Eurocopa 2021

Morata i Unai Simón, de brivalls a herois

• Un error garrafal del porter va donar avantatge als croats en un dramàtic duel en el qual va saber redimir-se amb dues parades fonamentals.

• El davanter va trencar la seva nefasta ratxa i va desnivellar el partit amb un gol decisiu en la pròrroga que va suposar un alliberament immens per al madrileny.

3
Raúl Paniagua

La frontera entre el fracàs i l’èxit sol ser molt fina en el futbol. Una simple jugada ho pot canviar absolutament tot. Unai Simón i Álvaro Morata van viure aquest dilluns aquest carrusel d’emocions que va acabar portant Espanya a quarts de l’Eurocopa. En aquesta ocasió va acabar sortint cara a la moneda, però el camí va ser tortuós. El porter i el davanter centre van passar de brivalls a herois en un partit de bogeria.

Van ser 120 minuts immensos en els quals es van succeir errors i encerts. Espanya va col·leccionar cromos del primer tipus amb les errades de Koke i Morata abans de la desgràcia protagonitzada pel porter de l’Athletic. Unai es va empassar sense remei una cessió de Pedri. Va ser una cantada històrica que va poder marcar per sempre l’arquer si Croàcia s’hagués emportat la victòria.

La mà salvadora

No va ser així. En aquest canvi de guió va tenir un protagonisme clau Unai Simón amb dues grans parades: una en el minut 67 en una rematada de Gvardiol i una altra en el 95. La seva mà esquerra va evitar que el xut de Kramaric acabés a la xarxa. Va sospirar Unai Simón i va sospirar Espanya sencera.

L’error més grotesc de tota l’Eurocopa va quedar sepultat, igual com la nefasta ratxa de Morata, que va tornar a exhibir el seu enorme treball, premiat aquesta vegada amb un gol decisiu que va desnivellar el 3-3 a la pròrroga. Aquest gol va suposar un alliberament total per al davanter madrileny, que ha patit greus amenaces cap a la seva família. No van faltar les seves clàssiques errades en la definició, però el seu xut amb l’esquerra ho compensa tot. La celebració de la banqueta espanyola, amb Luis Enrique totalment embogit, va ser el millor reflex de l’èxtasi final de ‘la Roja’.

Emoció final

Deu gols ha segellat Espanya en les seves dues últimes actuacions, un registre espectacular tenint en compte els problemes ofensius de les primeres cites. Morata es va treure de cop tots els punyals i va igualar Fernando Torres com a màxim golejador espanyol a les Eurocopes (cinc gols) en una jornada que va començar amb drama i va acabar amb una emoció que certifica un nou èxit del seleccionador.

«No recordo haver viscut un partit així en la meva carrera. Va ser èpic, va tenir de tot»

Luis Enrique / Seleccionador espanyol

Les eleccions de l’asturià, que va apostar per Unai Simón en lloc de De Gea i va mantenir Morata contra el clamor de tot el país, han tingut llums i ombres, però el resultat final es pot donar per satisfactori. «No recordo haver viscut un partit així en la meva carrera. Va ser èpic, va tenir de tot», va assegurar Luis Enrique, feliç per la resposta del seu bloc davant les dificultats.

Desgast mental

Acostumat a les crítiques des de la seva convocatòria, el tècnic disfruta dels seus millors moments. Ha format un grup unit des del primer jugador a l’últim, com es va veure aquest dilluns amb el recolzament unànime a Unai Simón. «El futbol és un esport d’errors. Unai Simón ha donat una lliçó. Després de l’errada el que importa és aixecar-se i tornar a intentar-ho. Me n’alegro molt per ell», va apuntar sobre el porter basc.

Espanya ja es troba entre les vuit millors, però hi continua havent aspectes a millorar. «Mentalment això cansa més que un ironman. El nostre error va ser pensar que amb el 3-1 estava tot fet. El futbol ens va donar una altra oportunitat aquesta vegada, però normalment no te la dona», va concloure Lucho.