Polèmica a la Premier

L’Uruguai defensa el «gràcies, negret» de Cavani i acusa de «racistes» els anglesos

  • L’Associació de Futbolistes de l’Uruguai va qualificar de «discriminatori i racista» el tracte de la federació anglesa al davanter

  • El jugador del United va ser sancionat amb 100.000 lliures i tres partits de sanció per respondre «gràcies, negret» a l’elogi d’un seguidor

  • Els ‘charrúas’ defensen que es tracta d’una expressió habitual i carinyosa al seu país, i critiquen la «total ignorància» dels britànics

L’Uruguai defensa el «gràcies, negret» de Cavani i acusa de «racistes» els anglesos
3
Es llegeix en minuts

L’Associació de Futbolistes de l’Uruguai (AFU) va qualificar aquest dilluns de «discriminatori i racista» el tracte de la Federació anglesa (FA) al davanter Edinson Cavani, qui va ser sancionat dies enrere amb 100.000 lliures i tres partits per un comentari a les xarxes socials considerat «insultant». 

En un comunicat datat a Montevideo el 3 de gener i difós aquest dilluns, els integrants del col·lectiu qualifiquen el succeït amb el davanter del Manchester United d’«acte discriminatori contra la cultura i forma de vida dels uruguaians». 

«Expressió habitual»

«La sanció revela una visió esbiaixada, dogmàtica i etnocentrista que no admet més que la lectura que es vol imposar des de la seva particular i excloent interpretació subjectiva, per més equivocada que sigui», continua el text. 

Els futbolistes uruguaians defensen que el seu compatriota «no ha comès mai un sol acte que pugui ser interpretat com a racista» i que el seu comentari «gràcies, negret» –publicat a Instagram– és «una expressió habitual» al país sud-americà «per referir-se de manera carinyosa a un ésser estimat, a un estimat amic». 

Assumpte cultural

El text, que demana la suspensió de la sanció imposada a Cavani i la restauració «del seu bon nom i el seu honor, injustament tacat», acusa l’FA d’«una total ignorància i menyspreu per una visió multicultural del món, respectuosa amb la pluralitat» i d’equivocar-se «des de l’aplicació unilateral i rígida de les seves regles antiracistes» que, en aquest cas, «no són aplicables». 

«No s’ha condemnat una persona, sinó que s’ha condemnat la nostra cultura, la nostra manera de viure. Això sí que és discriminatori i racista», afegeix. També l’Associació Uruguaiana de Futbol (AUF) lloa, en un comunicat difós posteriorment, l’ésser humà que és Cavani, del qual, diu, «és una persona d’irreprotxable moral i ètica, un ésser de fermesa serena i sensibilitat solidària». 

Recolzament de Godín i Suárez

«En el nostre espanyol, que difereix molt del castellà parlat en altres regions del món, els sobrenoms negre/a o negret/a s’utilitzen assíduament com a expressió d’amistat, afecte, proximitat i confiança, i de cap manera refereixen despectivament o discriminatòriament la raça o color de pell de qui és al·ludit», argumenta l’AUF. 

No obstant, en el seu comunicat l’organisme reitera «el seu irrenunciable compromís en la lluita contra el racisme i tota forma de discriminació coneguda cap a les persones, grups humans, col·lectius o nacions». Companys de selecció de Cavani, com Godín i Suárez, també han recolzat el punta del United.

100.000 lliures i tres partits

El davanter uruguaià del Manchester United va ser sancionat el 31 de desembre amb 100.000 lliures (110.000 euros) i tres partits per un comentari en el seu compte d’Instagram que va ser considerat «insultant, abusiu i impropi» per l’FA. 

Cavani, que haurà d’assistir a sessions d’«educació presencial», va escriure el 29 de novembre, poc després d’una de remuntada davant el Southampton, «gràcies, negret» en resposta a un seguidor que el va felicitar. 

Tendència a Twitter

Notícies relacionades

Després de conèixer-se la sanció, l’Uruguai es va bolcar en la defensa d’un dels seus màxims ídols celestes, mundialista en tres ocasions, campió d’Amèrica i segon golejador històric de la selecció. 

En els últims dies, l’etiqueta #GraciasNegrito es va convertir en tendència a Twitter i fins i tot l’Acadèmia Nacional de Lletres uruguaiana va expressar el seu «més enèrgic rebuig» a la sanció.