ESCAC A L’EXPRESIDENT

Bartomeu guardava a casa seva contractes amb les empreses del ‘Barçagate’

  • Al registre la policia va trobar informes confidencials i sobre el pirateig de comptes a Twitter

  • L’‘excompliance’ del club va sol·licitar informació sobre una empresa de l’expresident i Masferrer

Bartomeu guardava a casa seva contractes amb les empreses del ‘Barçagate’
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Maria Bartomeu guardava al seu domicili particular de l’avinguda Via Augusta de Barcelona els contractes de prestació de serveis entre el club i les empreses que es van encarregar de controlar les xarxes socials i crear comptes per difamar jugadors i opositors de l’anterior junta directiva de l’entitat blaugrana. Així ho detalla l’acta de l’entrada i registre de la residència de l’expresident inclosa a les diligències judicials sobre el presumpte cas de corrupció entre particulars i administració deslleial, el ‘Barçagate’,a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Els Mossos es van personar a les 8.30 hores del dilluns 1 de març a la vivenda de Bartomeu. Els agents li van confiscar dos mòbils, que seran analitzats, dos ‘pendrives’, un ordinador, però també carpetes amb documents, alguns de catalogats de confidencials, així com contractes entre el club i les empreses investigades I3 Ventures, NSG Chile i Coyote Express, entre altres. La policia, a més, va trobar un dossier amb anotacions manuscrites i un «informe privat i confidencial» sobre PwC, la companyia que va fer l’auditoria interna, i una carpeta amb la llegenda «hackeig Comptes Twitter 15/02/2020». És a dir, sobre el pirateig dels comptes en aquesta xarxa social.

Empreses de directius i facturació

A les diligències judicials apareix, a més, que Noelia Romero, cap de ‘compliance’ de l’entitat i que al juny va ser acomiadada, va demanar un llistat de la facturació del club amb empreses relacionades amb alguns directius. Entre aquestes, Tapas de pizza, on segons revela el sumari Jaume Masferrer i Bartomeu són socis. La resposta que va tenir del club és que «no el tenim com a proveïdor». Sí que hi havia factures a nom de Confidence & Communication, a través de la qual Masferrer facturava els seus serveis fins que va passar a ser assalariat del club l’octubre del 2018. Cobrava 10.000 euros al mes, repartits en dues factures mensuals. La factura més elevada va ser de 25.000 euros més IVA (30.250) i és del 27 de novembre del 2017. La mateixa data que firmen els contractes amb I3 Ventures, per la qual cosa, segons la investigació policial, «podria ser una prima per portar el nou proveïdor».

Les pressions a la treballadora

L’informe policial assenyala que Bartomeu va intentar obstaculitzar la investigació interna de Romero. «Et prego que m’informis immediatament de l’existència o no d’una investigació per part teva del monitoratge de les xarxes i si ho estàs fent quin és l’objectiu», li va escriure en un mail. L’informe interpreta l’«enuig» que l’expresident mostra al correu electrònic com una «pressió a la independència» de la ‘compliance’.

Uns dies abans del seu acomiadament, Romero va comunicar a la junta directiva del Barça i els òrgans de control de l’entitat el resultat de les seves indagacions que concretaven les irregularitats entre els contractes entre el Barça i l’empresa I3 Ventures per al monitoratge digital de les xarxes socials i que, segons la teoria dels Mossos, també van servir per crear comptes per difamar jugadors i oponents a Bartomeu. Al seu informe, acusava l’àrea de Presidència de contractar serveis de «dubtosa qualitat i poca incidència» a firmes «de qüestionable reputació», saltant-se la normativa interna. Tots els directius del Barça que van arribar fins al final del mandat de Bartomeu van veure l’informe. 

Notícies relacionades

Les pressions i l’acomiadament van originar que la treballadora col·laborés amb la investigació i entregués als Mossos 17.000 correus i més de 306.000 arxius del seu portàtil. Això va ser l’espoleta que va provocar que illuns la policia practiqués cinc registres, un a la seu del Barça, i procedís a la detenció de Bartomeu, la seva mà dreta, Jaume Masferrer, el CEO del club, Oscar Grau, i el cap del departament jurídic, Román Gómez Ponti.

Els Mossos consideren que «s’ha pogut establir una relació innegable» entre les fins a vuit societats que van ser contractades per controlar les xarxes socials, tot i que algunes persones del club defensen la seva independència. «La similitud de contractes, relacions societàries i personals, similituds d’informes entregats i molts altres punts així ho avalen», diu la policia als seus informes. Segons la seva opinió, era un «intent de burlar-se» del sistema d’aprovació de contractes establerts per la junta directiva del Barça. Tant els agents com el jutjat continuen seguint el rastre dels diners desemborsats per l’entitat.