RESOLUCIÓ HISTÒRICA

El waterpolista Ubovic, primer sancionat per homofòbia en l’esport espanyol

  • El jugador de l’Astralpool CN Sabadell, va anomenar dues vegades «maricon» a Víctor Gutiérrez, del CN Terrassa, després del partit del 17 d’abril

  • «Avui el món de l’esport és un lloc una mica millor per tothom», celebra el jugador espanyol

El waterpolista Ubovic, primer sancionat per homofòbia en l’esport espanyol
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El waterpolista serbi Nemanja Ubovic, de l’Astralpool CN Sabadell, s’ha convertit aquest divendres en el primer jugador sancionat per homofòbia en l’esport espanyol després de proferir un insult homòfob a l’espanyol Víctor Gutiérrez durant un partit de la Divisió d’Honor Masculina disputat el 17 d’abril.

«Avui el món de l’esport és un lloc una mica millor per a tot@s», ha assenyalat el jugador del CN Terrassa a les seves xarxes socials, on ha destacat el «ferm compromís» de la federació i del CSD per condemnar aquests comportaments. «Hi havia dues opcions: mirar cap a un altre costat i ser còmplices o veritablement demostrar que la LGTBI-fòbia no té cabuda en l’esport, així que gràcies per prendre aquesta decisió tan valenta», ha expressat. «Aquests comportaments es produeixen tristament cada dia als patis d’escola, als vestuaris, a les piscines, als camps de futbol... I no només afecta a professionals i adults, sinó a nens i nenes, adolescents, menors d’edat que ho pateixen i a qui els marca la vida».

En la seva resolució, el Comitè de Competició de Disciplina Esportiva de la federació espanyola de natació considera provats els fets, que considera una infracció greu. «Sancionar el waterpolista del Sabadell Nemanja Ubovic amb quatre partits de suspensió, a l’haver quedat com a fet provat, de conformitat amb el visionament de la imatges (...) que va proferir un insult homòfob al waterpolista del Terrassa Víctor Gutiérrez», indica la RFEN.

Multa de 200 euros

L’insult es va produir al terme del partit «quan els dos equips procedien a la protocol·lària encaixada, fora de l’aigua, pel que considerem greu», afegeix la RFEN, a més d’imposar una multa de 200 euros en virtut de l’article 21.3 del Llibre de l’ens federatiu que regeix la competició en la temporada present.

Víctor Gutiérrez, que va revelar que era homosexual en una entrevista el 2016, va destapar el cas després del partit del 17 d’abril. «Tristament he d’explicar-vos que he patit un episodi d’homofòbia competint. Un rival m’ha dit en dues ocasions ‘maricon’. És lamentable que aquests comportaments es produeixin als recintes esportius i que a més quedin impunes», va confessar al seu compte de Twitter. «Jo estic molt orgullós de ser qui soc i de ser tal com soc. Però avui les meves llàgrimes són de ràbia i impotència perquè un company de professió vulgui atacar-me amb això. Els àrbitres no ho han recollit en acta perquè no ho han escoltat. Però tant companys com aficionats ho han escoltat», va afegir.

Un dia més tard, Gutiérrez va apuntar directament el boia del CN Sabadell. «La LGTBI-fòbia no s’oculta ni s’amaga. S’assenyala. Hores més tard i després de no haver rebut cap tipus de disculpa per part del jugador, he decidit no protegir la persona que ahir em va insultar. El jugador és Nemanja Ubovic del CN Sabadell», va revelar.

Notícies relacionades

A la primera entrevista que va concedir després dels fets, per a EL PERIÓDICO, Gutiérrez va lamentar que «existeix homofòbia a l’esport i al waterpolo». «La LGTBI-fòbia no s’amaga i cal posar-li nom i cognoms. I el més correcte és assenyalar la persona que ha comès aquest tipus de violència contra mi perquè tant la Federació com el CSD i el seu club tinguin totes les eines per sancionar-lo que crec que és el que ha de passar», va afegir.

Condemna del seu propi equip

El CN Terrassa va donar suport al seu jugador mitjançant un comunicat i el Sabadell també va condemnar els insults homòfobs del seu jugador, a qui va apartar de l’equip. «El CN Sabadell condemna qualsevol actitud homòfoba, xenòfoba i racista i que atempti contra els valors del respecte, la tolerància i la igualtat. Lamentem i condemnem els fets d’ahir durant el partit i continuarem treballant perquè no tornin a passar», va afirmar.