AMB NOMÉS 17 ANYS

La taekwondista Adriana Cerezo dona a Espanya la primera plata a Tòquio 2020

  • La joveníssima madrilenya (17 anys) només cedeix a la final contra la tailandesa Panipak Wongpattanakit

A1-119327236.jpg

A1-119327236.jpg / JAVIER SORIANO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Espanya ha necessitat poques hores per sumar la seva primera medalla als Jocs Olímpics de Tòquio. La taekwondista Adriana Cerezo, de només 17 anys, s’ha penjat la plata en la categoria de menys de 49 quilos, on només ha clavat el genoll a la final contra la número 1 del món, la tailandesa Panipak Wongpattanakit (11-10), que no perd un combat des del novembre del 2018. Una puntada de peu al pit 30 segons abans del final han posat l’or al coll de la madrilenya durant uns instants, però quan faltaven 7 segons la tailandesa ha connectat el cop que ha fertaflorar les llàgrimes en una Adriana amb un somriure que semblava perenne, tot i que no ha restat cap mèrit a la gesta de la juvenil espanyola.

«No ploreu gaire que encara queda», havia dit Adriana per telèfon als seus pares, David i Mar, poc després de guanyar el combat de semifinals. A aquests pares que no volien que de nena (que encara ho és) practiqués el taekwondo, perquè el consideraven massa violent. Sort que l’avi Jose la va apuntar pel seu compte amb quatre anys (els pares no se’n van assabentar fins que va haver de passar l’examen per aconseguir el primer cinturó), i va començar a forjar aquesta primera medalla per a Espanya a Tòquio: «Això aquesta bé, però encara no celebrarem res perquè queda un passet més», insistia la ja medallista olímpica pensant en la final.

Campiona d’Europa

Fa escasses setmanes, Adriana estava en institut fent segon de batxillerat, preparant una Sslectivitat que va superar amb molt bona nota, amb vista a estudiar Criminologia i el somni de ser GEO. Ja s’havia proclamat aquest any campiona d’Europa de la categoria a Sofia (Bulgària), la seva primera gran aparició internacional en la categoria sènior, perquè el 2019 ja va ser campiona continental sub-21 amb només 15 anys. El seu rànquing mundial és encara molt discret: 47a. No ha tingut temps per a més. «A l’Àsia no deuen saber ni qui soc, ni em coneixeran. Potser a les asiàtiques els tinc més respecte perquè no m’hi he enfrontat, però per això tinc més ganes de fer-ho», declarava a ‘Women’s Health’ poc abans de viatjar a Tòquio, un compromís que gairebé ni entrava en els seus plans: «Pensava més en París 2024».

Notícies relacionades

Però el seu debut olímpic no podia ser millor. La pupil·la de Jesús Ramal va eliminar a vuitens la número 2 mundial, la sèrbia Tijana Bogdanovic. A quarts de final va fer una autèntica exhibició contra Wu Jingyu, una de les millors taekwondistes de la història. La xinesa, de 34 anys, és doble campiona olímpica, a Pequín 2008 i Londres 2012 (on va privar de l’or una altra espanyola, Brigitte Yagüe), i tot i que ja no està al seu millor nivell la pallissa que li va clavar l’espanyola va ser antològica: un 33-2 al terme del segon assalt que va fer innecessari disputar el tercer.

Contra la turca Rukiye Yildirim, a semifinals, Cerezo va repetir el guió de quarts: una sortida fulgurant i una recerca incessant del cap del seu rival, número 3 del món, que va plantejar més batalla que Wu Jingyu. El primer assalt es va saldar amb un 10-6 favorable a la d’Alcalá de Henares, en el segon va aconseguir agafar marge (25-16) i en el tercer va obrir un abisme fins al 39-19 definitiu. El repte de Wongpattanakit queda ajornat per al 2024.