Futbol

La selecció brasilera confirma que jugarà la Copa Amèrica

  • Els jugadors diuen que estan «en contra» de l’organització, però asseguren que «mai» rebutjarien anar amb la ‘canarinha’

FILE - In this Dec  5  2015 file photo  Corinthians soccer coach Adenor Leonardo Bacchi  known as Tite  flashes a thumbs up as he poses after a team training session at the Itaquerao stadium  in Sao Paulo  Brazil  On Wednesday  June 15  2016  the president of the Corinthians football club announced that Tite  has been named the new coach of Brazil s national team   AP Photo Andre Penner  File

FILE - In this Dec 5 2015 file photo Corinthians soccer coach Adenor Leonardo Bacchi known as Tite flashes a thumbs up as he poses after a team training session at the Itaquerao stadium in Sao Paulo Brazil On Wednesday June 15 2016 the president of the Corinthians football club announced that Tite has been named the new coach of Brazil s national team AP Photo Andre Penner File / Andre Penner (AP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La selecció brasilera de futbol va confirmar aquest dimarts, després de la victòria sobre el Paraguai en les eliminatòries per al Mundial de Qatar 2022, la seva participació com a amfitriona de la Copa Amèrica que es disputarà al Brasil i, tot i que van negar un boicot, van manifestar el seu inconformisme davant el torneig. «Estem en contra de l’organització de la Copa Amèrica, però mai direm que no a la selecció brasilera», van afirmar en un manifest els jugadors i membres del cos tècnic de la ‘canarinha’.

El Brasil va acceptar a última hora organitzar el torneig, que es disputarà entre el 13 de juny i 10 de juliol a Brasília, Rio de Janeiro, Cuiabá i Goiania després que Colòmbia, per raons d’ordre públic, i l’Argentina, per la crisi sanitària del coronavirus, desistissin de participar-hi. «És important destacar que en cap moment hem volgut convertir aquest tema en un assumpte polític», va apuntar el manifest, en el qual els esportistes i entrenadors van ressaltar que, malgrat ser un grup «cohesiu», té «idees diferents». «Per diverses raons humanitàries i d’índole personal, estem insatisfets amb l’organització de la Copa Amèrica per part de la Conmebol (Confederació Sud-Americana de Futbol), ja fos assignada tardanament per a Xile –país que també va ser considerat– o al Brasil», van dir en el comunicat. «Els fets recents ens fan creure que la seva realització és un procés inadequat», van apuntar els integrants de la ‘canarinha’, que, no obstant, van asseverar que són «treballadors i professionals del futbol» amb «una missió per complir la història de la samarreta ‘verdeamarela’, pentacacampiona mundial».

Torneig enmig de la pandèmia

L’acceptació d’acollir el torneig per part del Govern del president brasiler, Jair Bolsonaro, enmig d’una pandèmia que no dona senyals ferms de desacceleració i que aquest dimarts va superar els 17 milions de casos confirmats i 475 morts associades a la Covid-19, va generar crítiques al país.

Dijous, fins i tot, el Tribunal Suprem celebrarà una sessió extraordinària per analitzar una comanda presentada per l’oposició a Bolsonaro, que sol·licita la cancel·lació immediata del torneig en terreny brasiler. Bolsonaro, per la seva part, va insistir que el torneig es realitzarà amb els protocols de la Conmebol aplicats en la Copa Llibertadors i a la Copa Sud-Americana i que les critiques van néixer a la Rede Globo, amb qui el mandatari manté una tensa disputa i que no tindrà els drets de transmissió.

Rumors de boicot

Notícies relacionades

Aquesta setmana va circular en diversos mitjans locals que els jugadors brasilers renunciarien a participar i que mantenien reunions amb els capitans d’altres seleccions participants per fixar una posició conjunta sobre la seva participació o no en aquesta polèmica edició del torneig de seleccions més antic del món. Es va arribar a esmentar, fins i tot, la sortida de Tite del comando tècnic, malgrat el rendiment del 100%, ara amb 18 punts producte de sis victòries en igual nombre de partits i estudiar com a eventual substitut Renato Gaúcho, que va deixar aquest any el Gremi de Porto Alegre. «Ens manifestem per evitar que més notícies falses involucrin els nostres noms», van remarcar els jugadors i el cos tècnic en el manifest.

Després del partit a Asunción, el defensa Marquinhos va declarar als periodistes que, davant aquest «context de la Copa Amèrica», el grup «va discutir molt internament i externament», però que es va parlar molt «sense saber les veritats» del que estava passant. «En cap moment ens vam negar a vestir aquesta samarreta, perquè això és el nostre somni des de petits. Llavors, el nostre màxim orgull és portar aquesta samarreta i, a partir d’ara, veurem què es decideix perquè existeix una jerarquia i som conscients del nostre paper important», va puntualitzar el defensa del París Saint-Germain.