VELA

Assalt final entre el Team New Zealand i el Luna Rossa per la Copa Amèrica

Les dues embarcacions inicien aquest dimecres la batalla pel trofeu malgrat les restriccions neozelandeses

2

La final de la 36a Copa Amèrica entre l’Emirates Team New Zealand, defensor del títol, i el Luna Rossa italià s’iniciarà aquest diemcres a les 16.00 hora local (04.00 hora espanyola) a la badia d’Auckland (Nova Zelanda) amb l’equip amfitrió com a favorit davant un rival que s’ha mostrat temible durant tota la competició. Onze tripulants a cada embarcació: 22 regatistes que ara com ara són els millors del món en ‘match-race’ i amb dos estils diferents de navegació.

L’aparició de diversos positius per Covid-19 la setmana passada a la localitat neozelandesa va fer que el govern decretés el confinament i elevés l’alarma al tercer nivell, per aquesta raó s’ha retardat quatre dies l’inici de la final, fins a poder tornar al nivell 2. Això permet la disputa de la prova, però sense aficionats als espais del Village de la Copa ni a les àrees circumdants als camps de regates.

El ‘Te Rehutai’, l’embarcació local, té el patró Peter Burling, de 30 anys, campió olímpic a Rio 2016, sis vegades campió del món i guanyador de la Copa Amèrica del 2017, que serà l’encarregat de portar el Team New Zealand a la bandera de quadros.

El ‘Luna Rossa’, en canvi, va presentar la innovació del doble patró amb l’australià Jimmy Spithill, de 41 anys, guanyador de la Copa Amèrica el 2010 i 2013, amb aquella remuntada històrica aixecant un 1-8 en contra per imposar-se al Team New Zealand per 9-8 a la final, i l’italià Francesco Bruni, de 43 anys, en la que és la seva cinquena Copa Amèrica i la quarta a les files de Luna Rossa.

Serà l’enfrontament entre els dos AC75, monobucs amb ‘foils’ (alerons) de 22,90 metres d’eslora amb la tecnologia més avançada de la vela mundial, capaços d’elevar-se sobre la superfície de l’aigua i volar a velocitats tres vegades superiors a la del vent existent als camps i regates.

Dues mànegues al dia

El ‘Te Rehutai’ (Brisa Marina) neozelandès és l’orgull de la indústria nàutica de vela d’alta competició neozelandesa tot i que fins ara només ha competit en la Sèrie Mundial del mes de desembre passat, que va guanyar amb 5 victòries i una sola derrota, i va superar els italians en les dues manègues en les quals es van enfrontar.

Mentrestant, durant els mesos de gener i febrer, el ‘Luna Rossa’ va disputar 18 mànegues a la Copa Prada o torneig de Desafiants, i en va guanyar 14, incloses 11 de les últimes 12, amb un 4-0 a l’‘American Magic’ nord-americà en les semifinals i 7-1 a l’‘Ineos’ britànic a la final.

Per als experts, la velocitat del ‘Luna Rossa’ en rangs de vents suaus és una de les seves millors armes. El ‘Te Rehutai’ és més maniobrable i té més velocitat en els rangs de vents forts. En el nivell 2 d’alarma, només s’utilitzaran dos dels cinc camps de regates del golf d’Hauraki: l’A, més allunyat d’Auckland, al nord del port i l’E, a l’est de la ciutat.

Des de demà es disputaran dues mànegues per dia. Dijous serà dia de descans per celebrar dues mànegues més divendres, dissabte i diumenge. Si algun dels dos equips arriba a les set victòries, el diumenge 14 hi podria haver ja un vencedor. En cas de no ser així, se seguirà amb dues mànegues cada dia la setmana vinent.