FALSA RETIRADA

Varazdat Haroyan, el futbolista a qui les 'fake news' van enviar a la guerra

El capità d'Armènia, a qui mitjans de mig món van situar al front de l'Alt Karabakh, no canviarà les botes de tacs per les militars

El seu agent explica a EL PERIÓDICO que el sorprèn que gairebé ningú contrastés on era el jugador, que està amb la seva selecció i ja té nou equip

armenia

armenia

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La setmana passada el seu nom va sortir en mitjans de mig món: Varazdat Haroyan, capità de la selecció Armènia, deixa el futbol per anar-se’n a la guerra. La història era molt impactant, un jugador que penjava les botes de tacs per calçar-se les militars i lluitar en el conflicte armat en què s’han enfangat el seu país amb l’Azerbaidjan. El petit problema és que no era certa.

Tot l’embolic es va originar quan el Larissa de la lliga grega va publicar a la seva web el següent missatge. «Haroyan ens va informar que el traspàs del jugador a l’AEL està anul·lat, almenys per en aquesta finestra de traspassos, perquè el futbolista, com tots els ciutadans armenis fins als 40 anys, ha sigut reclutat i ja és al camp de batalla». A partir d’aquí va començar l’espiral de ‘fake news’, sense que gairebé ningú intentés contrastar la notícia amb el defensa, de 28 anys, i el seu entorn per confirmar si era certa. Aquest diari es va posar en contacte amb el seu agent, Daniel Azin, que va explicar que Haroyan no tenia previst retirar-se i que, de fet, tenia ofertes sobre la taula per continuar jugant a Rússia (on la finestra de fitxatges es tanca el 17 d’octubre).

El defensa havia rescindit el seu contracte el 22 de setembre amb l’Ural, després de tres temporades en el conjunt rus. «Haroyan és ara a aquesta edat que necessita jugar, i ha estat jugant poc últimament. Varazdat va decidir anar-se’n, nosaltres no ho vam impedir. És una persona molt decent i ha fet molt per l’Ural», va explicar el president del seu exequip, Grigory Ivanov, a l’anunciar la seva marxa. Aquest dimecres s’ha confirmat el seu fitxatge pel Tambov, on lluirà el dorsal 18.

El representant de DA Sport Consulting es va mostrar sorprès al veure que s’havia donat per bona la notícia falsa sense contrastar-la. «No sé d’on surt això i si ho ha publicat el Larissa deu ser perquè es van frustrar al no poder fitxar-lo». A l’espera de concretar la seva nova destinació futbolística, Haroyan no és a cap trinxera, on el situaven el club grec i la majoria de mitjans, sinó concentrat amb la seva selecció, de la qual ha sigut capità en els dos últims partits davant l’absència del romanista Henrikh Mkhitaryan. A les ordres de Joaquín Caparrós, està preparant amb els seus companys el partit de diumenge contra Geòrgia, corresponent a la Lliga de les Nacions. Aquest dimecres anaven a disputar un amistós a Albània, però la federació albanesa va decidir suspendre’l pel conflicte de l’Alt Karabakh.

Llarg conflicte

Armènia i l’Azerbaidjan –veïns a les muntanyes del Caucas i enemics íntims– van declarar fa una setmana la llei marcial als seus territoris després de l’inici dels bombardejos. L’Alt Karabakh és un petit territori muntanyós dins de les fronteres internacionalment reconegudes de l’Azerbaidjan, però controlat per Armènia i, de facto, un Estat independent. Abans de la guerra de 1991, el Karabakh estava poblat per àzeris i una majoria d’armenis. Amb la dissolució de l’URSS, els dos nacionalismes es van despertar, i van decidir, mitjançant pogroms i deportacions, que els seus ciutadans eren incompatibles. Es van declarar la guerra i la va guanyar Armènia: tots els àzeris del Karabakh –i de les regions que l’envolten, que abans estaven només poblades per àzeris– van ser expulsats. El 1994, els dos països van firmar l’alto el foc, però el conflicte mai ha acabat: constantment hi ha hagut escaramusses al front, la més forta el 2016, quan en pocs dies, a l’abril, van morir 200 soldats dels dos contendents. 

Notícies relacionades

«L’Alt Karabakh és la nostra terra. Hem de tornar-hi, i ho estem fent ara. Això és el final. Els demostrem qui som. Els estem perseguint com gossos», va sentenciar diumenge el president de l’Azerbaidjan, Ilham Aliyev, que va condicionar l’alto el foc a una retirada de les tropes armènies.

Tres futbolistes morts

La xifra de morts oficial ascendeix a 265, entre els quals hi ha Liparit Dashtoyan, futbolista de 22 anys que la temporada passada va jugar en la segona divisió armènia a l’Alashkert-2, i Armen Grigoryan i Pavlik Manukyan, dos del planter del Shirak.

>Publicada per Football Federation of Armenia el  Dilluns, 5 d’octubre del 2020