Tornada a la normalitat

L’esport respira amb la tornada del públic sense limitacions

  • El Govern anuncia la tornada sense limitacions dels aficionats als estadis de la Lliga de futbol i bàsquet

  • Les comunitats autònomes podran limitar els aforaments dels recintes si ho consideren oportú.

EPP.MIL_MAS DEPORTES.57915181.JPG

EPP.MIL_MAS DEPORTES.57915181.JPG / JORDI COTRINA (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La gran notícia que tots els clubs desitjaven es va produir aquest dijous al migdia. Ja s’havia estudiat una possible tornada del públic als estadis sense restriccions en la temporada vinent, però els dirigents no esperaven un anunci oficial tan prematur, tenint en compte la prudència amb què el Govern ha tractat sempre aquest tema en l’àmbit professional.

En les últimes juntes els mandataris havien especulat amb percentatges d’aforament pròxims al 100%. Ja no hi haurà més càbales. El Consell de Ministres va aprovar la presència d’espectadors sense límit als estadis de futbol i els pavellons de l’ACB. Torna la normalitat

«Notícia d’alegria»

El suspens va acompanyar la gran novetat revelada després de la reunió extraordinària feta a Madrid. «Si els dic que se suprimeix l’article 15.2 de la llei de nova normalitat no els dirà gaire cosa», va dir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que, poc després, va ser més contundent. «Però si els dic que aquest article té a veure amb l’afluència de públic als estadis de futbol, de la Lliga professional, o de bàsquet, de l’ACB, suposo que sí que sabran de què els estem parlant».

 

En efecte, la ministra va revelar el retorn dels espectadors als estadis al començament de la Lliga, previst per al divendres 13 d’agost en el cas del futbol i el setembre per al bàsquet. «Torna a la normal afluència de públic. És una notícia d’alegria per a l’esport», va remarcar Darias. 

Una injecció de 1.000 milions

No li falta raó a la ministra. Es tracta d’una mesura que suposa una injecció de 1.000 milions per a l’esport professional i dona oxigen als clubs, que han viscut amb angoixa el tancament de les seves instal·lacions durant més d’un any. Ja hi va haver una certa permissivitat a finals d’aquesta temporada, però només a determinades regions, segons el grau d’incidència de la Covid. El CSD també va permetre el públic en els ‘play-off’ d’ascens a Primera amb un màxim de 1.500 espectadors. A Sevilla, els partits de l’Eurocopa han tingut un límit de 16.000 persones. 

Ara ja no hi haurà restriccions, tot i que seran les comunitats autònomes les que en determinaran els aforaments si ho creuen convenient, un aspecte rellevant al produir-se el retorn de la competició en ple estiu, una etapa de gran mobilitat que podria afectar els contagis.

Alleujament descomunal

Als estadis a l’aire lliure no serà necessari portar la mascareta si es manté la distància de metre i mig. En cas contrari, sí que s’haurà d’utilitzar, igual com en els pavellons, al ser recintes tancats. No fer-ho comportarà una multa de 100 euros. 

La tornada del públic suposa un alleujament descomunal per a les arques dels clubs. LaLiga va presentar fa uns dies el seu informe financer anual, en el qual va apuntar una caiguda dels ingressos de gairebé el 30% per a la temporada 2020-21 que acaba de concloure. L’exercici es tancarà amb unes pèrdues de 733 milions, un desastre motivat pels partits a porta tancada. Res a veure amb els beneficis de 77 milions del curs 2018-19.

Demanda per discriminació

La situació era tan desesperada que alguns clubs, com l’Espanyol, van presentar una demanda a l’Audiència Nacional contra una passada resolució de Consell Superior d’Esports que impedia l’entrada de públic als estadis. «Hem patit una discriminació incomprensible en comparació amb altres activitats que s’estan portant a terme amb limitacions, però amb públic. El normal és que això desaparegui i que torni la normalitat als estadis a l’agost, però si no, lluitarem pels nostres interessos», va apuntar el conseller delegat José María Durán el mes passat. Ara respirarà tranquil, com tots els clubs. 

Notícies relacionades

La Covid també va castigar amb cruesa els clubs de bàsquet, que van valorar en 12 milions les pèrdues produïdes per la pandèmia. L’absència de públic a les grades ha significat una reducció del 23% dels ingressos totals de les entitats.

En aquest sentit, el secretari d’estat per a l’Esport, José Manuel Franco, va anunciar tres línies de subvenció per valor de 13 milions a fi de compensar la falta d’ingressos de l’ACB, l’Asobal i altres esports afectats per l’absència de públic. Si no hi ha un tomb radical, aquests buits ja seran història.