L’Argentina va derrotar 1-0 el Paraguai i va passar als quarts de final de la Copa Amèrica

• Si guanya contra Bolívia el dilluns que ve, l’Argentina evitaria trobar-se amb el Brasil, el favorit del certamen

• Messi va igualar Javier Mascherano en el rècord de partits jugats amb la selecció: 147

EFE

3
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

L’Argentina va derrotar per la mínima diferència el Paraguai i ja té un lloc assegurat als quarts de final de la Copa Amèrica. Jugarà dilluns amb Bolívia i, si guanya, s’allunyarà la possibilitat de trobar-se al camí amb el Brasil, l’organitzador i alhora favorit de guanyar un certamen controvertit marcat pels efectes de la pandèmia. En els últims sis dies han mort unes 2.000 persones de Covid-19. Segons la federació regional de futbol, la Conmebol, 140 persones que formen part de les delegacions i el comitè organitzador del torneig han agafat el virus.

L’1-0 ha demostrat una vegada més que l’equip ‘albiceleste’ pateix més del compte. Almenys va tenir una raó doble per al festeig: no només la victòria, sinó un nou rècord de Leo Messi, que va igualar en quantitat de presències a la selecció Javier Mascherano, amb 147 partits. L’astre del Barcelona, autor de 73 gols amb l’equip nacional, quedarà la setmana que ve com el jugador amb més partits acumulats amb la samarreta argentina. «Ningú millor que vos per continuar engrandint la llegenda, ningú ens representa millor al món», el va felicitar el ‘Jefecito’. El seu excompany d’equip i selecció va tornar-li la gentilesa: «Orgullós per haver pogut vestir l’‘albiceleste’ tantes vegades com el meu amic Mascherano, que estimo molt i que sempre he respectat i admirat».

A la columna del «s’ha de» va quedar una altra vegada la tasca col·lectiva de l’equip que dirigeix Lionel Scaloni. Va tenir un començament prometedor, que va incloure el gol de Papu Gómez, després d’una molt bona jugada col·lectiva iniciada per Messi i continuada per Ángel di María, 10 minuts després de començar el joc. El Kun Agüero va tenir l’oportunitat d’augmentar les diferències. Un xut lliure posterior de ‘la Pulga’ va ser també a prop del gol. Tot això va passar abans que transcorreguessin 20 minuts. A partir d’aquell moment, la superioritat argentina es va diluir.

Scaloni continua sense trobar la solidesa de la selecció. Els instants de brillantor s’enfosqueixen. «El segon temps també és mèrit del Paraguai. Òbviament hi ha coses per millorar, com en tots els partits», va considerar Scaloni. «Hem fet un partit molt bo i no és fàcil; la victòria va ser merescuda», va dir Di María, que aquesta vegada va ser més a prop del seu nivell del PSG. El reemplaçament d’Agüero per Lautaro Martínez no va millorar el poder ofensiu. ‘El Kun’ és per ara lluny del seu millor estat físic. Va perdre moltes pilotes. «El Sergio ha fet un enorme esforç després d’un any d’inactivitat i ha treballat pel bé de l’equip», va assenyalar no obstant l’entrenador.

Quant a Messi, el capità va sentir l’esforç del partit de divendres passat, contra l’Uruguai. Se’l va notar menys participatiu, tot i que va deixar algunes mostres de la seva genialitat, com el «túnel» a Arzamendia, enmig d’una incursió personal. «Ha jugat tots els partits i és molt difícil no comptar amb ell, encara que estigui cansat continua marcant les diferencia», va dir Scaloni.

La premsa argentina no s’il·lusiona amb la selecció. No obstant, coincideix que, més enllà del bon joc, l’important és evitar el Brasil. L’equip és líder al Grup A. Si venç el Bolívia haurà d’enfrontar-se amb el quart del Grup B.

Xile i l’Uruguai

En l’altre partit del grup A, Xile va empatar en un gol amb l’Uruguai. Eduardo Vargas va obrir el marcador 26 minuts després de l’inici. Un gol en contra d’Arturo Vidal va posar les coses 1-1. Els jugadors de la ‘Roja’ van vestir una casaca apedaçada per cobrir el logo de Nike. L’empresa nord-americana era l’encarregada de confeccionar la indumentària d’aquesta selecció des del 2015. Però Nike va cancel·lar el contracte que donava a la selecció set milions de dòlars a l’any. La multinacional va argumentar que l’equip no havia complert amb els 10 partits que havia de jugar per temporada. El conjunt va estar gairebé un any aturat. Primer, per les protestes socials que van esclatar a l’octubre del 2019. Després va venir la pandèmia.