CINQUENA ETAPA

Sainz i Barreda firmen un mal dia al Dakar

El sud-africà De Villiers guanya en cotxes i l’argentí Benavides, en motos

3
Es llegeix en minuts

Giniel de Villiers (Toyota) va guanyar el pols sud-africà a Brian Baragwanath (Century) en cotxes i va aconseguir la victòria en la cinquena etapa del Ral·li Dakar, en què l’espanyol Carlos Sainz, defensor del títol, va tornar a tenir problemes de navegació i va acabar vuitè. La parella de pilots sud-africans, separats per 58 segons a la meta, va precedir el francès Stephane Peterhansel (Mini), que continua al capdavant de la general, ara amb 6.11 minuts d’avantatge respecte al qatarià Nasser Al-Attiyah (Toyota), que aquest dijous va ser quart.

Una vegada va resoldre els seus problemes de navegació, Sainz va reaccionar fins a arribar vuitè i en la general continua tercer, a 48.13 del seu company d’equip Peterhansel.

Baragwanath, segon en el pròleg del Dakar del passat dia 2, va reduir molt l’avantatge que li havia cobrat el seu compatriota De Villiers en aquesta cinquena etapa, però no va poder culminar la remuntada. Al volant del seu Toyota, De Villiers va passar al capdavant pel primer control i mai va abandonar la posició. Va acabar aquesta especial de 456 km amb 58 segons d’avantatge sobre el seu compatriota Brian Baragwanath, que torna a pujar al podi aquest any després del seu segon lloc en el pròleg.

Un trajecte esquitxat de dunes

L’etapa discorria per un trajecte de 457 quilòmetres entre Ar Riyadh i Al Qaisumah esquitxat de dunes, amb zones roques i llacs secs que dificultaven la tasca dels pilots. Un dels més perjudicats va ser un altre sud-africà, el debutant Henk Lategan, que va tenir un accident al començament de l’etapa i es va fracturar la clavícula i va haver de ser evacuat en helicòpter a un hospital de Riad, mentre que el seu copilot, Brett Cummings, va resultar il·lès.

Carlos Sainz (X-Raid Mini JCW) va tornar a patir amb la navegació, el mateix que un altre campió mundial de rallys, el francès Sébastien Loeb, que es van desviar de la ruta i van perdre molt temps. L’espanyol, no obstant, va poder recuperar diversos minuts en l’última fase de l’etapa, retallant la diferència amb els favorits fins a acabar a 10 minuts d’Al-Attiyah i a 12 de Peterhansel.

Davant Sainz va arribar Nani Roma, que en va cedir 10.31 amb el guanyador d’etapa i ocupa també la setena posició en la general, a 1.24.56 hores del líder. 

Quant a motos, l’argentí Kevin Benavides (Honda) va fer ple aquest dijous al conquerir la cinquena etapa i col·locar-se de pas endavant de la classificació general en la categoria de motos. Benavides va recórrer els 456 quilòmetres de l’especial en 5 hores 9 minuts i 50 segons, i, malgrat una caiguda en el quilòmetre 330, i un cop al nas, va superar per un minut un altre pilot Honda, el xilè José Ignacio Cornejo.

Errors de Barreda

L’australià Toby Price (KTM), guanyador de l’edició de 2019 del mític ral·li, va completar el podi del dia, a 1 minut i 20 segons de Benavides. La jornada va estar marcada pels nombrosos errors de navegació dels favorits, com el xilè Pablo Quintanilla (Husqvarna), 2n al Dakar 2020, de l’espanyol Joan Barreda (Honda), guanyador de la 2a i la 4a etapa d’aquesta edició, i del francès Adrien van Beveren.

Notícies relacionades

En la classificació general, Benavides està al capdavant davant del francès Xavier de Soultrait (Husqvarna), que té 2 minuts i 31 segons de retard. Cornejo és tercer, a 3 minuts i 42 segons.

Aquest divendres, la caravana es desplaça d’Al Qaisimah a Haïl, en una sisena etapa de 618 quilòmetres, dels que 485 són d’especial.