolucionar fins a uns nivells insospitats».

«Es va donar un encobriment que va evolucionar en una estratègia institucional i disciplinada per guanyar medalles», va assenyalar McLaren, que va dir que aquest sistema es va posar en pràctica als Jocs de Londres, els Mundials d’atletisme del 2013 a Moscou i als Jocs d’hivern de Sotxi.